fbpx
4.9
(86)

В тази статия ще разгледаме как да направите проучване, планиране и анализ на ключови думи и теми и как да изберете ключови думи за SEO оптимизация на вашето съдържание, продукт, статия, която пишете или ще поръчвате за писане.

Разбира се, това може да направи и вашият автор или копирайтър, ако това е включено в неговата услуга и ако той е квалифициран за писане на SEO статии и SEO съдържание.

Преди да напишете статия, съдържание или страница за вашия уеб сайт, която да се класира високо в търсачките, трябва да направите предварителна подготовка и проучване, изследване и анализ на ключови думи за SЕО оптимизация. Също трябва да генерирате идеи и да направите проучване каква тема ще е интересна на вашата аудитория и основните точки, които трябва да покриете в нея.

Планирането, проучването, изследването, анализът и изборът на ключови думи и теми и очертаването на основните подтеми във вашата статия, ще доведе до по-високо класиране в търсачките. Повече хора ще видят вашата статия, следователно повече хора ще предприемат желаното от вас целево действие и в крайна сметка вие ще получите по-висока възвръщаемост от инвестициите си (ROI) в написването на тази статия.

И не само това:

Планирането, проучването, изследването, анализът и изборът на ключови думи ще направи работата по написването и публикуването на статията в уеб сайта ви планирана и с предвидим резултат. Кликни и сподели в Twitter
SEO оптимизация на статия - планиране, проучване, анализ и избор на ключови думи и теми за SEO

SEO оптимизация на статия и уеб сайт – планиране, проучване, анализ и избор на ключови думи и теми за SEO

Да правите проучване за ключови думи за SEO оптимизация е пазарното проучване в наши дни. Така ще видите какво търсят хората и ще им го дадете. Ще намерите пресечната точка на търсенето на хората и вашата компетенция, за да постигнете желаните от вас резултати.

Да пишете статия без да сте проучили и избрали подходящи ключови думи и теми е равносилно на неуспех. Колкото и да ви харесва дадена тема и да си представяте, че хората също ще са развълнувани да прочетат за нея, това може да не е вярно. Освен това те може да използват съвсем различни думи, за да търсят същата тази информация.

Продължете да четете тази статия, за да разберете подробно всички стъпки, които ще ви помогнат да го направите.

Съдържание:

Избор на ключови думи и теми при подготовката и планирането на статия

Ние използваме 4 стъпков SEO подход за планиране, проучване, изследване, анализ и избор на ключови думи за писане писане на SEO статии и SEO оптимизация в уеб сайтове, които водят до резултати.

4-стъпков SEO подход за планиране, проучване, изследване и анализ на ключови думи и фрази и подготовка на статии в уеб сайт, които постигат резултати

 1. Този процес започва с идентифициране на актуални фокусни области и генериране на идеи.
 2. След което се задълбочаваме в проучване на ключови думи.
 3. Следващата стъпка е проучване на теми за статии с подходящи инструменти за проучване на ключови думи и теми. Целта е да намерим теми, които читателите ще искат да прочетат най-много.
 4. След това подбираме и се фокусираме върху конкретна тема. Търсим пресечна точка между нашите цели, интересите на нашата аудитория, намерените ключови думи, за които искаме да се класираме и тенденциите, които откриваме. След което придаваме на темата специфичен ъгъл и гледна точка.

Нека заедно преминем през следващите 4 стъпки за SEO проучване за създаване на оптимизирана статия в уеб сайт, която се класира.

Всичко започва с определяне на тематичните области и генерирането на идеи.

Оптимизирайте за SEO за постигане на вашите бизнес цели: Определете основни тематични области и генерирайте идеи

Определете вашите близки и далечни бизнес цели

 • Имайте предвид вашите близки и по-далечни цели, събитията във вашия маркетингов календар – стартирания на продукти, кампании и как статията, която планирате се вписва във вашата бизнес и маркетинг стратегия. Тук можете да намерите повече за това, как вашите бизнес и маркетингови цели влияят на вашето маркетингово съдържание.
 • Определете за коя клиентска персона ще пишете, в кой етап от цикъла на продажби се намира тя и кои видове статии можете да напишете във вашия уеб сайт, за да я придвижите на следващия етап по продажбената ви фуния.
 • Определете какви са целите ви с тази публикация – да образовате, да подхранвате, да създавате авторитет, да събирате имейл списък, да продавате, да обучавате клиентите си. Възможностите могат да бъдат много. Вижте тук Как да използвате спектъра на осведомеността на клиента.

