fbpx
4.9
(75)

Решихме да създадем статия в сайта, която да служи като цялостен маркетингов речник – такава, която не само дефинира всички термини, но и предлага някои полезни ресурси, в случай че искате да научите за тях по-задълбочено и която имаме намерение да допълваме непрекъснато.

Чувствайте се свободни да запазите или споделите тази публикация и да се връщате към нея, когато ви потрябва.

Това не е изчерпателен академичен речник, така че нека да не ви плаши.

Повечето термини могат да служат за заглавие на техен собствен речник с подкатегории, но няма да навлизаме в такива подробности.

Постарахме се да стесним обхвата, да пресеем термините и да ви дадем само тези, от които наистина се нуждаете във вашето ежедневие и които срещате в статиите, а също и в разговорите с нас, с колеги или подизпълнители.

Бяхме си поставили за цел да стесним обхвата до 100 термина, но :), за щастие, не можахме да достигнем тази цифра.

Погрижихме се да обясним термините разбираемо и с малко думи, за да можете да ги разбирате, когато се споменат. Искаме да ви кажем, че “маркетинг” и маркетинговите термини не са страшни думи, а нещо, което трябва да знаете, какъвто и да е вашият бизнес. Използвайте съдържанието по-долу в ляво, за да навигирате по-лесно.

Можете да видите също Пълен справочник за маркетинг на съдържание, за да разберете какво е маркетинг на съдържание и как може да ви помогне да правите продажби без да продавате.

Съдържание:

A

1. A / B тест (А / B Test, Split test)

Това е процесът на сравняване на две вариации на една променлива, за да се определи коя е най-добрата, за да помогне за подобряване на маркетинговите усилия. Това често се прави с имейл маркетинга (при вариации в темата или текста), призивите за действие (CTA) (вариации в цветове или подреждане на думите) и лендинг страници (вариации в съдържанието).

2. Анализ (Analytics)

Анализът е откриването и съобщаването на смислени модели в данните. Когато се споменава в контекста на маркетинга, той разглежда данните на нечии инициативи (доклади за посетители на уебсайтове, социални страници, PPC и др.), анализира тенденциите и разработва приложими идеи за вземане на по-добре информирани маркетингови решения.

3. Интерфейс за програмиране на приложения (API) (Application Programming Interface (API))

API са поредица от правила в компютърното програмиране, които позволяват на приложението да извлича информация от услуга и да използва тази информация или в собственото си приложение, или в анализи на данни. Това е нещо като телефон за приложения, които да провеждат разговори – API буквално „се обажда“ на едно приложение и получава информация, която да ви донесе, за да използвате във вашия софтуер. API улесняват данните, необходими за предоставяне на решения за проблеми с клиентите. Важно е маркетолозите да разберат какво могат да направят API, за да ги насочат към своите маркетингови стратегии.

B

4. B2B (Business-to-Business)

Термин, използван за описание на бизнеси, които продават на други бизнеси. Например Google и Oracle са предимно B2B компании, докато Amazon продава на крайни потребители.

6. Блогинг (Blogging)

Това краткото означение за web log или weblog (уеб дневник). Индивид или група хора обикновено поддържат блог. Личният блог или бизнес блогът традиционно включва редовно публикуване на статии, коментари, описания на събития или други материали, като снимки и видео. Блогът е основен компонент на входящия дигитален маркетинг, тъй като може да осъществи няколко цели едновременно – като увеличаване на трафика на уебсайта, създаване на авторитет и генериране на потенциални клиенти.

7. Бизнес блогинг (Business Blogging)

Бизнес блогът запазва всички атрибути на “обикновеното” блогване, но добавя слой маркетингова стратегия отгоре. Той помага на маркетолозите да насочват трафик към своя уебсайт, да превръщат този трафик в потенциални клиенти, да установят авторитет по определени теми и да постигнат дългосрочни резултати. (Научете за тези предимства по-подробно тук.)

Когато правят блог за бизнес уеб сайтове, маркетолозите трябва да създават публикации, които са SEO оптимизирани с ключови думи, които целевата им аудитория търси и да предоставят полезни, образователни материали на тези читатели. Обикновено тези публикации в блога трябва да предоставят възможност за изпълнение на активно действие от страна на читателите (чрез предоставяне на възможност за включване и изтегляне), за да осигурят показател за ефективността на бизнес блоговете.

8. Дъното на фунията (Bottom of the Funnel)

Дъното на фунията се отнася до етап от процеса на покупка, когато потенциалните купувачи са на път да се превърнат в клиенти. Те са установили проблема, обмислили са възможните решения и са много близо до закупуването. Обикновено следващите стъпки които трябва да се предприемат за тях на този етап са обаждане от представител по продажбите, демонстрация или безплатна консултация – в зависимост от това какъв за тип бизнес се отнася.

9. Коефициент на отпадане (Bounce Rate)

Коефициент на отпадане в уебсайта: Процентът на хората, които посещават страница на вашия уебсайт и след това напускат, без да кликнат върху нещо друго или да преминат към други страници на вашия сайт. Високата степен на отпадане обикновено води до ниски проценти на конверсия, тъй като никой не остава на вашия сайт достатъчно дълго, за да чете съдържанието ви или да се конвертира на целевата страница (или друго събитие за конвертиране).

