fbpx
4.8
(120)

Маркетингът може да бъде объркващ

Има милиони инструменти, милиони съвети, милиони начини за създаване и разпрострaняване на съдържание, което да изпраща вашето маркетингово послание, и всички те попадат под шапката на маркетинга и комуникациите.
Цялото огромно множество от възможности може да ви да изглежда обезсърчително.
Но не трябва да бъде така.

Това, от което имате нужда, е план

Система. Контролен списък, който следвате за всяко отделно съдържание. И не е необходимо да е сложно или да отнема много време.
Така че ще ви допусна в една тайна. Ще споделя с вас моя план. Със сигурност това, което ще ви кажа не е гениално и новаторско, но може да разкрие за вас някои тайни от маркетинга на съдържание и да ви доближи до собствения ви план за успех.

ИЗРАБОТВАНЕ НА ПЛАНА

Има много подробности, за които трябва да се мисли в една маркетингова стратегия за интелигентно съдържание, но това е началото.
Това е началото на здравия разум и успеха, когато става дума за маркетинг на съдържание.
Това е и началото на същинското основно създаване на съдържание: създаване на по-малко, но по-добро съдържание.

ОПРЕДЕЛЕТЕ ОСНОВНИТЕ СИ ОБЛАСТИ

Създаването на основните области е едно от местата, от които започваме с нашите клиенти, когато мислим за тяхната стратегия за маркетингова дейност, тъй като им помага да получат яснота относно това, което искат да постигнат с тяхното съдържание.
Може да мислите за тези основни области като за категории или теми. Няма значение как ги наричате.
Важната част е да разбирате голямото си „защо“ – това, което се надявате да постигнете като цяло с вашия маркетинг на съдържание – и вие определяте областите си, които ще ви помогнат да постигнете това “защо”.
Например, ако пишете, за да генерирате потенциални клиенти за продукти или услуги, можете да изберете да настроите една категория за всеки ваш продукт или група продукти.
По този начин знаете, че всички потенциални клиенти, генерирани от публикациите в област А, трябва да доведат до съобщение за продажба на продукт А.
Предлагам да започнете с три области, но може да имате повече или по-малко.
Няма твърдо и бързо правило.
И няма правилен или грешен отговор за това как да го настроим.
Целта е да се създаде рамка, която да ви помогне да разберете къде се вписва всяка част от съдържанието в цялостния ви бизнес план.

СЪЗДАВАНЕ НА ИДЕИ

След като си определите темите, искате да ги запълните с идеи. Използвайте метода на мозъчна атака сам или с вашия екип.
Ключът тук е – да не се цензурирате. Генерирайте възможно най-много идеи.
Нищо не е твърде глупаво, твърде основно, твърде далечно, за да бъде включено.
Направете си едно централно място, където съхранявате тези идеи.
Известно време – ден, два, седмица – записвайте всички хрумвания, които ви идват наум през деня, всички идеи, които ви просветват и всички прозрения, които ви хрумват.
Сложете табло или дърво за идеи в офиса, където всеки, на когото му хрумне някоя идея, може да я запише или прикачи или залепи.
Може да използвате и някои от софтуерите за управление на проекти като Trello или Asana.
След като имате мега голям списък с идеи, започнете да ги категоризирате и поставяте в категориите си.
Ако забележите, че една тема е по-пълна от другите? Може би трябва да обмислите някои допълнителни идеи за останалите.
Изглежда ли, че има много теми, които биха могли да вървят заедно и може би да се подхранват една друга? Добре. Запишете ги.