Пишете за вашата аудитория – не за всички

• Започнете с (o)познаването на вашата целева аудитория.

Не можете да продавате на всички, не можете и да пишете на всички. Винаги пишете с вашата целева аудитория предвид.

Не можете да продавате на всички, не можете и да пишете на всички. Винаги пишете с вашата целева аудитория предвид. Кликни и сподели в Twitter

Когато пишете SEO статия, имайте предвид аудиторията си. Когато правите проучване за ключови думи и теми и когато избирате между резултатите, които намерите, винаги ги разглеждайте от гледна точка на вашия специфичен бизнес и вашите клиенти и читатели.

Помислете какво биха искали те да прочетат и разберете защо биха искали да го прочетат.

Тук е полезно проучването на аудиторията и да обърнете внимание какво казват вашите последователи в социалните медии, вашите клиенти, вашите потенциални клиенти и всички хора, с които имате контакт във вашия бизнес и по отношение на вашата бизнес сфера. Слушайте хората, създайте система, за да си водите бележки и да записвате прозрения и въпроси. Ако бизнесът ви е голям, направете система, в която да участват всички служители, организирайте периодични срещи или просто създайте един споделен файл в Google Drive,където хората да записват въпросите, думите, които клиентите използват, за да описват проблемите си и всички неща, които могат да бъдат от полза, за да ги разбирате и да им отговаряте по-добре.

• Помислете за разработване на проста персона на купувача / читателя.
1. Какво е клентска / читателска персона?

Персона е просто описанието на вашите читатели / клиенти, във вид на полу-фиктивен персонализиран образ. Това е вашият идеален клиент, под формата на описание на полу-измислена личност, която съчетава типичните характеристики на сегмент от вашата целева аудитория. На тази фиктивна персона вие давате име и личностни характеристики, които също са типични за описанието на реалната ви аудитория. Може да имате няколко персони. Сложете снимка и опишете този човек, все едно, че някой ваш приятел или някой, когото познавате.

Ето един хубав пример от нашата работа:

Определяне на аватар на идеалния клиент / клиентска персона, читателска персона - примерен аватар на идеалния клиент

Определяне на аватар на идеалния клиент/клиентска персона, читателска персона – примерен аватар на идеалния клиент

2. Колко клиентски персони са ми нужни?
Можете да създадете една или повече персони, в зависимост от клиентите, които обслужвате или за които пишете.

Те трябва да описват схематично един от сегментите на вашата целева аудитория. За всеки сегмент, трябва да създадете отделна персона. Това се налага, защото вероятно ще имате различни продукти за тях, ще ги достигате в различни канали и с различни послания.

Вижте как сме направили ние в примера по-горе.

3. В какъв формат да си направя клиентските / читателски персони?

Клиентските персони могат да бъдат документирани с помощта на Word документ или PowerPoint слайдове. Трябва да се събират в един лист формат А4, най-много на два.

Трябва да можете да разкажете за своите персони с няколко думи, все едно описвате ваш приятел от детските години, когото харесвате и познавате, на друг приятел, който не го познава. Трябва да ги напишете така, че да ви приличат на реални хора.

Не трябва да ги описвате с общи черти, а да направите конкретни портрети на хора. Мислете за това така – техните описания трябва да приличат на кратка биография в социалните медии, например Туитър.

4. Как да използвам персоните на идеалните клиенти?

Може да ги разпечатате на лист и да ги закачите на таблото на стената в офиса или коридора.

Сложете и снимка и ще имате чувството, че помагате на истински реален човек, който ви е приятел и се нуждае от помощ. Така ще можете да пишете по-лесно, като се обръщате към този конкретен човек.

5. Ето какво може да включва вашата завършена персона:

Читателска персона / аватар на идеалния клиент – демографски и психографски фактори

Читателска персона / аватар на идеалния клиент / маркетингова персона - демографски и психографски фактори

Читателска персона / аватар на идеалния клиент / маркетингова персона – демографски и психографски фактори

За повече подробности вижте Как да създадете персона на купувача и изтеглете безплатния шаблон.

Професионален съвет:

 

 • Знайте за кого пишете. Освен това знайте за кого не пишете. Никога не бъркайте едното с другото.

Генерирайте идеи

Вероятно имате много идеи за статии в уеб сайта си. Но дали те са най-добрите идеи, които са най-интересни за вашата аудитория?