Коефициент на отпадане в имейл маркетинг: Степента, с която имейл не може да бъде доставен до входящата поща на получателя. По принцип високата степен на отпадане означава, че списъците ви са неактуални или закупени, или включват много невалидни имейл адреси. В имейла маркетинга не всички отпадания са лоши, така че е важно да разграничите твърдите от меките откази, преди да свалите имейл адрес от списъка си.

10. Персона на купувача / Клиентска персона (Buyer Persona)

Полу-измислено представяне на вашия идеален клиент въз основа на проучване на пазара и реални данни за съществуващите ви клиенти. Докато персоната помага на маркетолозите да дефинират тяхната целева аудитория, това също може да помогне на представителите по продажбите да квалифицират потенциалните клиенти. (Научете повече за разработването на персона за купувача тук.)

C

11. Призив за действие (Call-to-Action / CTA)

Призив за действие е текстова връзка, бутон, изображение или някакъв вид уеб връзка, която насърчава посетителя на уебсайта да посети целевата страница и да извърши целево действие – да се абонира за бюлетин, да изтегли връзка, да остави коментар и пр.

Някои примери за CTA са „Абонирайте се сега“ или „Изтеглете документа днес.“ Те са важни за търговците, тъй като те са „стръвта“, която примамва посетителите на уебсайта в крайна сметка да станат контакти (лийдове). Така че можете да си представите, че е важно да дадете много примамлива и ценна оферта при призива за действие, за да насърчите по-доброто преобразуване на посетителите.

12. Clickthrough Rate (CTR) – Честота на кликване

Процентът на вашата аудитория, която се придвижва (или кликва) от една част на вашия уебсайт до следващата стъпка от вашата маркетингова фуния. Като математическо уравнение представлява общият брой кликвания, които вашата страница или CTA (призив за действие) получава, разделен на общия брой на възможностите, на които хората трябва да кликнат (напр .: брой показвания на страници, изпратени имейли и т.н.).

13. Съдържание (Content)

По отношение на входящия дигитален маркетинг съдържанието е част от информацията, която съществува с цел да бъде усвоена, ангажирана и споделена. Съдържанието обикновено се предлага под формата на блог, видео, публикация в социалните медии, снимка, слайдшоу или подкаст, въпреки че там има много под типове. От трафика на уебсайта до конвертиране на лийдове и маркетинг на клиенти, съдържанието играе незаменима роля в успешната стратегия за входящ маркетинг.

14. Система за управление на съдържанието (Content Management System (CMS))

Уеб приложение, предназначено да улесни не-технически потребители да създават, редактират и управляват уебсайт. Помага на потребителите с редактиране на съдържание и повече “задкулисни” работи като това, съдържанието да може да се търси и индексира, автоматично генериране на елементи за навигация, проследяване на потребители и разрешения и други.

15. Контекст (Context)

Ако съдържанието е цар, тогава контекстът е кралица. Сервирането на ценно съдържание е важно, но да се гарантира, че е персонализирано за подходящата аудитория е също толкова важно (ако не и повече). Тъй като купувачите все повече контролират каква информация усвояват, важно е да доставяте съдържание, което е контекстуално подходящо. Ако притежавате ресторант, не бихте искали да изпратите купон за вечеря с пържоли на вегетарианец, нали?

16. Процент на реализация (Conversion Rate)

Процентът на хората, изпълнили желано действие на една уеб страница, като попълване на формуляр, абониране, изтегляне. Страниците с високи проценти на реализация се представят добре, докато страниците с ниски проценти на реализация се представят слабо.

17. Оптимизация на процента на реализация (Conversion Rate Optimization (CRO))

Процесът на подобряване на конвертирането на вашия сайт с помощта на техники за дизайн, ключови принципи за оптимизация и тестване. Тя включва създаване на преживяване за посетителите на вашия уебсайт, което ще ги превърне в клиенти. CRO най-често се прилага за оптимизация на уеб страници или целеви страници, но може да се прилага и за социални медии, CTA и други части от вашия маркетинг.

18. Cost-per-Lead (CPL)

Сумата, която струва на вашата организация да придобие един лийд. Този показател силно влияе върху CAC (customer acquisition cost – цена за придобиване на клиент) и е показател, който маркетолозите трябва да следят внимателно.

19. Разходи за придобиване на клиент (CAC) (Customer Acquisition Cost (CAC))

Вашите общи разходи за продажби и маркетинг. За да изчислите CAC, изпълнете следните стъпки за даден период от време (месец, тримесечие или година):

1. Съберете разходите за реклама или програма + заплати + комисиони + бонуси + режийни разходи.

2. Разделете по броя на новите клиенти в този период от време.

20. Customer Relationship Management (CRM) / Управление на взаимоотношенията с клиенти

Набор от софтуерни програми, които позволяват на компаниите да следят всичко, което правят със своите съществуващи и потенциални клиенти. На най-просто ниво, CRM софтуерът ви позволява да следите цялата информация за контакт за тези клиенти. Но CRM системите могат да правят и много други неща, като например проследяване на имейл, телефонни обаждания, факсове и сделки; изпращане на персонализирани имейли; планиране на срещи; регистриране на всеки случай на обслужване и поддръжка на клиенти. Някои системи включват и емисии от социални медии като Facebook, Twitter, LinkedIn и други.

21. CSS

CSS означава Cascading Style Sheets и именно това придава на целия ви уебсайт стила му като цветове, шрифтове и фонови изображения. Той влияе на настроението и тона на уеб страницата, което го прави невероятно мощен инструмент. Той прави и това, което позволява на уебсайтовете да се адаптират към различни размери на екрана и типове устройства.

