fbpx
5
(118)

Имате ли дрехи, обувки или аксесоари, които се опитвате да продадете, но вашите маркетингови материали не са съвсем… е, да кажем, модерни?

Може би описанията на вашите продукти не са толкова примамливи, колкото биха могли да бъдат?

Или може би вашето уеб копи за вашите продукти не е много съблазнително?

Да наемете копирайтър, някой с опит в писането за моден дизайн и модни марки е едно от решенията, за да направите вашата колекция неустоима за купувачите! Вижте как…

Да наемете копирайтър, някой с опит в писането за моден дизайн и модни марки е едно от решенията, за да направите вашата колекция неустоима за купувачите! Вижте как... Кликни и сподели в Twitter

Как може да ви помогне един моден копирайтър

Копирайтър за модни продукти

Модният копирайтър може да подбере думите, които определят вашата марка и да убеди потребителите да купуват.

Професионалистът може да създаде копие, което представя вашата марка и генерира продажби. Той или тя ще знае кои думи ще бъдат ефективни, за да накарат потенциалните клиенти да посегнат към портфейла си.

Или, ако сте тип „направи си сам“, помислете дали да не напишете своето модно копие, като използвате някои от предложенията по-долу.

Писане на описания на продукти и уеб копирайтинг за модната индустрия

10 съвета за първокласен копирайтинг за мода

 1. Определете какво прави вашия моден продукт уникален.
 2. Знайте какво е важно за вашия клиент.
 3. Направете описанията на продуктите убедителни.
 4. Включете функции, но подчертайте предимствата.
 5. Разкажете историята си. Кой стои зад тези дизайни?
 6. Включете препоръки от клиентите.
 7. Прилагайте тактики за SEO (оптимизация за търсачки).
 8. Стартирайте моден блог, за да се свържете с клиентите.
 9. Използвайте социалните медии, за да ангажирате клиентите.
 10. Наемете моден копирайтър за професионален копирайтинг.

Добре изработеното копи върви ръка за ръка с професионалните снимки за популяризиране на модни продукти.

Добре изработеното копи върви ръка за ръка с професионалните снимки за популяризиране на модни продукти.

Намерете своята модна ниша

Преди да започнете маркетинг и писане на текстовете за вашите материали, дефинирайте продуктовата си линия. Както със сигурност знаете, модната индустрия е силно конкурентна. И доминиращите играчи са големи имена с много големи бюджети и ресурси зад гърба си.

И така, как може да се открои малката нова модна марка, моден продукт или дизайн, но с ограничен маркетингов бюджет?

Помислете за модния дизайнер, който създава линия от ултра-шик професионални дрехи за работещи жени.

Какво ще кажете за дизайнера на обувки, който пуска нова колекция обувки с ултра високи токчета с кристали?

Или се сетете, да кажем, за спортиста, превърнал се в дизайнер, който е създал нов стил на дрехи за тренировки за елитни спортисти?

Изборът на тясна ниша, в която да оставите своя знак, е доказана стратегия за нови модни дизайнери.

Изборът на тясна ниша, в която да оставите своя знак, е доказана стратегия за нови модни дизайнери и марки

Най-добрият ви залог, когато имате ограничен маркетингов бюджет, е да изберете малка ниша, към която можете да се насочите ексклузивно. Запълнете празнина на пазара, за която големите играчи не знаят, че съществува, или решават да игнорират. Популяризирайте това, което прави вашите продукти уникални за конкретна аудитория, която можете да идентифицирате.

Познайте своя идеален клиент

Преди да напишете каквито и да било маркетингови материали за популяризиране на вашите модни продукти, трябва да знаете кой е вашият идеален клиент. Дали се насочвате към момичета с кариера, които живеят в центъра на града или към майки на средна възраст, които живеят в крайградските зони? Както можете да си представите, техните нужди и вкусове вероятно ще бъдат различни.

Напишете описания на модните си продукти

Описанията на продуктите трябва да допълват подробностите, за които снимката може да не е в състояние да покаже, като например плат, текстура и начин на поддържка.

Когато си представяте идеалния си клиент, ще искате да вземете предвид такива фактори като:

 • Пол
 • Възраст
 • Ниво на доход
 • Кариера
 • Начин на живот
 • Приоритети

След като сте определили личността на идеалния си клиент, можете да напишете модно копие, което говори за това, което е най-привлекателно за тази демографска група. Трябва да си представите, че провеждате индивидуален разговор с някой конкретен човек от тази група и му разказвате за вашите продукти и как те могат да му послужат, когато той решава неговите житейски предизвикателства. Опитайте се да си представите кои са тези предизвикателства или мечти, които човекът решава. Или помислете за някой от вашите познати, приятели или за самия себе си в тази роля. И тогава говорете на този един конкретен или въображаем човек. Кои са ключовите точки за продажба, които бихте подчертали пред него?