Измислянето на тези идеи отнема малко повече време и работа, така че следвайте този процес, за да създадете запас от идеи, за които можете да пишете в продължение на месеци.

Изпълнете следните стъпки, за да генерирате идеи:

4 стъпки, за да генерирате идеи за теми за SEO статии и съдържание във вашия уеб сайт

4 стъпки, за да генерирате идеи за теми за SEO статии и съдържание във вашия уеб сайт

1) Започнете с това, което вече знаете за вашата аудитория

Преди да се задълбочите в изследванията, вероятно има някои неща, които вече знаете за вашата аудитория.

 • Кои са горещите теми, които хората обсъждат във вашата ниша? Бъдете част от съществуващ разговор.
 • Има ли някакви горещи проблеми, които смятате, че са недостатъчно обсъждани? Започнете разговор за това.
 • Как читателите са отговорили на конкретни теми в миналото? Намерете идеи, свързани с вашето най-ефективно съдържание.

Засега тези идеи могат да бъдат широки тематични области. Ще се потопите в конкретизирането и писането на хипотетични заглавия и в SEO съображенията в следващите стъпки.

2) Определете какви видове статии можете да напишете във вашия уеб сайт

Не е лесно последователно да измисляте идеи за съдържание, които вашите читатели ще харесват. Ето обаче няколко насоки, които да следвате, за да ви помогнем да излезете с още идеи и то бързо.

Ето някои често срещани видове статии в уеб сайт, които трябва да вземете предвид:

 • Как да: Напишете образователна статия, която помага на читателите да изпълнят задача или да решат проблем.
 • Сравнение: Сравнете два различни продукта или подхода един с друг.
 • Новини: Споделете най-новите ви актуализации и текущи събития.
 • Продукт: Директно продайте предимствата на вашия продукт.
 • Резюме: Споделете видео-запис от уебинар или резюмирайте неотдавнашно събитие.

След като имате тези основни насоки….

3) Направете 30-минутна мозъчна атака за създаване на теми

Мозъчната атака с екип е един от най-ефективните начини за генериране на идеи за статии в уеб сайт.

Тя не трябва да отнема твърде много време. Следвайте този процес, за да генерирате много идеи бързо:

Изпълнете следните 4 стъпки:

1. Прекарайте пет минути, като всеки член на екипа запише толкова идеи, колкото може да измисли. Не се притеснявайте за качеството в този момент. Просто се съсредоточете върху записването на идеите на хартия.

2. След като петте минути изтекат, съберете всичките си идеи на едно място.

3. Работете в екип, кажете всяка идея на глас и бързо оценете всяка една с 1 (лоша), 2 (средна) или 3 (страхотна). Не мислете твърде много за всяка от тях. Просто оценете всяка идея според първоначалното си усещане.

4. Вземете всичките си идеи, оценени с 3 и ги добавете в календара си. Изхвърлете всичките си единици и помислете дали да не заделите своите 2-ки за по-късна дата. (Изтеглете шаблон за редакционен календар и вижте как да го използвате)

4 етапа в процеса на SEO оптимизация на статия в уеб сайт

4 етапа в процеса на SEO оптимизация на статия в уеб сайт

Когато приключите, ще имате планина от идеи, с които да работите. Освен това, като включите повече членове на екипа, най-вероятно ще излезете с по-разнообразни и иновативни идеи.

Професионален съвет:

 • Ако работите сами, все още можете да използвате този процес за генериране на идеи. Просто се уверете, че сте честни със себе си и не оценявате всичко с 3. Отсейте житото от плявата и работете само върху най-добрите си идеи.
4) Използвайте получените данни, за да направите своите изводи

Изпълнете следните стъпки, за да използвате вашите данни :

1. Отделете малко време, за да сортирате резултатите си и да анализирате своите прозрения.

2. Определете общи теми и модели във вашите отговори.

3. Създайте списък с повтарящи се проблеми, които вашата аудитория има или въпроси, на които искате да отговорите.

4. Попитайте своята аудитория в социалните медии.

Това е може би най-простият и директен начин да получите обратна връзка за вашата идея. Ако получите силно ниво на ангажираност, ще знаете, че вашата публика се интересува от вашата тема. Можете също да включите техните въпроси и коментари в статията си.