СЪЗДАЙТЕ ВАШЕТО КЛЮЧОВО СЪДЪРЖАНИЕ

Всички тези идеи и теми, които вървяха всички заедно, за да разкажат заедно нещо по-голямо от тях самите?
Ще ги вземем и ще ги използваме, за да изградим вашето ключово съдържание.
Вашето ключово съдържание, може да се оприличи на колоните на древногръцки храм, които държат цялата сграда.
Това е тази част от съдържанието, която поддържа останалата част от маркетинговото съдържание.
Ключовото съдържание трябва да бъде една от вашите големи идеи, това което искате да направите с вашата компетенция във вашата ниша и защо искате да го направите.
И нещо, което наистина ви отличава от другите във вашата ниша – или защото е ново и различно, или защото го правите по друг начин, или защото го правите по-лесно за хората …
Тя не трябва да бъде напълно нова; трябва да е различна.
След като определите ключовото съдържание, изберете формат, който смятате, че ще бъде най-успешен за това конкретно съдържание.
Не забравяйте вашето “защо”. Как форматът, който избирате за съдържанието, поддържа неговата задача?

ПОДКРЕПА, ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ И ПРЕНАСОЧВАНЕ

Имате голямата си идея и сте разбрали какъв формат искате. Следващата стъпка е да обмислите многото начини, по които ще ги популяризирате и използвате отново.

Подкрепа

Да кажем например, че вашето основно съдържание ще бъде уебинар, в който ще разкриете своите невероятни идеи.
Първото нещо, което ще искате да направите, е да подкрепите този уебинар, като създадете поредица от публикации в блога, които водят до него.
Тогава може да искате да пуснете рекламна кампания във Facebook, за да управлявате регистрациите.
Ще се нуждаете от целева страница (независимо дали уебинарът е безплатен или платен), за да накарате хората да се регистрират.
Може да искате да направите гост постове или да бъдете интервюиран за подкасти за насърчаване на уебинара.
Вие определено ще искате да имате имейли, които да насърчават хората да присъстват, да им напомнят за уебинара, евентуално да ги подгреете с някаква допълнителна полезна информация преди уебинара и след това да ги насърчават да предприемат целевите действия след като са присъствали.
Това са само някои от начините, по които можете да подкрепите съдържанието. Но вие също искате да можете да пренасочите съдържанието.

Пренасочване

Най-често срещаният начин за повторно използване на уебинара е предлагането на запис или повторно участие за пропусналите.
Но може и да го редактирате в клипове, които можете да изпратите в серия от автоматични имейли, или да направите поредица от последващи блог постове.
Може да вземете цялата транскрипция и да я превърнете в електронна книга.
Ако сте използвали слайд презентация за уеб семинара, можете да я конвертирате и да я споделите.
Можете да я превърнете в лийд магнит или можете да качите целия запис в YouTube.
Както можете да видите, след като си създадете тази нагласа и започнете да мислите по този начин, възможностите за поддържане и пренасочване на съдържанието са практически безкрайни.
Отново се запитайте как форматът на тези подкрепящи части от съдържание ще подкрепи цялостната ви маркетингова задача. (Например, някои хора не обичат да гледат видеоклипове, така че да имате текст под формата на статия ви дава достъп до друг сегмент от аудиторията ви.)
Или, ако целта ви е да увеличите списъка си с имейли, ще искате вашето преработено и поддържащо съдържание да стане лийд магнит.

Популяризиране

И бъдете сигурни, че имате солиден план за това как ще популяризирате това съдържание.
Защото най-доброто съдържание в света не струва нищо, ако никой не го види!
Направете план за това как ще направите така, че вашето съдържание да се появи пред възможно най-много погледи.
Той трябва да започне с вашите социални мрежи – но никога не свършва дотук.
Помислете кое съдържание може да изпращате по имейл, в кои общности и групи можете да го популяризирате и дали ще имате бюджет за рекламиране.

СЪЗДАВАНЕ

Следващата стъпка в плана е да създадете вашето ключово съдържание. Забележете колко далеч е в списъка!
Има много планиране, особено за ключовото съдържание, и има добра причина за това.
Повечето хора мислят, че създаването – писане на пост или електронна книга, записване на подкаста, представяне на уебинара – е най-важната част.
Но бих искала да помислите за момент за огромното количество съдържание, което сте създали и с което не сте направили нищо.
Колко публикации са се изстреляли така, както сте искали?
Колко пъти се чувствахте, сякаш говорите в празна стая?
Този вид планиране, за което говорим, спестява част от хазарта при създаването и споделянето на съдържание.