D

22. Динамично съдържание (Dynamic Content)

Начин за показване на различни съобщения на вашия уебсайт въз основа на информацията, която вече знаете за посетителя. Например, бихте могли да използвате Smart CTAs, така че посетителите, които за първи път са във вашия сайт да виждат персонализирана CTA (може би с оферта в горния край на фунията), а тези, които вече са във вашата база данни, виждат различна CTA (може би за съдържание, което предлага малко повече информация за вашия продукт или услуга).

E

23. Електронна книга (Ebook)

Електронните книги са често срещан тип съдържание, което много маркетолози използват, често за да помогнат за генериране на потенциални клиенти. Обикновено те са по-дълъг вид съдържание от, да речем, статии в блог, и навлизат в повече подробности по дадена тема.

24. Редакционен календар (Editorial Calendar)

Той като пътна карта за създаване на съдържание, показваща какъв тип съдържание да създавате, какви теми да обхващате, към кои читателски персони да го насочвате и колко често да публикувате, за да подкрепите най-добре вашата стратегия. Поддържането на редакционен календар ще ви държи по-организирани и ще ви покаже всички пропуски, които може да имате във вашето съдържание. Той също така ви помага да гарантирате, че правите правилните неща за вашите персони и да не се отклонявате от темите, които обхващате. (Все още нямате свой собствен календар? Вижте този безплатен, предварително проектиран шаблон за редакционен календар.)

25. Имейл (Email)

В най-основния си смисъл имейл означава „Електронна поща.“ Това е основен компонент на маркетинга, тъй като е директна връзка с пощенската кутия на човека. Въпреки това, с голямата сила идва голяма отговорност, което означава, че за търговците е важно да не злоупотребяват в имейл отношенията с човека. Прекалено лесно е за хората да кликнат върху „отпиши се“, след като трудно сте спечелили доверието им във вашата комуникация.

26. Коефициент на ангажираност (Engagement Rate)

Популярен показател в социалните медии, използван за описване на количеството взаимодействие – харесвания, споделяния, коментари – които получава парче от съдържанието. Взаимодействия като тези ви казват, че вашите съобщения резонират с вашите фенове и последователи.

27. Вечнозелено съдържание (Evergreen Content)

Вечнозеленото съдържание е съдържание, което продължава да предоставя стойност на читателите, без значение кога те се натъкнат на него. С други думи, на него може да се позоваваме дълго след като първоначално е публикувано и дори тогава, то все още е ценно за читателя. Обикновено парчето вечнозелено съдържание е вечно, ценно, висококачествено и канонично или определящо. Тези публикации обикновено са най-добрият приятел в дигиталния маркетинг поради огромната стойност за SEO оптимизацията, която предоставят.

F

28. Facebook

Facebook е социална мрежа, която вероятно вече сте доста запознати – но тя се превърна в много повече от просто платформа за публикуване на съдържание и придобиване на последователи. Вече можете да използвате страхотните опции за насочване, достъпни чрез рекламата във Facebook, за да намерите и привлечете чисто нови контакти към уебсайта си и да ги накарате да конвертират на целевите ви страници … но не забравяйте, че все още се нуждаете от страхотно съдържание, за да го направите. Въпреки че е основен компонент на всяка маркетингова стратегия, тя не трябва да бъде единственият компонент. Фокусирането изцяло върху Facebook (или който и да е друг голям социален канал ) ще ви даде само малко парче от входящия маркетингов пай.

29. Формуляр (Form)

Мястото, на което посетителите на вашата страница ще предоставят информация в замяна на вашата оферта. Това е мястото, където посетителите могат да се превърнат в ценни клиенти. Като най-добра практика, поискайте само най-необходимата информация, от която се нуждаете, от вашите клиенти, за да ги проследите ефективно и / или да ги квалифицирате.

30. Friction

Всеки елемент от вашия уебсайт, който обърква, разсейва или предизвиква стрес у посетителите, карайки ги да напуснат страницата ви. Примерите за елементи, предизвикващи триене, включват дисонансни цветове, твърде много текст, разсейващи менюта за навигация на уебсайта или изскачащи формуляри на целевата страница или формуляри с твърде много полета.

H

31. Хаштаг (Hashtag)

Хаштаговете са начин за вас и вашите читатели да общувате помежду си в социалните медии и да провеждате разговори за определено съдържание. Те обвързват публични разговори в Twitter, Facebook и Instagram заедно в един поток, в който потребителите могат да намират чрез търсене на хаштаг, щракване върху такъв или използване на инструмент за мониторинг на трети страни. Самите хаштагове са просто ключова фраза, написана без интервали, със знак # пред нея. Можете да поставяте тези хаштагове навсякъде в публикациите си в социалните медии.

32. HTML

Това е краткото наименование за HyperText Markup Language, език, използван за писане на уеб страници. Той е в основата на всяка уеб страница, независимо от сложността на сайта или броя на включените технологии и осигурява основната структура на сайта – която след това се подобрява и модифицира от други технологии като CSS и JavaScript.