Професионален съвет:

Дори и аудиторията ви да не говори за нещо в момента, това не означава, че няма да им е интересно да прочетат за това. Понякога ние не знаем от каква информация всъщност се нуждаем, защото не знаем какви въпроси трябва да задаваме. Ако можете да намерите нещо, което отговаря на въпрос, който читателите не са знаели, че са имали, вашето съдържание е в добра позиция да блесне.

Започнете със SEO оптимизацията на вашия уеб сайт сега. Поръчайте SEO оптимизирани статии

Започнете със SEO оптимизацията на вашия уеб сайт сега. Поръчайте SEO оптимизирани статии.

След като имате основни тематични области, можете да преминете към изследването на ключови думи.

за SEO класиране: Направете проучване за ключови думи

1) Какво е проучване на ключови думи?

Изследването на ключови думи е процесът на откриване на думи и фрази, които хората използват в търсачките с крайна цел да оптимизиратe съдържанието си около тези термини.

2) Защо изследването на ключови думи е важно за оптимизацията на уеб сайт статиите, уеб сайтовете и уеб страниците?

Изследването на ключови думи влияе на всяка друга SEO и маркетингова задача, която изпълнявате, включително намиране на теми за съдържание, оптимизиране на съдържанието и достигане и промоция.

Не можете да оптимизирате уеб сайта си за резултати от търсенето, класиране в Google, трафик, социално ангажиране и други без изследване на ключови думи.

Не можете да оптимизирате уеб сайта си за SEO и продажби без проучване на ключови думи и теми

Не можете да оптимизирате уеб сайта си за SEO и продажби без проучване на ключови думи и теми

Ето защо проучването на ключови думи обикновено е първата стъпка на всяко създаване на съдържание и промоция.

Казано по друг начин: Ключовите думи са като компас за вашето съдържание в уеб сайта, вашите статии и кампании: те ви казват къде да отидете и дали напредвате или не.

Ключовите думи са като компас за вашето съдържание в уеб сайта, вашите статии и кампании: те ви казват къде да отидете и дали напредвате или не. Кликни и сподели в Twitter

Като бонус, изследването на ключови думи ви помага да разберете мислите, страховете и желанията на вашия целеви пазар.

SEO проучването на ключови думи ви помага да разберете мислите, страховете и желанията на вашия целеви пазар.

SEO проучването на ключови думи ви помага да разберете мислите, страховете и желанията на вашия целеви пазар.

Това е така, защото изследването на ключови думи ви дава невероятно добра представа за това, какво търсят потенциалните клиенти…

… и точните думи и фрази, които те използват.

Иследването на ключови думи е просто проучване на пазара за 21-ви век. Кликни и сподели в Twitter

Според едно проучване на Growthbadger от 2019 г. :

64% от уеб сайтовете с високи доходи правят проучвания на ключови думи и използват изследванията на ключови думи, когато решават за какво да пишат или публикуват. И само 15 % от тези с ниски доходи го правят.

3) Препоръчителни инструменти за изследване на ключови думи

За проучването ще ви е необходим инструмент за изследване на ключови думи.

На пазара има много качествени инструменти за изследване на ключови думи. Ahrefs, Moz и SEMrush са някои от тях. Това са премиум инструменти, най-подходящи за маркетингови екипи.

Но дори и да работите с ограничен бюджет, пак можете да използвате някои инструменти.

Ето кратък списък с някои инструменти за проучване на ключови думи:

 • SEMrush
 • Moz Keyword Explorer
 • Ahrefs’ Keywords Explorer
 • Mangools KWFinder
 • Keywordtool.io
 • Google Trends: различен тип инструмент, който показва общaта тенденция на търсенето по дадена тема във времето.
 • Ubersuggest: Това е безплатен инструмент, който предлага много стойност. Той е собственост на дългогодишния експерт по маркетинг и блогър Нийл Пател. Има и платена версия.

4) Кои са основните и най-важни концепции в разбирането на ключовите думи

Проучването на ключови думи изисква разбиране на две основни концепции за изследване на ключови думи: обем и трудност.

Обемът на търсене (Volume) на ключовите думи се отнася до количеството на търсене на терминa в Google (или друга търсачка). Обикновено е на месечна база.

Трудността (Difficulty) измерва колко е трудно да се класирате за определен термин. Определя се от различни фактори, които няма нужда да знаете, защото инструментите за изследване на ключови думи имат свои алгоритми, за да го изичсляват.

