fbpx

Услуги за копирайтинг

Вашето онлайн представяне започва с вашия копирайтинг

Вашето онлайн присъствие започва с вашия копирайтинг

Копирайтинг. Това е една малка дума, която означава всичко за вашето онлайн съдържание.

Тя влияе върху качеството, стила, типа и дължината на вашето съдържание и дори къде се класирате в Google. Тя има силата да увеличи до голяма степен вашия авторитет и онлайн присъствие (да!), Или може да е решаващият фактор, който потапя и двете в неизвестност ( ужас!).

Всичко започва с вашия копирайтинг.

За съжаление много хора се чувстват объркани относно това какво означава „копирайтинг“. Някои често срещани въпроси, които чуваме, включват: Какво точно е копирайтингът? По какво се различава от писането на съдържание? Какви са различните видове копирайтинг услуги? Покажете ни някои добри примери за копирайтинг?

Готови ли сте да чуете отговорите? Имаме ги.

Услуги за копирайтинг и услуги за писане на съдържание: Каква е разликата?

Първо най-важното. Нека дефинираме „копирайтинг“.

Копирайтинг се използва взаимозаменяемо с термина „писане на съдържание“, но това не е съвсем точно. За да разберете разликата, трябва да знаете какво са „копие“ и „съдържание“ и защо те не са едно и също нещо.

Какво е копирайтинг?

Услугите за копирайтинг включват писане на копие.

Понятието копирайтинг се прилага за всичко написано с намерение да подтикне аудиторията към действие. Когато копирайтър пише копи, той използват техники, за да убеди целевите читатели да направят нещо, от което ще спечели брандът.

Ето пример за копирайтинг от Trello. Копито обяснява характеристиките / предимствата на инструмента и ви кара да искате да го изпробвате.

Пример за копирайтинг от Trello

Пример за копирайтинг от Trello

Какво е писане на съдържание?

Писането на съдържание включва писане на съдържание.

Съдържанието се прилага за всеки текст, написан с намерение да информира, преподава, забавлява или насочва читателите по определена тема.

Ето пример за писане на съдържание от нашия собствен блог за писане. Това съдържание ви учи как да напишете вашата начална страница:

Пример за копирайтинг на съдържание

Пример за копирайтинг на съдържание

И така, откъде произтича объркването относно копирайтинга и писането на съдържание?

Като цяло хората се объркват относно разликите, защото двете могат да се припокриват (и го правят).

Например, авторът на съдържание използва техники за копирайтинг, когато създава непреодолим призив зa действие (CTA – Call To Action) в информативна публикация в блога.

Вижте блога по-горе – той включва копирайтинг в края с точно тази техника: CTA.

Пример за използване на техники за копирайтинг, когато се създава непреодолим призив зa действие (CTA - Call To Action) в информативна публикация в блога.

Пример за използване на техники за копирайтинг, когато се създава непреодолим призив зa действие (CTA – Call To Action) в информативна публикация в блога.

Копирайтърът прилага умения за писане на съдържание, когато влива в копието си ценна информация и образование за читателите, преди да премине към убеждаващата част.

Като разглеждаме друг пример от Trello, вижте как написаното в това ръководство е образователно (учи ви как да използвате инструмента). И все пак, той също така ви убеждава колко страхотно е Trello едновременно:

пример за копирайтинг

Нека бъдем реалисти: Само най-квалифицираните онлайн писатели могат без усилие да комбинират двете дисциплини (копирайтинг услуги и писане на съдържание), без да изглеждат принудени или прекалено продаващи.

Познаването на разликите, както и как и кога да се използва всеки набор от умения, е деликатен балансиращ акт, който не всеки писател на съдържание или копирайтинг може да постигне.

Как изглеждат професионалните копирайтинг услуги? Ръководство + Примери

Както можете да видите, копирайтингът е малко по-сложен от простото писане в интернет или в социалните медии.

Той е разделен на множество дисциплини и видове. Някои копирайтъри се специализират в специфични дисциплини, докато други се фокусират върху обща работа, която се използва от всички професии.

Ето основните копирайтинг сегменти, плюс примери за добър копирайтинг.

1. SEO копирайтинг

Преди всичко услугите за SEO копирайтинг имат за цел да осигурят класирането на вашите уеб страници в SERP (страници с резултати от търсачките).

SEO изисква някои определени техники за писане на текст. Освен разумно използване на ключови думи – той също се нуждае от:

 • Солидно, насочено към потребителите писане (особено на ключови места като заглавия и мета описания).
 • Добри практики за свързване (linking) (както на вътрешни, така и на външни източници).
 • Познаване на начина, по който онлайн читателите четат.

По принцип SEO уеб копирайтингът е разделен на две форми:

Копирайтинг на описание на продукта и писане на уеб съдържание. Нека да разгледаме и двете.