I

33. Входящ маркетинг (Inbound Marketing)

Входящият маркетинг се отнася до маркетингови дейности, които привличат посетителите, в противовес на “изходящия маркетинг”, където маркетолозите трябва да “излизат”, за да привлекат вниманието на потенциалните клиенти. Всичко е в това да спечелите вниманието на клиентите, да направите компанията лесно да бъде намерена онлайн и да привлечете клиентите към уебсайта, като създавате интересно, полезно съдържание. Правейки публикуваното съдържание да подхожда на интересите на клиента, вие естествено привличате входящ трафик, който след това можете да конвертирате.

34. Входяща връзка (Inbound Link)

Входяща връзка е връзка, идваща от друг сайт към вашия собствен уебсайт. “Входящ” обикновено се използва от лицето, което получава връзката. Уебсайтовете, които получават много входящи връзки, могат да бъдат по-високо класирани в търсачките. Те също помагат на хората да получават реферален трафик от други уебсайтове.

35. Инфографика (Infographic)

Визуално съдържание, което е много популярно сред дигиталните маркетолози като начин за препредаване на сложни понятия по прост и визуален начин.

36. Instagram

Въпреки че първоначално е убежище само за по-младите поколения, които искаха да публикуват, редактират и споделят уникално изглеждащи снимки, Instagram се превърна във водеща социална мрежа, която е жизнеспособна възможност за маркетолозите на съдържание. Много фирми се възползват от него, като публикуват свързани с индустрията снимки, които техните последователи и клиенти биха се радвали да видят.

J

37. JavaScript

JavaScript е език за програмиране, който позволява на уеб разработчиците да проектират интерактивни сайтове. По-голямата част от динамичното поведение, което ще видите на уеб страница, е благодарение на JavaScript, който увеличава контролите и поведението на браузъра по подразбиране. Използването на JavaScript включва изскачащи прозорци, плъзгащи се призиви за действие, създаване на парола за сигурност, форми за проверка, интерактивни игри и специални ефекти. Използва се също за изграждане на мобилни приложения и създаване на сървър-базирани приложения.

К

38. Основен показател за ефективност (Key Performance Indicator (KPI))

Маркетолозите използват KPI, за да проследяват напредъка към маркетинговите цели, а успешните маркетолози непрекъснато оценяват своите резултати спрямо стандартните показатели за индустрията. Примерите за KPI включват CAC (разходи за придобиване на клиенти), източници на трафик на блогове и изгледи на начална страница. Изберете KPI, които представят ефективността на вашия маркетинг и бизнес.

39. Ключова дума (Keyword)

Понякога наричани „ключови фрази“, ключовите думи са темите, за които уеб страниците се индексират в резултатите от търсенето от търсещи машини като Google, Yahoo и Bing. Изборът на ключови думи, за които ще оптимизирате уеб страницата, е усилие, което се състои от две части. Първо, ще искате да се уверите, че ключовата дума има значителен обем на търсене и не е твърде трудно да се класирате за нея. След това ще искате да се уверите, че тя е в съответствие с вашата целева аудитория. След като изберете подходящите ключови думи, по които искате да класирате, ще трябва да оптимизирате подходящите страници на уебсайта си като използвате както on-page, така и off-page тактики.

L

39. Целева страница (Landing Page)

Целевата страница е уебстраница, съдържаща формуляр, който се използва за генериране на потенциални клиенти. Тази страница се върти около маркетингова оферта, като електронна книга или уебинар и служи за улавяне на информация за посетителите в замяна на ценната оферта. Целевите страници са “портиерите” на пътя към реализация и са това, което разделя посетителя на уебсайта от превръщането му в лийд. Умният маркетолог ще създаде целеви страници, които се харесват на различни персони (множествено число за персона) на различни етапи от процеса на вземане на решение за покупка. Една тежка задача без съмнение, но такава, която се отплаща.

40. Лийд / абонат (Lead)

Лице или компания, които проявяват интерес към даден продукт или услуга по някакъв начин или форма. Може би те са попълнили формуляр, абонирали са се за блог или са споделили своята информация за контакт в замяна на талон. Генерирането на потенциални клиенти е критична част от пътя на посетителя да стане клиент. Целеви страници, формуляри, оферти и призиви за действие са само няколко от инструментите, които помагат на компаниите да генерират потенциални клиенти.

41. Подхранване на абонатите (лийдовете) (Lead Nurturing)

Понякога наричано „капков маркетинг“, подхранването на абонатите е практиката на разработване на серия от комуникации (имейли, съобщения в социалните медии и др.), които се стремят да квалифицират абоната, да го обучават, да го поддържат ангажиран и постепенно да го изтласкват надолу в продажбената фуния. Входящият маркетинг е свързан с доставянето на ценно съдържание на точната аудитория – а подхранването на абонатите помага да се насърчи това, като предоставя контекстуално подходяща информация за абоната в различни етапи от цикъла на покупка.

42. LinkedIn

LinkedIn е бизнес ориентирана социална медия. Стартирана през май 2003 г., тя се използва главно за професионални мрежи. В наши дни, с повече от 414 милиона регистрирани членове, LinkedIn е най-популярната социална мрежа за професионалисти и една от най-добрите социални мрежи като цяло. Влизането в платформата, разработването на завършен профил и работата в мрежа помогна на много търсещи работа да намерят работа.

43. Етапи на жизнения цикъл (Lifecycle Stages)

Тези подразделения служат като начин да опишат връзката, която имате с вашата аудитория, и обикновено могат да бъдат разделени на четири етапа: осъзнаване на проблема, осъзнаване на решението, осъзнаване, че вие решавате проблема, избор и покупка. Важното е да се разбере за всеки от тези етапи , че не всяко съдържание, което създавате, е подходящо, в зависимост от това на кой етап може да попадне аудиторията ви в този момент. Ето защо динамичното съдържание е толкова важно – можете да сервирате съдържание, което е подходящо за всеки етап, в който се намира конкретният посетител.

