fbpx
5
(6)

В рамките на една година COVID-19 прекрои световния бизнес. Някои продукти и услуги, които бяха много използвани, остаряха, като например публичните тъч-скрийн дисплеи. Други неща като ръкостискането и ръчният подпис с химикалка са на път да изчезнат.

В същото време други тенденции се качиха на гребена на вълната.

Много фирми, продукти и услуги набраха скорост и техните продукти и услуги станаха все по-популярни. Вижте какво става например с електронните подписи, програмите за видео-конферентна връзка, домашното фитнес оборудване или програмите за тренировки в къщи.

Но никоя история за успеха по време на пандемия не е толкова неочаквана, колкото бумът на използване на QR кода.

Никоя история за успеха по време на пандемия не е толкова неочаквана, колкото бумът на използване на QR кода. Кликни и сподели в Twitter

След като почти беше потънал в неизвестност, QR кодът възроди популярността си и бързо се превърна в отлична идея за бизнеса и за маркетингови цели. През 2020 г. почти 11 милиона домакинства в САЩ са използвали QR код, което е увеличение с повече от един милион в сравнение с 2018 г., според скорошно проучване на Statista. В световен мащаб 4% от транзакциите се осъществяват чрез QR код.

Защо QR кодът се възражда през 2021 г.

QR кодът (QR Response) съществува от 1994 г., но популярността му намаляваше, … досега. QR кодът се възроди за нов живот през 2020 г., когато пандемията предизвика нуждата от решения без докосване, продиктувана от потребността за социална дистанция и хигиена.

Как работи QR кодът

QR кодът е матричен баркод, който е насочен към потребителите на смартфони, което означава почти всеки един човек в наши дни. Когато се сканира със смартфон, QR кодът ще ви отведе директно до определена уеб страница, меню, страница за плащане, приложение или ще предложи специфична информация, уникална за този код.

Популярността на QR кода през 2021 г.

Има няколко причини, поради които QR кода възвръща популярността си, но може би най-очевидната причина е, че той е безконтактен, работи без докосване и е лесен за използване – всички задължителни атрибути в пост-пандемичния свят.

Освен това QR кодовете стават все по-популярни, тъй като QR четците вече са добавени във функциите на камерите на смартфоните, така че потребителите вече не трябва да изтеглят отделно приложение, за да сканират кода.

В днешно време потребителите ги използват с лекота и без да се замислят.

Едно от основните предимства на потребителския опит (UX) на QR кода е, че потребителите могат да извадят мобилния си телефон и безпроблемно да сканират кода, без да се занимават с изтеглянето на приложения или ръчно въвеждане.

Поради това QR кодовете се превърнаха в начин за правене на бизнес и маркетинг по време и след пандемията.

За какво се използва QR кодът през 2021 г.

Сега QR кодовете най-накрая са в центъра на вниманието, тъй като все повече търговци и фирми ги използват в своите услуги.

Ето някои иновативни начини за използване на QR кода през 2021 г.:

  • Насочване на хората към автобиографии или LinkedIn профили;
  • Визитки и брошури за насочване на клиентите към уебсайт;
  • Отвеждането на хората на страница с по-подробна информация, която не би се вместила лесно в печатна реклама;
  • Предоставяне на талон или отстъпка за продукт или услуги;
  • Споделяне на дигитално меню за ресторант или кетъринг фирма.

QR кодът се възражда през 2021 година

QR кодът се възражда през 2021 година

Как можете да използвате QR кодове за маркетинг

Сега, когато QR кодовете отново са на сцената, те вероятно ще останат дълго време. Безконтактни и лесни за използване, очакваме да ги видим в авангарда на маркетинговите техники за години напред. Има много начини да включите QR кодовете във вашата маркетингова стратегия, за да се възползвате максимално от тях.

Ето 5 иновативни начина за използване на QR кодове за маркетинг:

1. Връзка към вашето портфолио или CV

Покажете вашите постижения, услуги, портфолио и привлечете нови възможности, като използвате QR код на визитката си или в печатни материали.

2. Насочете трафик към вашия уебсайт

Това е може би най-популярното използване на QR кодове – насочване на трафика от печатни материали към уебсайта на бранда или друго подходящо съдържание. Заинтересованите клиенти имат възможност бързо и лесно да посетят вашия уеб сайт, ако са заинтригувани от вашето маркетингово съобщение.