5) Кратко ръководство за изследване на ключови думи

Правилните ключови думи ще привлекат правилния трафик. Без значение каква е вашата индустрия или ниша, използвайте това общо ръководство, за да започнете да намирате тези възможности за ключови думи с висока ROI, които да използвате във вашите уеб сайтове:

1.Започнете с широки, общи ключови думи (наричани също „коренни ключови думи“), свързани с вашата индустрия, продукти или услуги.

Пример: Ако продавам дрехи за планинари, може да започна с ключова дума, която е очевидна: „дрехи за планинари“.

2. Включете тази ключова дума в избрания от вас инструмент.

Пример: Включването на ключовата дума „дрехи за планинари“ в инструмента за ключови думи веднага извежда списък с вариации на ключови думи с дълга опашка, които мога да проуча по-нататък:

Проучване на ключови думи - намиране на ключови думи с дълги опашки

Проучване на ключови думи – намиране на ключови думи с дълги опашки

Можете да използвате различни инструменти, като този, за да търсите също и въпроси, които хората задават в търсачките:

Проучване на въпроси за откриване на ключови думи

Проучване на въпроси за ключови думи

Запишете си най-добрите.

За идеи за коренни ключови думи можете да използвате Wikipedia, Amazon, форуми, в които се намира вашата аудитория, специални издания или списания, ако сте в сферата на B2B, телевизията или дори разговорите на хората. Наблюдавайте, следете и си записвайте.

3. Продължете да търсите ключови думи с дълга опашка, които разширяват коренната ви ключова дума, но попаднат на желано сладко място: висок обем на търсене + ниска трудност + съответствие с бизнес целите ви + съответствие с намеренията и етапа в продажбената фуния на вашата целева персона.

Бърз списък за проучване, анализ и избор на ключови думи

Бърз списък за проучване, анализ и избор на ключови думи

4. Как да оцените намерените ключови думи и да изберете от тях, спрямо коя да напишете вашето парче съдържание и да оптимизирате за нея?

За съжаление, няма инструмент, който да ви каже: „ Това е най-добрата ключова дума в списъка ви“.

Вместо това трябва да оразмерите всяка ключова дума въз основа на горепосочените фактори. След това изберете ключовата дума, която е най-подходяща за вашия бизнес.

Бонус съвет:

• Друг фактор, който трябва да имате предвид е комерсиалната стойност на ключовите думи. Това означава висока конкуренция и висока цена на клик. Това означава, че рекламодателите са готови да дават пари за тях. Което от своя страна означава, че ще спечелят пари от тях. Значи и вие бихте могли.

• Трябва да имате предвид и намерението на хората, когато търсят тази ключова дума. Някои ключови думи са транзакционни, навигационни или информационни. Това не означава, че не можете да ги използвате – просто помислете как и с каква цел.

 

Професионален съвет:

 • Изберете дума с дълга опашка, която има трудност <40 (за нови уебсайтове под 2 години най-добре под 30) и приемливо търсене. Приемливото търсене е много различно в различните браншове и бизнес сфери.
 • Помислете за това как се вписва във вашите бизнес цели. Проверете първата страница с резултати. Ако в нея има уебсайтове, които са подобни на вашия, разгледайте съдържанието им и преценете как можете да направите вашето по-добро.
 • Ако в първата страница има само много авторитетни сайтове, по-добре оставете тази ключова дума и не се опитвайте да се състезавате с тях засега.
 • За всяка тема съставете списък с ключови думи, които публикацията в уеб сайта ще включва. Това включва сортиране кои ключови думи са най-подходящи една за друга и сортиране на ключови думи, които изобщо не са подходящи. Използвайте здравия си разум, за да определите кои термини са уместни.
Как да изберем ключова дума за SEO оптимизация

Как да изберем ключова дума за SEO оптимизация на статия в уеб сайт

Пример с използването на Ubersuggest:

Пример за проучване на ключови думи с Ubersuggest

Пример за проучване на ключови думи с Ubersuggest

В този пример ще видите общия брой търсения под Volume, а SEO-трудността в SD. Колкото по-голям е обемът, толкова повече възможности има за получаване на трафик. А колкото по-високa е степента на трудност, толкова повече работа ще трябва да свършите, преди да можете да се класирате.

Когато кликнете на конкретна ключова дума от резултатите, вдясно ще видите и резултатите от класирането на GOOGLE (SERP) за нея. Ще можете да видите кои сайтове се класират за нея и да прецените дали ще можете да се състезавате с тях.