44. Lifetime Value (LTV)

Прогноза за нетната печалба, приписвана на цялата бъдеща връзка с клиент.

45. Long-Tail Keyword

“Ключовата дума с дълга опашка” е много насочена фраза за търсене, която съдържа три или повече думи. Често съдържа главен термин, който е по-общ термин за търсене, плюс една или две допълнителни думи, които прецизират думата за търсене. Например: Термин: Покемон; Ключови думи с дълга опашка: Покемон игри онлайн, Покемон костюми за деца, Покемон видеоклипове в YouTube. Ключовите думи с дълга опашка са по-специфични, което означава, че посетителите, които идват на уебсайта ви от думата за търсене с дълга опашка, са по-квалифицирани и следователно е по-вероятно да реализират.

М

46. Маркетингова автоматизация (Marketing Authomation)

Макар че има някои припокривания с термина „lead nurturing“, маркетинговата автоматизация е малко по-различна. Помислете за маркетинговата автоматизация като платформа със свързани инструменти и анализи, за да разработите стратегия за водещо подхранване. Ако ми позволите да използвам аналогия с „изкуството“, автоматизацията на маркетинга е четката за рисуване, акварели и празни платна. Lead nurturing е художникът, който го кара да се съберат. Не можете да нарисувате една подхранваща кампания без и двете заедно.
Маркетинговата автоматизация, базирана на поведение, се отнася до система, която задейства имейли и друга комуникация, базирана на активността на потребителя във вашия сайт и извън него. Тя дава възможност на търговците да подхранват потенциални клиенти и да им изпращат информация само когато това е най-подходящо за етапа им в цикъла на купуване.

47. Микросайт (Microsite)

Кръстоска между целева страница и „нормален“ уебсайт. ElfYourself.com е чудесен пример. Микросайтовете се използват, когато маркетолозите искат да създадат различно онлайн изживяване за своята аудитория, отделно от основния си уебсайт. Тези сайтове често имат свои собствени имена на домейни и различна визуална марка.

48. Средата на фунията (Middle of the Funnel)

Това се отнася до етапа, в който влизат лийдовете след идентифициране на проблема. Сега те търсят да проведат допълнителни изследвания, за да намерят решение на проблема. Типичната среда на предложенията за фунии включва проучвания на случаи или брошури за продукти – по същество всичко, което вкарва вашия бизнес в уравнението като решение на проблема, който водещият търси да реши. Освен това, ако искате да сте готини, можете да посочите този етап като „MOFU“. Вижте повече предложения за това, какво можете да включите в съдържанието си на този етап: Съдържание, в зависимост от спектъра на информираност на клиента и етапите на вземане на решение за покупка.

49. Мобилен маркетинг (Mobile Marketing)

С мобилните заявки за търсене, които официално надминават заявките за десктоп, вероятно сега е моментът да проучите мобилния маркетинг. Какво е васе пак? Е, мобилният маркетинг се отнася до практиката на оптимизиране на маркетинга на мобилни устройства, за да се предостави на посетителите чувствителна към времето и местоположението персонализирана информация за популяризиране на стоки, услуги и идеи.

50. Мобилна оптимизация (Mobile Optimization)

Оптимизацията за мобилни устройства означава проектиране и форматиране на уебсайта Ви, така че да е лесен за четене и навигиране от мобилно устройство. Това може да се направи чрез включване на адаптивен дизайн в първоначалното оформление на сайта. Алгоритъмът на Google сега възнаграждава удобни за мобилни устройства уебсайтове, така че ако сайтът ви не е напълно оптимизиран за мобилни устройства, трябва да го оптимизирате.

N

51. Native Advertising

Вид онлайн реклама, която приема формата и функцията на платформата, на която се появява. Целта и е да накара хората да чувстват рекламите по-малко като реклами и по-скоро като част от общуването. Това означава, че обикновено е част от спонсорирано съдържание, което е свързано с потребителското преживяване, не е прекъсващо и изглежда и се усеща подобно на редакционната му среда. Тази реклама може да приема много форми, независимо дали говорят благоприятно за продукт, спонсориращ шоуто, или по радиостанция говорят за музикална група, албум или филм.

52. Емисия за новини (News Feed)

Емисия за новини е онлайн емисия, пълна с нови източници. Във Facebook, News Feed е началната страница на акаунтите на потребителите, където могат да видят всички най-нови актуализации от приятелите си. Емисиите на новини в Twitter се наричат ​​Timeline.

53. No-Follow Link

No-follow link се използва, когато уебсайтът не иска да даде правата на търсачката да последва връзката до друга уеб страница. Той казва на роботите на търсачките да не следят или да не дават кредит на свързаните уебсайтове като начин да избегнат свързване със спам съдържание или по невнимание да нарушат указанията за уеб администратори. В различна степен атрибутът no-follow се разпознава от всички основни търсачки като Google, Yahoo и Bing. Не всички връзки (и свързващи домейни) са създадени равни, а атрибутът no-follow помага да се избегне всякаква мръсна игра.

