fbpx
4.8
(120)

Когато преди време развивах един проект, бях притеснена от факта, че броят на последователите, които имам в социалните медии и броят на абонатите, които имам в моя имейл списък, не бяха едни и същи.

Сега това изобщо не ме притеснява, защото осъзнах, че това са две съвсем различни публики, които се ангажират с мен на две напълно различни нива.

КОНЦЕНТРИЧНИ КРЪГОВЕ НА ДОВЕРИЕТО

В самия център сте вие, вашият бизнес.
И оттам, вашата аудитория може да бъде определена като йерархия на все по-разширяващи се кръгове, които определят колко тези хора ви се доверяват и какво трябва да кажете (и продавате), за да увеличите това доверие.
Мисля, че това е НЕВЕРОЯТНО мощен начин на мислене за вашата аудитория – това, което съм определила като Кой (в моите 6 К) в стратегията за съдържание.
Вижте как изглежда:
Йерархия на аудиторита в маркетинговото съдържание

Йерархия на аудиториите в маркетинговото съдържание

Кръговете започват с хората, които ви се доверяват най-много.
Тези, които са буквално във вашия “вътрешен кръг”, защото вече са доказали, че вярват във вас, като правят покупка или повече от една покупка.
Оттам кръговете се разширяват и разширяват – и доверието става все по-размито.
В най-отдалечения кръг са онези хора, които са ви харесали само пасивно и още не ви следват по различни канали на социалните медии.
(А извън това са хора, които изобщо не знаят или не се ангажират с вас.)
Струва ми се, че визуализирането на аудиторията ви по този начин може да бъде много ценно, когато решавате за кого да правите съдържание (и да си гарантирате, че се обръщате към подходящата аудитория.)
Например:
  • Когато обявявате нов продукт, няма да направите едно и също съобщение към хора, които вече са закупили нещо от вас и за онези хора, които дори не са се регистрирали за вашия имейл списък.
  • По същия начин не е задължително да споделяте същата информация на своята страница във Facebook, както и във вашия бюлетин за електронна поща, тъй като тези две аудитории са демонстрирали две различни нива на ангажираност.
Говорих преди за идеята, че вашият идеален читател на блога може да не е същият като идеалния ви клиент – и че трябва да определите различията, за да можете да направите маркетинга си по-ефективен.
Тази теория на кръговете на доверие навлиза още по-дълбоко, показвайки доста убедително, че хората, които само ви харесват във Facebook или ви следват в Twitter, не са хората (през по-голяма част от времето), които ще скочат изведнъж и ще изкупуват всичките ви неща.
Така че изразходването на огромно количество време за създаване на съдържание за социални медии, когато имате нужда от продажби, е… Е, не е най-блестящият ви ход.
Къде трябва да концентрирате усилията си?
  • Ако търсите незабавни продажби , пишете на онези хора, които са в някой от под-списъците ви (които са избрали да научат повече за конкретен продукт или да ви дадат повече информация за себе си) на потенциалните клиенти и на тези, които са закупили от вас поне веднъж преди; те винаги са най-горещите във вашия списък.
  • Ако искате да увеличите този списък с потенциални клиенти , тогава ще искате да се концентрирате върху получаването на обща информация за абонатите от списъка ви и феновете ви, за да ви дадат повече информация за себе си и да ги направите по-ангажирани – да отговорят на проучване, да включат в под-списък и т.н.
  • Вие се концентрирате върху външните кръгове, за да развиете вътрешните си кръгове. Много по-малко ефективно е да изпращате директни съобщения за продажби на тези групи и много по-лесно да ги примамите да се абонират за общ списък с много съдържание.
Всеки кръг помага за изграждането на кръга вътре в него. Така че, когато знаете каква е вашата цел, знаете точно с кой сегмент от аудиторията си говорите и как да се обърнете към тях, за да направите това.

Ако тази публикация ви беше полезна, споделете я с вашите приятели:

Стойка Стефaнова

Стойка Стефанова е магистър по Реклама и медийни комуникации и учи Софтуерно инженерство. Тя помага на бизнеса и предприемачите със SEO, уебсайтове, WordPress, копирайтинг, рекламни кампании и други неща, свързани с представянето на техния бизнес онлайн. Ако не чете, пише, учи или взема поредния изпит, може да я видите да танцува или да пътува.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 120

Досега няма гласове! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

След като намерихте тази публикация полезна ...

Може да искате да ни последвате в социалните медии!

Pin It on Pinterest