Изследване, анализиране и избор на ключови думи с Ubersuggest - SERP

Изследване, анализиране и избор на ключови думи с Ubersuggest – SERP

За да получите повече ангажираност от аудиторията: Направете проучване на теми

И след като имате вашите ключови думи, проучвания и идеи за теми?

Време е да се потопите в потенциалните конкретни теми, за които можете да пишете, като използвате тези термини и прозрения.

Тематичното изследване е от съществено значение за процеса на оптимизиране на уеб сайта, защото гарантира, че пишете за това, което интересува вашите читатели в точното време.

Какво е важно за тях, какво ще им помогне, какво ще привлече вниманието им?

Ако от друга страна пишете по теми, които не ги интересуват, маркетингът ви за съдържание ще пострада. Никой няма да иска да чете тези статии.

Как да намерите кои са горещите теми за уеб сайта ви?

Изпробвайте няколко изпитани метода и инструменти:

1. Разгледайте какво прави вашата конкуренция

Най-успешните конкуренти във вашата индустрия са добър показател да сравните съдържанието и темите на уеб сайта си.

Вижте тяхното съдържание и започнете да правите бележки за темите, които те обхващат.

Анализирайте всяка идея за тема и си задайте няколко въпроса:

 • Как мога да разгледам това от своята собствена уникална гледна точка?
 • Мога ли да напиша по-добра публикация по тази тема? (по-задълбочено проучване, по-добро писане, по-добри визуализации, по-добри материали за изтегляне и т.н.?)
 • Има ли подтема или аспект на тази по-широка тема, за която мога да пиша в по-голяма дълбочина?
  Направете анализ на конкурентите, за да изберете ключови думи и теми за по-добра SEO оптимизация на вашата статия

  Направете анализ на конкурентите, за да изберете ключови думи и теми за по-добра SEO оптимизация на вашата статия

2. Използвайте BuzzSumo

BuzzSumo е чудесен инструмент, който можете да използвате, за да разберете кои теми са най-горещи и споделяни от читателите.

Един от най-лесните начини за намиране на идеи за теми е използването на едни от основните му характеристики: Web Content Analyzer и Discover: Topics, Questions and Trending

Функцията Web Content Analyzer ви позволява да изследвате кои парчета от съдържание имат най-много ангажименти за определен период от време.

Така че бих могла да потърся широка ключова дума и да видя кои теми са се справяли добре в миналото за този термин.

В следващия пример потърсих термина „зимни гуми“, за да видя кои статии са най-споделяни през последните 12 месеца. Забелязвам, че преобладават новинарски статии, но също така и малко видеа и статии със съвети.

Проучване на теми за съдържание с BuzzSumo

Проучване на теми за съдържание с BuzzSumo

Ако съчетая проучването с резултатите, които получавам в UberSuggest за същата ключова фраза, виждам, че освен новинарски статии, социални споделяния имат и някои ревюта.

Проучване на теми за съдържание по ключови думи с UberSuggest

Проучване на теми за съдържание по ключови думи с UberSuggest

Мога също да анализирам резултатите, като например да видя времевата линия и как се движи публикуването на съдържание и социалното ангажиране през избран период от време.

Анализ на темите за съдържание по ключови думи с BuzzSumo

Анализ на темите за съдържание по ключови думи с BuzzSumo

Тези резултати ми дават няколко страхотни отправни точки за моите собствени теми в уеб сайта.

Подобно на това, функцията „Discover Trending“ може да ви помогне да намерите теми, които са горещи или актуални във вашата индустрия или ниша.

За да видите тези статии, ще трябва да създадете своя собствена емисия:

Discover Trending с BuzzSumo - създаване на трендинг емисия

Discover Trending с BuzzSumo – създаване на трендинг емисия

Трябва да зададете име, ключови думи, филтри и времеви период.

Discover Trending с BuzzSumo - настройване на трендинг емисия

Discover Trending с BuzzSumo – настройване на трендинг емисия

 

Това ви позволява да добавяте персонализирани теми, които да следвате въз основа на хаштагове и ключови думи, които сте задали. След като създадете своя трендинг емисия, BuzzSumo я запазва за вас, така че можете бързо да щракнете върху нея и да видите какво съдържание е актуално.

Discover Trending с BuzzSumo - трендинг емисия

Discover Trending с BuzzSumo – трендинг емисия

Вижте кои са горещите теми и ги използвайте, за да измислите начини, по които можете да използвате тази информация.