O

54. Оферта (Offer)

Офертите са съдържателни активи, които се намират зад формуляр на целевата страница. Основната им цел е да помогнат на маркетолозите да генерират потенциални клиенти за вашия бизнес. Има много различни видове оферти, които бихте могли да създадете, включително електронни книги, контролни списъци, чеклистове, уебинари, демонстрации, шаблони и инструменти.

55. On-Page Optimization (On-Page оптимизация)

Този тип оптимизация за търсещи машини се основава единствено на уеб страницата и различните елементи в HTML. Включва осигуряването на това, че ключовите части на конкретната страница (съдържание, заглавие, URL адрес, изображения, тагове на изображения, изображения и описания за социални мрежи) включват желаната ключова дума и са оптимизирани да помогнат на класирането на страницата за тази конкретна фраза.

56. Off-Page Optimization (Off-Page оптимизация)

Off-page SEO се отнася до входящи връзки и други външни фактори, които влияят върху индексирането на уебстраницата в резултатите от търсенето. Фактори като свързване на домейни и социални медии играят роля в оптимизацията извън страницата. Добрата новина е, че е мощна; не толкова добрата новина е, че най-вече е извън контрола на маркетолога. Решението? Създайте полезно, забележително съдържание и има вероятност хората да споделят и да се свързват.

P

57. Преглед на страница (Page View)

Заявка за зареждане на една уеб страница в интернет. Маркетолозите ги използват, за да анализират своя уебсайт и да видят дали някаква промяна в уеб страницата води до повече или по-малко прегледи на страницата.

58. Pay-per-Click (PPC) (Плащане на клик)

Сумата пари, изразходвана за получаване на дигитална реклама. Също така модел за интернет реклама, при който рекламодателите плащат на издател (обикновено търсачка, сайт за социални медии или собственик на уебсайт) определена сума пари при всяко щракване на рекламата им. За търсачките PPC рекламите показват реклама, когато някой търси ключова дума, която съответства на списъка с ключови думи на рекламодателя, която той предварително изпраща на търсачката.
PPC рекламите се използват за насочване на трафика към уебсайта на рекламодателя, а PPC се използва за оценка на ефективността на разходите и рентабилността на вашите платени рекламни кампании.
Има два начина за плащане за реклами от PPC:
Фиксирана ставка: когато рекламодателят и издателят се договарят за фиксирана сума, която ще бъде платена за всяко кликване. Обикновено това се случва, когато издателите имат фиксирана тарифа за PPC в различни области на своя уебсайт.
На базата на оферти: когато рекламодателят се конкурира с други рекламодатели в рекламна мрежа. В този случай всеки рекламодател задава максимален разход, за да плати за дадено рекламно място, така че рекламата ще спре да се показва на даден уебсайт, след като се изразходва тази сума. Това също означава, че колкото повече хора кликват върху вашата реклама, толкова по-ниска PPC ще плащате и обратно.

59. Продуктова матрица (Product Matrix)

Продуктова матрица е диаграма, която описва различните продукти, които бизнесът предлага, и функциите, които се прилагат за всеки продукт. Матриците на продукта обикновено присвояват всяка версия на продукта своя колона в горната част, като функциите са включени във всяка версия, посочени в редове надолу от лявата страна.
Например бизнес, който продава три версии на един и същ продукт – и 10 потенциални функции в този продукт, може да създаде продуктова матрица с три колони и 10 реда. Във всяка клетка, където колона и ред се пресичат, бизнесът може да включи символ или отметка, показваща, че тази функция е включена в тази версия на продукта.

60. Pinterest

Pinterest е визуална социална мрежа, която обикновено се използва от маркетолозите за електронна търговия, но тя има и своя дял в маркетинга на B2B и B2C съдържание. Бизнесът и потребителите също така използват уебсайта, за да публикуват изображения и снимки, които им харесват, така че другите потребители да могат да споделят това съдържание. Все още малко фирми се възползват от възможностите тази социална мрежа.

61. PPC

PPC, (или Pay-per-Click) е рекламна техника, при която рекламодател поставя реклама в място за реклама (като Google AdWords или Facebook) и плаща всеки път, когато посетител кликне върху рекламата.

Q

62. Qualified Lead (Квалифициран контакт)

Контакт, който е избрал да получи комуникация от вашата компания, да получи информация за вашия продукт или услуга и има интерес да научи повече. Маркетингът и продажбите често имат две различни версии на квалифицирани клиенти (MQL за маркетинг и SQL за продажби), така че не забравяйте да проведете разговори с вашия търговски екип, за да зададете очакванията за типовете потенциални клиенти, които планирате да предадете комуникация или послание.

63. QR код (QR Code)

QR кодът (съкратено от Quick Response code – код за бърз отговор) е специфичен матричен баркод (или двуизмерен код), който се чете от специализирани четци на QR баркодове и камерат на телефона. Кодът се състои от черни модули, подредени в квадратен шаблон на бял фон. Информацията, която е кодирана може да бъде текст, URL адрес или други данни.

R

64. Адаптивен дизайн (Responsive Design)

Това е практиката на разработване на уебсайт, който съответно се адаптира към това как (на какво устройство) някой го гледа. Вместо да създава отделен, отделен уебсайт за всяко конкретно устройство, на което то би могло да бъде гледано, той разпознава устройството, което посетителят ви използва, и автоматично генерира страница, която отговаря на устройството, на което се гледа съдържанието – прави уебсайтовете винаги да изглеждат оптимизирани за екрани с всякакви размери.