Напишете креативни описания на модните си продукти

Ако продавате модните си произведения онлайн или в каталог, описанията на продуктите са от решаващо значение. Те трябва със сигурност да бъдат убедителни и съблазнителни, иначе клиентът ви няма да посегне към портфейла си. И тъй като купувачът не може да изпробва продукта преди да направи поръчка, вие искате да включите всички важни подробности.

Напишете описания на модните си продукти

Не е достатъчно да се каже: „Тази рокля е красива и секси.“ Трябва да изпишете някои от онези примамливи подробности като: „Тази галеща тялото трикотажна рокля има съблазнителен дизайн с едно рамо, дължина над коляното, умело скрит цип отзад и е подходяща както за разходка през уикенда, така и за късен обяд с приятелки “ Сега това не звучи ли по-добре?

Обърнете специално внимание на писането на заглавието. От решаващо значение е да насочите вниманието към описанието на вашия продукт и заглавието трябва да бъде куката, която ще накара посетителя да кликне върху продукта, а когато вече е на страницата на продукта – дали посетителят ще прочете повече или веднага ще натисне бутона за връщане назад.

Разбира се, заглавието само стартира процеса на продажба, като привлича интереса; не очаквайте то да свърши цялата работа. Модните копирайтъри знаят, че трябва внимателно да обмислят всяка дума, за да съблазняват и ангажират читателите си.

Специален съвет: Най-добрите описания на продукти карат читателя да си представи, че носи вашия продукт и как се чувства, когато го носи. Той трябва да може да види картина в съзнанието си, да предвкуси емоцията, когато чете вашите думи. Вие трябва да нарисувате картината на това неустоимо желание в неговата глава, като използвате вашите думи. Така че ги избирайте разумно.

Изтъкнете предимствата

Когато се описва моден продукт, характеристиките са важни и трябва да бъдат включени – цветове, материя, съдържание на материала, грижи и др. Техническите спецификации помагат на клиентите да вземат информирано решение за покупка. Но спецификациите не са всичко.

Опишете модните си продукти

Не е достатъчно да опишете как клиентът ще изглежда с вашите дрехи или модни продукти. Опишете му как ще се чувства!

Ползите са истинската причина хората да купуват. Те са това, което помага на клиента да разбере как продуктът ще ги накара да се чувстват – красиви, стилни, горещи, секси, елегантни, забележими!

Когато апелирате към емоциите на хората и свържете характеристиките на вашия продукт с предимствата, които купувачът се надява или мечтае да получи, копирайтингът ви ще бъде по-ефективен.

Говорете с един човек

Пишете така, сякаш говорите с един човек, а не със света. Говорете директно с този човек, като често използвате думата „вие“ или “ти”, в зависимост от тона, гласа и идентичността на вашия бранд. И оставете вашия ентусиазъм да се прояви.

Вместо да казвате: „Тази сатенена мини-рокля е идеална за жени, присъстващи на коктейлно парти“, кажете „Ще изглеждате така, че всеки мъж ще падне в крака ви, с тази сатенена мини-рокля на следващото ви коктейлно парти“.

Напипете вашето копие за модна марка

Въпреки че се надявате да продадете стотици или дори хиляди от модните си продукти, напишете своето копие така, сякаш говорите само с един клиент за да го докоснете лично.

Имайте предвид кой е този човек, към когото се насочвате. Бихте говорили съвсем различно с тийнейджърка, която се приготвя за дискотека и с 55-годишна жена, която пазарува рокля, за да присъства на благотворителен бал.

Бонус съвет: Като ви призовавам към включване на ентусиазъм и емоции, не означава, че трябва да залеете клиента с вашите емоции и с нищо не значещи суперлативи като изключителен, невероятна, прекрасна, с високо качество, изпипани детайли…. Трябва да си представите неговите емоции и с вашият скрит от него ентусиазъм да нарисувате картина на него самия в един бъдещ момент, когато той носи или притежава вашите произведения и на емоцията му в този момент, така че той да може да се разпознае.

Включете отзиви

Ако вашият продукт не е чисто нов, тогава вероятно имате известна обратна връзка от клиентите.