Също така, можете да намерите най-популярните въпроси за вашата ключова дума, които хората задават в мрежата и да направите съдържание около тях.

BuzzSumo - проучване на въпроси, които хората задават

BuzzSumo – проучване на въпроси, които хората задават

3. Анализирайте резултатите от Google

Понякога извършването на кратко търсене в Google може да ви даде страхотни идеи за теми в уеб сайта. Това е перфектен метод, който да използвате, когато имате кратко време.

Първо, започнете с въвеждане на ключова дума в лентата за търсене на Google. Отдолу трябва да се появи поле със списък на вариациите на ключовите думи, които могат да ви дадат идеи за теми:

Използване на резултатите от Google за проучване на идеи за съдържание и ключови думи

Използване на резултатите от Google за проучване на идеи за съдържание и ключови думи

Изпробвайте вариации – единствено и множествено число:

Резултатите от Google за проучване на съдържание и идеи за ключови думи- използвайте вариации

Резултатите от Google за проучване на съдържание и идеи за ключови думи- използвайте вариации

Или пропуснете част, за да позволите на Google да я допълни, за да получите ножи резултати и повече нови ключови думи :

Резултатите от Google за проучване на съдържание и идеи за ключови думи - вижте предложенията

Резултатите от Google за проучване на съдържание и идеи за ключови думи – вижте предложенията

На следващо място, анализирайте най-добрите резултати за ключовата дума, която искате да използвате и вижте как различни конкуренти са завъртяли темата.

Анализ на резултатите и избор на най-добрата ключова дума в Google

Анализ на резултатите и избор на най-добрата ключова дума в Google

Не забравяйте, че всички тези изследвания са само за вдъхновение / идея. НИКОГА не копирайте съдържание на друг автор!

За още повече вдъхновение за теми в уеб сайта, прочетете в нашия списък с 66 идеи за бизнес уеб сайт.

3. Проверете Google Trends

Google Trends е удобен инструмент за наблюдение колко често се пише по определена тема.

И ако имате например две понятия или равностойни ключови думи, можете да го използвате, за да видите какви са тенденциите или да сравните две тенденции.

Ето как работи:

1. Въведете тема, за която може би ще искате да напишете:

2. Графиката ще покаже колко заинтересовани има около вашата тема и как се движи тенденцията.

3. Можете да сравните два или повече термина за търсене, както съм направила аз.

Използване на Google Trends за анализ на теми за съдържание и ключови думи за статия

Използване на Google Trends за анализ на теми за съдържание и ключови думи за статия

За най-добри резултати: Стеснете фокуса си и получете конкретна тема (Пример)

Трудно е да определите кои статии ще се справят най-добре. Съчетаването на данните с човешки опит обаче ще ви помогне да подобрите резултатите си във времето.

За да създадете статия, която е едновременно всеобхватна и полезна, трябва да разгледате задълбочено тясно определена тема. Това означава конкретизиране на една определена идея с фокус, подобен на лазер.

Пример:

Да кажем, че управлявате уеб сайт за поддръжката на автомобила. Това може да е личен уеб сайт или да управлявате този уеб сайт за компания от автомобилната индустрия. В този случай, нещо като „Как да се грижим за колата си“ би било изключително широка тема, която бихте могли да обхванете.

По-добър въпрос обаче може да бъде: “За какво конкретно бих могъл да напиша, когато става дума за поддръжка на автомобила?” Хипотетичният кратък списък с идеи може да изглежда така:

• Как да изберете правилните гуми за шофиране през зимата

• Как да попречите на домашните любимци да унищожат тапицерията на вашите седалки

• 20 съвета за поддръжка на класически автомобилни двигатели

Следвайте тези стъпки, за да прецизирате идеята си в нещо, което супер специфични хора (вашата персона или идеален клиент, човекът за когото правите това, което правите) искат да прочетат:

1. Започнете с широка тема. Например “зимно шофиране”.

2. Определете конкретна точка или аспект на тази тема, която ще покриете. Това може да е нещо като пътна безопасност при лошо време.

3. Прецизирайте тази идея под много специфичен ъгъл. Например: Как да изберете най-добрите зимни гуми, за да бъде в безопасност вашето семейство, когато пътувате през зимата с автомобила си.

4. Уверете се, че вашата идея или ъгъл е уникален

Дали просто не повтаряте съдържанието на други хора? Ако е така, отстъпете и помислете какво можете да направите по-различно от вашата конкуренция.