3. Увеличете последователите си в социални медии

Това е друга често използвана техника за маркетинг с QR код – придобиване на последователи в социалните медии от печатните материали. За да се възползвате максимално от тази стратегия, просто добавете QR код, който води потенциалните ви клиенти към страниците ви в социалните медии. По този начин те имат възможност незабавно да харесат страницата ви във Facebook или да ви последват в Instagram и Twitter.

4. Разпространявайте купони или талони за отстъпка върху печатни реклами

Стимулирайте повече реализации, като използвате QR кодове, за да активирате купони за отстъпка или да разпространявате купони за вашия уебсайт. Ако вашият потенциален клиент види печатна реклама, която има QR код, водещ директно към вашия уебсайт, този човек е много по-вероятно да предприеме жеаното от вас действие.

Това е чудесен начин да достигнете до милениалите и потребители от Gen X. Всъщност неотдавнашно проучване на Socrat Technologies установи, че 24% от милениалите и 18% от Gen X предпочитат да сканират QR код, за да осребрят оферта или код.

5. Създайте персонализирано преживяване

Сега, когато социалното дистанциране е норма, QR кодовете могат да се използват, за да предложат завладяващо изживяване, без да се налага да то бъде предоставяно лично. Виртуалните обиколки например се превърнаха в популярен начин за използване на QR кодове за свързване на потребителите с място, исторически обект или произведение на изкуството.

Помислете за използването на QR кодове като иновативен начин за създаване на лично подходящо изживяване за вашия потребител. Например потребителите могат да обиколят местоположението на вашия бизнес от комфорта на домовете си, или ако работите в недвижимите имоти, можете да внедрите QR код като директно средство за насочване на трафика към виртуална онлайн обиколка на имот. Възможностите са безкрайни.

QR код за меню в ресторант или бар

QR код за меню в ресторант или бар

6. Използвайте QR код за да покажете менюто в ресторант или бар

Вместо да давате на клиентите си старомодно картонено меню, което те може и да не искат да докосват и разлистват, предложете им QR код, който ще ги отведе до дигитално меню или каталог, или вашия уеб сайт с предложения. Така те ще могат да разгледат и спокойно да поръчат, докато остават сигурни за здравето си. Освен това в онлайн менюто можете да включите много повече детайлии съблазнителни снимки и то винаги изглежда красиво.

Как да създадете QR код?

Има много платени и безплатни онлайн QR генератори, които предлагат различни възможности. Платените планове включват динамично съдържание, проследяване, анализ и други полезни неща. Но можете просто да генерирате безплатен QR код и да го поставите на печатните си материали, в имейлите, на визитната си картичка или на масите в ресторанта си. Един такъв безплатен генератор е QR code generator.

С тези и други техники можете да използвате QR кодове и да се възползвате от тази нарастваща тенденция.

За да научите как Медиа Вива може да ви помогне да наберете скорост във вашия бизнес и в постигане на вашите маркетингови цели, обадете се за консултация или ни изпратете бърз имейл! Ние сме дигитална агенция, която помага на бизнеси като вашия да бъдат по-успешни.

Намирате ли QR кодовете за удобни? Аз ги използвам във визитните си картички и дори в бекграунда на Zoom. Когато правя разговори или консултации, QR кодът дава лесен достъп до виртуалната ми визитна картичка с всичките ми контакти и социални медии. Използате ли QR кодове във вашия бизнес?

Ако тази публикация ви беше полезна, споделете я с вашите приятели:

Стойка Стефaнова

Стойка Стефанова е магистър по Реклама и медийни комуникации и учи Софтуерно инженерство. Тя помага на бизнеса и предприемачите със SEO, уебсайтове, WordPress, копирайтинг, рекламни кампании и други неща, свързани с представянето на техния бизнес онлайн. Ако не чете, пише, учи или взема поредния изпит, може да я видите да танцува или да пътува.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 6

Досега няма гласове! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

След като намерихте тази публикация полезна ...

Може да искате да ни последвате в социалните медии!

Pin It on Pinterest

Share This