fbpx
4.7
(187)
Много от най-често срещаните притеснения, които чувам от хората за техния маркетинг в блоговете и социалните медии, могат да бъдат решени с един измамно прост инструмент:

РЕДАКЦИОНЕН КАЛЕНДАР ЗА МАРКЕТИНГОВО СЪДЪРЖАНИЕ

  • “Не знам за какво да пиша.”
  • “Страхувам се, че темите, които избирам, няма да се свържат с моята аудитория.”
  • “Искам повече ангажираност в моя блог.”
  • “Имам читатели, но трябва да ги превърна в клиенти.”
Първото и най-просто решение, което бих дала на клиента за всеки от тези проблеми, е следното:

Вие се нуждаете от план.

ПЛАНЪТ ОЧЕРТАВА ТОЧНО КАКВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЛЕДВАЩАТА ВИ СТЪПКА, ЗА ДА ПОСТИГНЕТЕ ЦЕЛИТЕ СИ.

Редакционния календар показва какъв точно трябва да е следващият ви пост, така че да не е нужно да се притеснявате какво да напишете. Но също така създава цялостната ви пътна карта на стратегията ви за блога. Съставен правилно, вие ще правите блога си с цел и ще знаете точно каква е целта на всеки блог пост, преди да го напишете.
Ако знаете, че ще пуснете нов продукт след няколко месеца, можете да използвате времето до стартирането, за да напишете и промотирате съдържание, което ще накара вашите читатели да пожелаят решението, което им предлагате – за да подгреете аудиторията си много преди да им покажете продажбено съобщение.
Можете да създадете кампания за видимост с поредица от полезни постове. Или можете да направите кампания с поредица, която ще насърчи новите читатели да се включат в списъка ви с имейли. С подходящ план възможностите са безкрайни.

ПЛАНЪТ ВИ ПОМАГА ДА УПРАВЛЯВАТЕ ВРЕМЕТО СИ.

Трябва непрекъснато да вземате решения през целия ден – особено като собственик на малък бизнес! Така че искате да опростите този процес колкото е възможно повече, защото агонизирането над вземане на решения просто ще забавят производителността ви.
Прекарването на един или два часа веднъж месечно ( или дори по-малко ) в изграждане или преразглеждане на плана ви освобождава много часове на вземане на решения, които можете да използвате, за да правите други неща – например да пишете публикации в блога или дори да вършите реална работа.
Ако имате план, на който можете да се доверите, не е нужно да губите време и за втори път да мислите за маркетинговите си тактики. Просто се движете с течението.
Когато изграждате редакционния календар на блога си, можете да добавите колона за средното време, което ви е нужно, за да пишете или правите изследвания, както и колко време да я публикувате и популяризирате, така че никога да не оставяте тези задачи за в последната минута.
Ако знаете, че искате да напишете по-специална, ключова публикация тази седмица, можете да планирате допълнително време, за да свършите цялата работа по проучването и събирането заедно, както и допълнително време, за да го популяризирате в мрежата.
Ако делегирате писането и публикуването на статии, трябва само да проследявате и съгласувате изпълнението на плана, без да отделяте повече време.

ПЛАНЪТ ОСВОБОЖДАВА МОЗЪЧНИТЕ ВИ КЛЕТКИ ЗА ВАЖНИТЕ НЕЩА.

Като предприемач вие нямате само една цел или проект, който да се изпълнява във всеки един определен момент – вероятно имате един куп задачи и предизвикателства! Когато хората се ангажират с предварително написан план, той освобождава мозъка им да се фокусира върху други неща:
Ключовото нещо с тези предварителни решения е, че те ги изваждат от нашия ум и ги поставят в готовност за действие в околната среда, така че да действаме по-несъзнателно в стремежа ни да постигнем целта си, като по този начин освобождаваме нашите познавателни ресурси, за да мислим за други цели.
Не се налага да мислим излишно за една цел и как да я постигнем, всеки път.
Задайте го и го забравете. След като имате стратегически съставен редакционен календар, можете да се съсредоточите вниманието си върху други неща.