Копирайтинг на описание на продукти

Описанията на продуктите са съществена част от продажбата на каквото и да е онлайн – независимо дали това са услугите за разходка на кучета, вашите ръчно направени свещи или вашия SEO софтуер.

Доброто описание на продукта помага на купувача да разбере продукта, да разбере дали той отговаря на неговите нужди и да отговори на всички въпроси, които той има за него. Също така му съобщава важни подробности за продукта като размер, тегло, цвят, стил и др.

Пример от копирайтинг на описание на продукта, към който ние сочим отново идва от Bergfreunde.eu. Те се справят чудесно с описанието на дрехите и аксесоарите, които продават, по отношение на това, което техните целеви купувачи имат нужда / искат да чуят:

Писане на уеб съдържание

Вашите уеб страници да се класират с Google и вашата аудитория да ги намери е целта на услугите за уеб копирайтинг като писане на съдържание.

Това не се отнася само за блогове, но и за целеви страници, продуктови страници, продажбени страници, начални страници и всякакъв друг тип съдържание, което включвате на вашия сайт.

Например, тази страница, в която са изброени всички безплатни инструменти на Moz, момента се класира на органична позиция # 2 за ключовата дума „SEO инструменти“:

Пример за писане на уеб съдържание

Пример за писане на уеб съдържание

2. Копирайтинг на статии в блог

Технически, копирайтингът на статии и писането на съдържание са взаимозаменяеми понятия. Както казахме, това е, което обърква хората най-много и в двете дисциплини.

За да го разберете по-лесно, просто мислете за писането на статии в блога като хибрид между писане на съдържание и копирайтинг.

То използва умения от двете области – информиране, обучение или забавление на аудиторията, като същевременно ги убеждава да предприемат някакви действия (което може да бъде просто – да ги насърчи да изтеглят нещо безплатно или сложно – да ги убеди да купят нещо или да се абонират за месечна услуга).

Имайте предвид: частта за убеждаване не е основната цел. Основната цел на съдържанието е ВИНАГИ да задоволява нуждите на аудиторията, т.е.да носи полза.

Ето още един добър пример за копирайтинг на статии от Медиа Вива той ви информира как да напишете бриф на статия или друго съдържание, предлага ви да изтеглите шаблон, като ви записва за нашия бюлетин и ви приканва да разгледате нашите услуги за копирайтинг.

Пример за копирайтинг на статии

Пример за копирайтинг на статии

3. Маркетингови копирайтинг услуги

Стигнахме до традиционната роля на копирайтъра: маркетингови копирайтинг услуги.

Това е представата, която имаме от сериалите като „Mad men“, която всеки има в главата си за това какво прави един типичен копирайтър и какво включват копирайтинг услугите.

Маркетингови копирайтинг услуги

Маркетингови копирайтинг услуги

Една от най-често срещаните неща, които прави маркетинг копирайтъра е писането на убедително, ангажиращо рекламно копие във Facebook, като в тази реклама от Quip :

Копирайтинг на реклами и рекламни текстове

Копирайтинг на реклами и рекламни текстове

4. Креативно писане и сторителинг

Историите са като магнит за човешки мозък. Не е чудно, че някои от най-добрите копирайтъри вливат истории в своето копие, за да направят така, че всичко, което продават, да се разграби за нула време.

Ние в Медиа Вива използваме копирайтинг за разказване на истории, за да обясним как нашата онлайн агенция за копирайтинг и маркетинг дава вашето съдържание – създадено, редактирано и публикувано – на вашия уебсайт:

Сторителинг и разказване на истории

Сторителинг и разказване на истории

5. Технически копирайтинг

Имате продукт или услуга, които са технически и трудни за разбиране? За това служи техническият копирайтинг.

Техническият копирайтър разбира дълбоко вашата индустрия, но може да вземе това разбиране и да го превърне в привлекателен, четим език за всеки – мъж или жена, независимо от тяхната подготовка. Например, той взема трудно разбираеми понятия и ги прави разбираеми.

Следователно техническият копирайтър е вашият най-добър приятел ако работите в SaaS, сфератата на технологии, уеб разработки или друга индустрия с технически език, който може да ви попречи да бъдете достъпни за вашите купувачи.

Правилната услуга за технически копирайтинг ще:

 • Опрости това, което прави вашият продукт, без да го подценява.
 • Обясни ясно концепциите на индустрията.
 • И накрая, ще насочи аудиторията ви към просветление и разбиране!

Какво прави добрият копирайтър?

Разбирахте какво представляват услугите за копирайтинг и защо са необходими. Сега да преминем към следващия голям въпрос:

Какво прави добрият копирайтър? Какви умения трябва да притежава, за да създава превъзходни копирайтинг материали?