65. Възвръщаемост на инвестициите (ROI) (Return on Investment (ROI))

Мярка за ефективност, използвана за оценка на ефективността и рентабилността на дадена инвестиция или за сравнение на ефективността и рентабилността на множество инвестиции. Формулата за ROI е: (печалба от инвестиция минус разходите за инвестиция), разделено на (разходи за инвестиция). Резултатът се изразява като процент или съотношение. Ако ROI е отрицателен, тогава тази инициатива губи парите на компанията. Изчислението може да варира в зависимост от това, което въвеждате за печалби и разходи. Днес маркетолозите искат да измерват възвръщаемостта на инвестициите по всяка тактика и канал, които използват. Много аспекти на маркетинга имат доста ясни изчисления на възвръщаемостта на инвестициите (като PPC), но други са по-трудни (като маркетинг на съдържание).

66. Retweet (Ретуит)

Повторно публикуване на туит, публикувано от друг потребител в Twitter. Ретуитите изглеждат като нормални туитове, с изключение на иконата за ретуит. Те могат да бъдат направени по три начина:
1) Можете да ретуирате цял туит, като щракнете върху бутона за ретуит, посочен отдолу.
2) Можете да публикувате нов туит, който включва вашия собствен коментар, в нов туит, който включва и оригиналния туит. Това означава, че сте натиснали иконата на въртяща се стрелка, за да ретуитнете публикацията и след това добавяте коментар в предоставеното текстово поле. Предпочитаме този метод на ретуитване, защото ви позволява да добавите собствения си коментар. (Забележка: Ретуитът заема 24 знака, оставяйки ви 116 знака за коментар.)
3) Можете да публикувате нов туит, който включва вашия собствен коментар в допълнение към информацията, която ретуитвате. Формулата е следната: Вашият собствен коментар + RT + оригиналния автор на туита + двоеточие + точния текст от оригиналния му туит. Този метод на ретуитване ви позволява да добавяте собствения си коментар, но с много ограничен брой символи.
Когато видите „Please RT“ в нечий туит, това означава, че той иска неговият последовател да ретуитне този туит.

S

67. Оптимизация за търсачки (Search Engine Optimization (SEO))

Практика за оптимизация, където уеб страница се показва в резултатите от търсенето. Чрез адаптиране на SEO елементите на уеб страницата и повлияване на SEO фактори извън страницата, входящият маркетинг може да се подобри там, където уеб страница се появява в резултатите от търсачката.
Има много компоненти за подобряване на SEO на страниците на вашия сайт. Търсачките търсят елементи, включително тагове за заглавия, ключови думи, тагове за изображения, вътрешна структура на връзки и входящи връзки – и това е само част от елементите за оптимизация. Търсачките също така разглеждат структурата и дизайна на сайта, поведението на посетителите и други външни фактори извън него, за да определят колко високо класиран трябва да бъде вашият сайт в страниците с резултати от търсачката.

68. Оценка на подателя (Sender Score)

Термин от имейл маркетинга, който се отнася до рейтинг на репутация от 0-100 за всеки IP адрес на сървъра на изходяща поща. Пощенските сървъри ще проверят вашата оценка на подателя, преди да решат какво да правят с имейлите ви. Резултат от над 90 е добър.

69. Snapchat

Социално приложение, което позволява на потребителите да изпращат и получават чувствителни към времето снимки и видеоклипове, известни като „щраквания“, които се скриват от получателите след изтичане на срока. (Забележка: Изображенията и видеоклиповете все още остават на сървъра Snapchat). Потребителите могат да добавят текст и скици към своите снимки и да контролират списъка на получателите, на които ги изпращат.

70. Социални медии (Social media)

Социалните медии са медии, предназначени да се разпространяват чрез социално взаимодействие, създадени чрез високо достъпни и мащабируеми техники на публикуване. Facebook, Twitter, YouTub и LinkedIn са примери за социални мрежи, към които човек може да се присъедини за лична или бизнес употреба. Социалните медии са основен компонент на входящия маркетинг, тъй като той предлага на маркетолозите допълнителни канали за разпространение на обхвата, увеличаване на растежа и постигане на бизнес цели.

71. Социално доказателство (Social proof)

Социалното доказателство се отнася до психологическо явление, при което хората търсят насока от хората около тях, за да определят как трябва да действат или да мислят в дадена ситуация. Все едно, когато видите дълга опашка пред нощен клуб и приемате, че клубът е наистина добър, защото има толкова голямо търсене. В социалните медии социалното доказателство може да бъде идентифицирано по броя на взаимодействията, които съдържа част от съдържанието или броя на последователите, които имате. Идеята е, че ако другите споделят нещо или следват някого, то сигурно трябва да е добро.

72. Софтуер като услуга (SaaS) (Software-as-a-Service (SaaS))

Всеки софтуер, хостван от друга компания, който съхранява вашата информация в облака. Примери: HubSpot, Salesforce, IM клиенти и приложения за управление на проекти.

73. Софтуер като услуга (SaaS) (Software-as-a-Service (SaaS))

Всеки софтуер, хостван от друга компания, който съхранява вашата информация в облака. Примери: HubSpot, Salesforce, IM клиенти и приложения за управление на проекти.