ПЛАНЪТ ВИ ДАВА ПО-ГОЛЯМА ГЪВКАВОСТ.

Някои хора се притесняват, че планът ще ги заключи в строг график и ще загубят възможността да пишат само като вдъхновение. Но нищо не може да бъде по-далеч от истината!
Когато се появи нещо вълнуващо, за което искате да пишете, можете да погледнете плана си и да го настроите така, че да съответства на момента.
Ако например знаете, че сте планирали да напишете пост за привличане на вниманието тази седмица, но нещо се случва в личния ви живот, което искате да споделите, можете просто да коригирате плана си, за да напишете този пост, който привлича вниманието следващата седмица, или когато му дойде редът.
Важното е, че дори когато се приспособявате, няма да загубите погледа си по-голямата картина.
От друга страна, ако пишете само и всичко, когато ви дойде муза, никога няма да сте сигурни къде се намирате в голямата схема на нещата, никога няма да сте сигурни дали блогът ви работи за вашия бизнес – и какво се случва, когато не ви дойде вдъхновение? Нямате резервен план.

ПЛАНЪТ ВИ ПОЗВОЛЯВА ДА ПОГЛЕДНЕТЕ САМО ЕДНО ПАРЧЕ ОТ ПЪЗЕЛА.

Може би най-важното е, че добре планираният календар за маркетингово съдържание ви освобождава от капана на претоварването. Чувала съм много хора да казват: „Просто съм поразен от количеството съдържание, което трябва да произвеждам.“ и да се отказват след първите два месеца.
Когато мислите за това, че трябва да напишете 52 публикации през тази година, 52 бюлетина, стотици актуализации във Facebook и потенциално хиляди туитове, можете да се почувствате наистина твърде затрупани от тази огромна тежест!
Но когато можете да погледнете календара си и да кажете просто: „Това е единствената задача, върху която трябва да се съсредоточа в момента“, ви олеква.
Това е особено полезно, когато работите за по-голяма цел, като стартирането на продукт, получаване на повече абонати или попълване на вашия календар със срещи с клиенти.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ РЕДАКЦИОННИЯ КАЛЕНДАР НА БЛОГА СИ?

Най-хубавото нещо в редакционния календар за бизнес блога е, че всеки един е уникален. Всеки е съобразен с нуждите на отделния бизнес и блогър! Това е универсално решение, което всъщност е направено така, че да ви приляга точно.
Ще се радвам ако споделите в коментарите си как използвате редакционния календар за бизнес блога си или за планиране на съдържанието, което публикувате в социалните медии.

И какво по-нататък?

Можете да прочетете повече подробности по всеки въпрос, като последвате връзките по-горе.

Приготвили сме ви шаблон за редакционен календар, който можете да попълните с вашите теми, дати, автори и други подробности, които разбрахте, след като си отговорихте на въпросите, които разгледахме в другите ни статии, които разглеждат създаването на редакционен календар за маркетингово съдържание за бизнес блог и социални медии.

Вземи твоя календар на електронната си поща във формат на електронна таблица, готов за попълване.

Имате въпроси? Задайте ги по-долу в коментарите си и ще се радвам да им отговоря! 🙂 А ако намерихте публикацията за полезна, дайте ни пет звездички, за да ни зарадвате и нас 🙂

Ако тази публикация ви беше полезна, споделете я с вашите приятели:

Стойка Стефaнова

Стойка Стефанова е магистър по Реклама и медийни комуникации и учи Софтуерно инженерство. Тя помага на бизнеса и предприемачите със SEO, уебсайтове, WordPress, копирайтинг, рекламни кампании и други неща, свързани с представянето на техния бизнес онлайн. Ако не чете, пише, учи или взема поредния изпит, може да я видите да танцува или да пътува.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 187

Досега няма гласове! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

След като намерихте тази публикация полезна ...

Може да искате да ни последвате в социалните медии!

Pin It on Pinterest

Share This