ГРАФИК

Колко често ще създавате и споделяте това ключово съдържание?
Това може да зависи от различни фактори, включително колко време ще ви отнеме да го създадете, колко поддържащо съдържание имате (и кога ще го споделите) и дали създавате, за да поддържате цикъл на продажбите като пускането на продукт.
Можете да решите, че искате да се съсредоточите само върху едно основно ключово съдържание за много седмици наред.
От друга страна, можете да изберете да разпръснете съдържанието, свързано с вашата основна ключова тема, в друго „по-малко“ съдържание. Изборът е изцяло ваш – но трябва да имате този план.
Представете си, че съдържанието ви е традиционно публикувана книга. Но ако издателят не ви подкрепи със силна ПР и маркетингова кампания – организиране на обиколки, изпращане на прессъобщения, предоставяне на копия за преглед на важни критици, конференции в библиотеки и т.н. , то много по-малко хора ще я прочетат.
Вие създавате рамка, която да бъде ваш собствен маркетинг и ПР отдел, като изграждате своя маркетинг на съдържание около солидна цел, част от вашето ключово съдържание и вашата “голяма” причина.
Той не само сваля напрежението от ужасния проблем „за какво да пиша тази седмица?!“, но също така гарантира, че ценното време, което прекарвате в създаването на съдържание, не се губи.

ИЗПЕРЕТЕ, ИЗПЛАКНЕТЕ, ПОВТОРЕТЕ

Тази последна стъпка е ключова: ние не търсим големия удар, а план, който можем да повторим отново и отново.
След като сте преминали през цикъла, анализирайте какво е минало добре и какво не.
Колко души дойдоха на уеб семинара? Колко души изтеглиха електронната книга? Колко души са се записали, за да получат запис? Трафикът от YouTube струваше ли си работата да се постави видеото там? Какъв беше най-популярният формат за информацията? Най-малко популярният?
Поправете плана си и повторете.
Изберете друга ключова тема, друга категория. Кръстосайте връзка към информацията от първото ви съдържание (то е вечнозелено съдържание – цикълът никога не свършва). И, след известно време, можете отново да започнете да популяризирате старите стълбове.
Ако сте направили това правилно, новите посетители и последователи ще бъдат също толкова заинтересовани от това съдържание, както и първоначалната аудитория.

Заключение:

Ключовото послание, което искам да ви представя тук, е, че маркетингът на съдържание не се отнася до конктретни инструменти.
Не става дума за съвети и трикове.
Дори не става дума за конкретната медия.
Успешният маркетинг на съдържание е свързан с наличието на стратегически план и изготвянето на този план за вас и привеждането му в постъпков план за изпълнение.
Ако се интересувате от начина, по който този метод може да работи за вас, имам удоволствието да ви съобщя, че сега предлагаме стратегически сесии за предприемачи, които знаят, че стратегия за маркетингово съдържание може да умножи техния успех, но не знаят как да се случи това.

А ако тази статия ви беше интересна и полезна, оценете я с 5 звездички 🙂 и я споделете в социалните мрежи.

Така помагате и на нас да правим полезно съдържание. 🙂

Благодарим! 🙂

Ако тази публикация ви беше полезна, споделете я с вашите приятели:

Стойка Стефaнова

Стойка Стефанова е магистър по Реклама и медийни комуникации и учи Софтуерно инженерство. Тя помага на бизнеса и предприемачите със SEO, уебсайтове, WordPress, копирайтинг, рекламни кампании и други неща, свързани с представянето на техния бизнес онлайн. Ако не чете, пише, учи или взема поредния изпит, може да я видите да танцува или да пътува.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 120

Досега няма гласове! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

След като намерихте тази публикация полезна ...

Може да искате да ни последвате в социалните медии!

Pin It on Pinterest

Share This