Т

73. Top of the Funnel (Горната част на фунията)

Понякога наричана „TOFU“, горната част на фунията се отнася до първия етап от процеса на закупуване. Хората (посетителите), които се намират на този етап просто идентифицират проблема, който имат и търсят повече информация. За този етап входящият маркетолог ще иска да създаде полезно съдържание, което помага на посетителите да идентифицират този проблем и да предостави следващи стъпки към намиране на решение. За етапите на маркетинговата фуния и за това какво съдържание да създавате на всеки етап, вижте Маркетинговата фуния в маркетинга на съдържание.

74. Twitter

Twitter е платформа, която позволява на потребителите да споделят публично съобщения не по-дълги от 140 символа. Потребителите може да се следват един друг и да ретуитват туитовете си.

U

75. Уникален посетител (Unique Visitor)

Лице, което посещава уебсайт повече от веднъж в рамките на даден период от време. Маркетолозите използват този термин за разлика от общите посещения на сайта, за да проследят количеството на трафика на своя уебсайт. Ако само един човек посещава уеб страница 30 пъти, тогава тази уеб страница има един Уникален посетител и 30 посещения на сайта.

76. URL

Това е кратко за Uniform Resource Locator. По принцип това е адресът на информация, която може да бъде намерена в мрежата, като страница, изображение или документ. Това е уникален адрес, тъй както вашият пощенски адрес с улица и номер. URL адресите са важни за SEO на страниците, тъй като търсачките претърсват текст на адреса за включени ключови думи.

77. Потребителски опит (User Experience (UX))

Цялостният опит, който клиентът има с определен бизнес, от неговото откриване и осведоменост за марката по целия път през тяхното взаимодействие, покупка, употреба и дори застъпничество за тази марка. За да осигурите отлично клиентско изживяване, трябва да мислите като клиент или все едно, че сте клиент.

78. Потребителски интерфейс (User Interface (UI))

Тип интерфейс, който позволява на потребителите да контролират софтуерно приложение или хардуерно устройство. Добрият потребителски интерфейс осигурява удобно преживяване, като позволява на потребителя да взаимодейства със софтуера или хардуера по интуитивен начин. Той включва лента с менюта, лента с инструменти, прозорци, бутони и т.н.

V

79. Вирусно съдържание (Viral content)

Този термин се използва за описване на част от съдържанието, която става широко популярно в мрежата чрез споделяне. Често хората не знаят че парче, което създават, ще стане вирусно, докато всъщност това не се случи.

W

80. Уебсайт (Website)

Уебсайтът е съвкупност от взаимосвързани уеб страници, обикновено включваща начална страница, разположена на един и същ сървър и подготвена и поддържана като сбор на информация от човек, група или организация. Входящият маркетинг трябва да структурира уебсайта като динамично, многоизмерно образувание, което може да се използва за привличане на съответните посетители на уебсайта, конвертиране на тези посетители в контакти и превръщане на тези контакти в клиенти.

81. От уста на уста (Word-of-Mouth (WOM))

Предаването на информация от човек на човек. Технически терминът се отнася до устна комуникация, но днес се отнася и за онлайн комуникация. Маркетингът “От-уста-на-уста” е евтин, но изисква работа и включва използване на много компоненти на входящия маркетинг като маркетинг на продукти, маркетинг на съдържание и маркетинг на социални медии.

82. Работен процес (Workflow)

Работният процес е друг начин да се опише кампания за подхранване на контактите (lead nurturing campaign). Това е набор от задействания и събития, които придвижват контакта напред в процеса на вземане на решение за покупка чрез процеса на подхранване. Работният процес може да служи и за други цели, като например уточняване и допълване на на информацията на контактите въз основа на определени условия или добавяне на запис на контакт в определен списък.

Независимо от начина, по който ги използвате, работните потоци могат да бъдат много мощен актив във входящата маркетингова стратегия.

X

83. XML Sitemap

XML Sitemap е файл с код, който e на вашия уеб сървър и изброява всички съответни URL адреси, които са в структурата на вашия уебсайт. Това е нещо като “план” за сайта, който особено е удобен при всяка промяна на сайта. Той също така помага на уеб браузърите на търсачките да определят структурата на сайта, така че да могат да го обхождат по-интелигентно. Картата на сайта не гарантира, че всички връзки ще бъдат обходени, а обхождането не гарантира индексиране. Въпреки това, Sitemap все още е най-добрата застраховка за това, търсачките да се запознаят с вашия сайт изцяло и с неговата структура.

Y

84. Youtube

YouTube е уебсайт за споделяне на видео, на който потребителите могат да качват, споделят и преглеждат видеоклипове. Трима бивши служители на PayPal създадоха YouTube през февруари 2005 г. През ноември 2006 г. YouTube, LLC беше купено от Google Inc. за 1,65 милиарда долара и понастоящем се управлява като дъщерно дружество на Google. YouTube е най-големият сайт за видео споделяне в света.

 

Ако тази публикация ви беше полезна, споделете я с вашите приятели:

Стойка Стефaнова

Стойка Стефанова е магистър по Реклама и медийни комуникации и учи Софтуерно инженерство. Тя помага на бизнеса и предприемачите със SEO, уебсайтове, WordPress, копирайтинг, рекламни кампании и други неща, свързани с представянето на техния бизнес онлайн. Ако не чете, пише, учи или взема поредния изпит, може да я видите да танцува или да пътува.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 75

Досега няма гласове! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

След като намерихте тази публикация полезна ...

Може да искате да ни последвате в социалните медии!

Pin It on Pinterest

Share This