1. Умения за писане и опит

Не, нямате нужда от висше образование, за да бъдете страхотен копирайтър. Въпреки това, вие се нуждаете от много опит в писането.

Това означава:

 • Добрият копирайтър знае да пише публикация в блог, уеб страница, електронна книга, инфографика и други формати на съдържанието.
 • Удобно му е да създава всякакви видове съдържание за различни индустрии.
 • Той пише ясно и разбираемо и прави сложните теми лесни за разбиране.

Освен това му е необходима способност да ангажира читателя, включително:

 • Писане на завладяващи, привличащи вниманието заглавия и подзаглавия.
 • Умения да накарате думите и идеите да преминават безпроблемно от част в друга.
 • Да избягва думи и изрази, които са “пълнители” и не казват нищо.
 • Да използва подходящия речник и стил за целевата аудитория.
 • Изработване на полезни заключения.

Обикновено тези умения идват с години на писане, да не говорим за това, че трябва и много четене.

2. Манталитет, фокусиран върху читателя

Копирайтър, който не е фокусиран върху читателя, няма да направи никаква услуга на вашето съдържание.

Защо?

Защото, когато копирайтърите изпуснат от поглед целевата аудитория, те започват да пишат за грешните хора. Съвет: Съдържанието не е за вашата марка, вашите приятели или дори за вас. Съдържанието е ЗА читателите.

Това означава, че вашият копирайтър трябва по същество да бъде ПЪРВО на страната на читателя, като се увери, че копието или съдържанието отговарят на неговите нужди, болезнени точки, въпроси и желания.

3. Магьосник по проучване

Точните факти, източници или данни могат да превърнат доброто съдържание в отлично. Компетентните копирайтъри разбират необходимостта от проучване и ще намерят информацията, от която се нуждаят, за да направят дадено парче точно такова, каквото трябва.

Копирайтърите, пишещи статии в блог, също трябва да имат ясно разбиране за това как да цитират и да свързват с източници в своето писане. Това е огромна част от пъзела за установяване на авторитета на клиента и за позиционирането му като надежден източник на информация.

4. Познания за SEO и дигитален маркетинг

SEO и дигиталният маркетинг вървят заедно като хляб и масло. (Едното без другото просто няма смисъл.)

Онлайн копирайтърът ще напише уеб съдържание. Това означава, че знанията за SEO са от съществено значение за позиционирането на това съдържание – независимо какво е то – за класиране. Точка.

Освен това добрият копирайтър се нуждае от знания за онлайн маркетинг, за да насочи правилно читателите. Той трябва да знае термините и как да използва езика (CTA, преобразувания, H1, свързани ключови думи и мета етикети) – както и как да пише за интернет потребители и различни онлайн формати.

5. Специализирана експертиза

За някои отрасли не можете да пишете копия или съдържание без опит и специализация, придобити от опит и образование в тези конкретни области.

Обща услуга за копирайтинг няма да може да свърши работа, когато се пише по теми, свързани с ниши, като финансови съвети за пенсионери на възраст 55 и повече години, отстраняване на неизправности в любима култова видео игра за тийнейджъри, копирайтинг за мода или тренировки за нови и бъдещи майки.

Разбира се, един общ копирайтър може да напише добро съдържание, но той няма да има дълбоко разбиране за конкурентния пазар за въпросната индустрия, нито подходящия речник, който да използва, или дори точките на болка на целевия читател.

С други думи, един специалист по обща медицина няма да може да разгърне дълбините на специализирана тема. Ето защо повечето експертни копирайтъри в крайна сметка избират специализирана ниша и се фокусират върху придобиването на знания и авторитет, необходими за писане в тази област.

В специализирани ниши съответният опит е от съществено значение за копирайтъра.

Дайте на някой напълно начинаещ (да кажем, някой произволен писател, който сте намерили в някой сайт за фрийлансъри) даа напише тези нишови статии и ви очакват куп неприятности.

Готови сме да задоволим всички ваши нужди от съдържание!

И така, имате нужда от професионални услуги за онлайн копирайтинг за вашата марка или клиенти.

Нуждаете се от добър копирайтър (или екип от копирайтъри), който може да покаже вашата специфична индустрия или ниша на потенциалните клиенти и читатели?

Как да намерите тази магическа услуга за копирайтинг?

Току-що го направихте.

В Медиа Вива разполагаме с набор от проверени, експертни копирайтъри (само 2% преминават нашите тестове) на ваше разположение. От страниците на вашия уебсайт, през блог статиите до специализирано съдържание – ние можем да се погрижим за него.

Пишем за финанси, медицина, право, технологии, видео игри, изкуства и развлечения, B2B маркетинг, пътувания, здравеопазване и уелнес и др.

Позволете ни да се справим с вашия копирайтинг и съдържание! Разгледайте какво имаме в Магазина за съдържание или ни изратете бързо съобщение.

1