Разгледайте някои други статии по вашата тема и си задайте тези въпроси:

• Има ли липсваща информация в тези статии?

• Може ли да има друг ъгъл или перспектива, от които мога да допринеса за тази тема, тъй както никой друг не може?

• Има ли конкретни видове съдържание, като видеоклипове или инфографика, които бих могъл да добавя, за да направя статията си по-завладяваща?

След като отговорите на тези въпроси, ще имате ясна представа как да направите своя уеб сайт уникален.

За да напишете статия, която е едновременно полезна и се класира добре в търсачките, трябва да разгледате задълбочено тясно определена тема

За да напишете статия, която е едновременно полезна и се класира добре в търсачките, трябва да разгледате задълбочено тясно определена тема

Професионален съвет:

Понякога подобряването на публикацията ви означава просто да направите публикацията си различна.

Ако на първата страница на Google има девет статии, които казват едни и същи неща, помислете какво можете да добавите.

Има пренасищане със съдържание по определени теми и едни и същи гледни точки и да повтаряте това, което вече е казано, само добавя шум.

Прекъснете този шум със свежа и полезна перспектива и оригинален поглед, за да осигурите уникална стойност.

Основни съвети за идея за статия в уеб сайта

• Помислете какъв тип съдържание бихте искали да прочетете самите вие. Това е най-простото като за начало.

• Сканирайте други уеб сайтове и източници на новини във вашата ниша, за да видите какво покриват. След това добавете уникална гледна точка или собствена перспектива.

• Посетете форуми, за да видите кои въпроси задават хората във вашата ниша или индустрия . След това помислете за статии, които бихте могли да напишете, за да отговорите на тези въпроси.

• Слушайте своята аудитория. Обърнете внимание на това, което казват читателите в коментарите в уеб сайта, и какво казват на вашия екип за обслужване на клиенти (ако вашата компания или организация има такъв). Това ще ви даде добра представа какво искат да прочетат.

• Проверете емисиите си в социалните медии и вижте какви актуални дискусии в момента са в тренд. Обръщайте внимание на това, което ви казват и участвайте в разговора с читателите. Ще се появят общи въпроси и теми. Вашата работа е да създавате съдържание, което предоставя отговори.

• Работете с въображението и креативността си и с тези 204 идеи за бизнес уеб сайт публикация.

 

Кка да изберем идея за тема за статия или публикация в уеб сайт

Кка да изберем идея за тема за статия или публикация в уеб сайт

Трудно е да определите кои статии ще се справят най-добре. Съчетаването на данните с натрупания опит обаче ще ви помогне да подобрите резултатите си във времето.

Започнете със SEO оптимизацията на вашия уеб сайт сега. Поръчайте SEO оптимизирани статии

Започнете със SEO оптимизацията на вашия уеб сайт сега. Поръчайте SEO оптимизирани статии

Това бяха първите 4 стъпки от първия етап – Подготовката за SEO оптимизация и получаване на най-добри резултати на уеб сайта и статията ви – определяне на целите, първоначално генериране на идеи, изследване на ключови думи и определяне на тема.

Тази статия е част от по-голяма серия – SEO oптимизация на уеб сайт: Най-доброто ръководство за оптимизиране на вашия уеб сайт и статии за по-добри SEO и ROI – в 4 основни етапа.

В следващата статия ще довършим първия етап – на подготовката – като говорим за създаването на план, оптимизирано заглавие, увод и заключение.

Те правят рамката на вашата статия и ви помагат да бъдете фокусирани върху конкретната тема, ключова дума и вашата цел спрямо аудиторията, когато пишете.

А вие? Правите ли проучване на ключови думи и кои инструменти за избор на теми използвате? Ще се радвам ако споделите в коментарите по-долу.

Ако тази публикация ви беше полезна, споделете я с вашите приятели:

Стойка Стефaнова

Стойка Стефанова е магистър по Реклама и медийни комуникации и учи Софтуерно инженерство. Тя помага на бизнеса и предприемачите със SEO, уебсайтове, WordPress, копирайтинг, рекламни кампании и други неща, свързани с представянето на техния бизнес онлайн. Ако не чете, пише, учи или взема поредния изпит, може да я видите да танцува или да пътува.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 86

Досега няма гласове! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

След като намерихте тази публикация полезна ...

Може да искате да ни последвате в социалните медии!

Pin It on Pinterest

Share This