Помислете за включване на тези отзиви във вашия уебсайт. Ако са специфични за продукта, поставете ги на страницата, популяризираща конкретния продукт, към който се отнасят. Ако са общи, можете да ги поставите на някои от по-общите страници на вашия уебсайт, като няколко на началната страница, няколко на страницата “За нас”, а дори и да направите специална страница с всички отзиви.

Включете отзиви за вашата модна марка

Имате доволни клиенти? Насърчете ги да пишат отзиви на вашия уебсайт и на вашите страници в социалните медии.

Не се притеснявайте да поискате отзиви на вашия уебсайт. Те се считат за социално доказателство и са една от най-ефективните тактики за продажба онлайн. Вероятно сте прочели много отзиви сами, преди да направите каквато и да е покупка, така че знаете, колко са решаващи.

Вашите клиенти искат да знаят кой купува вашия продукт и какво им харесва в него. Позволете им да споделят своите истории. В идеалния случай бъдещите купувачи ще се разпознаят в тези отзиви и ще си помислят: „Хм, ако този човек, който прилича на мен намира този продукт за страхотен, тогава вероятно и на мен ще ми свърши работа!“

Използвайте социалните медии

Социалните медии също са чудесно място за публикуване на текстове и снимки на най-новата ви мода. Това е начинът, по който изграждате лоялни последователи и клиенти, които продължават да се връщат за още.

Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest и YouTube предлагат възможности да пишете за вашите продукти и да постигнете видимост за отдалечени аудитории. Колкото повече социални мрежи поддържате, толкова повече ще разширявате почитателите си. А по-широката база от фенове трябва да доведе до по-големи продажби.

Бонус съвет: Пишете и се ангажирайте с хората, а не публикувайте само снимки. С думите ангажирате хората, правите ги съпричастни с вашия бранд и вашите ценности.

Бонус съвет: Включете личността на дизйнера или собственика на бранда, това ангажира много повече, отколкото “Бранд Х”. Поне нека да е видно кой е той и да има линк към личните му профили, които разбира се трябва да бъдат подходящо оформени.

Маркетингово копие за дизайнер на модна марка

Дайте на дизайнерската си марка разпознаваема идентичност с внимателно изработено маркетингово копие.

Наемете моден копирайтър

Писането за мода може да бъде предизвикателство. Искате да уцелите точния тон за вашата марка и да представите информацията си по убедителен, но искрен начин.

Искате да отговорите на въпросите, които потенциалните клиенти вероятно ще имат. Разкажете историята си, предизвикайте емоции и предложите всички блестящи детайли и скоро ще се засипете с поръчки за вашите продукти.

Наемете професионален моден копирайтър

Когато наемете професионален моден копирайтър, очаквайте солидна възвръщаемост на инвестицията си под формата на увеличени продажби.

Инвестирайте в професионален копирайтинг. Продажбите, които е вероятно да генерира професионалното писане, ще се изплатят многократно.

Ако ви липсва време, желание или способност да напишете собствено копи за маркетинг на продукти за красота и мода, помислете дали да не наемете моден копирайтър, който може да предостави квалифицирана помощ при написването на думи, които продават. А ако не знаете какво да търсите, как да прецените качеството на работата или ако ви е трудно да подбирате копирайтър, използвайте агенция, която знае как да търси и наема копирайтъри, както и да направи и проследи вашия проект за най-добри резултати.

Снимка на корицата: Photo by Clark Street Mercantile on Unsplash

Свържи се с нас

Може ли моден копирайтър да ви помогне да популяризирате вашите модни дизайни?

Увеличете продажбите с креативно копие за вашите дрехи или аксесоари.

За тези, които искат да пишат сами или да се учат, съм ви приготвила PDF с 25 съвета за уебителен уеб копирайтинг. Можете да го свалите като натиснете върху картинката по-долу:

Изтегли 25 съвета за убедителен уеб копирайтинг

Изтегли 25 съвета за убедителен уеб копирайтинг

Ако тази публикация ви беше полезна, споделете я с вашите приятели:

Стойка Стефaнова

Стойка Стефанова е магистър по Реклама и медийни комуникации и учи Софтуерно инженерство. Тя помага на бизнеса и предприемачите със SEO, уебсайтове, WordPress, копирайтинг, рекламни кампании и други неща, свързани с представянето на техния бизнес онлайн. Ако не чете, пише, учи или взема поредния изпит, може да я видите да танцува или да пътува.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 118

Досега няма гласове! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

След като намерихте тази публикация полезна ...

Може да искате да ни последвате в социалните медии!

Pin It on Pinterest

Share This