fbpx
4.9
(39)

Да, бихте искали да се пробвате в копирайтинг на свободна практика, нали?

Това е страхотно!

Вероятно е да станете следващия успешен блогър като Jeff Bullas или легенда за копирайтинга като Leo Burnett или David Ogilvy. Никога не знаеш, освен ако не се опиташ и работиш усилено.

За да улесните пътя си към успеха, може да искате да получите ефикасни съвети за това как да започнете копирайтинг на свободна практика. Те могат да ви спестят тонове време и усилия.

Продължете да четете, за да ги разберете.

Ако искате да успеете в копирайтинг на свободна практика, улеснeте пътя си към успеха с ефикасни съвети за това. Кликни и сподели в Twitter

Съдържание:

Какво ви трябва за да започнете с копирайтинг на свободна практика?

 • Страст.

Трябва да обичате това, което правите. Това е така, защото ако правите това, което обичате, със сигурност ще постигнете ненадминати резултати. Какво общо имат всички топ блогъри и успешни копирайтъри? Това е вярно. Обичат да пишат. Те пишат не само с цел печелене на пари или самохвалство. Пишат, защото са луди по това. Това не е само тяхното хоби. Това е техният начин на живот.

 • Мотивация.

Ако имате страст към копирайтинга, тя ще ви държи мотивирани всеки път, когато се сблъскате с някакви сериозни трудности по пътя към успеха. За да засилите още повече мотивацията си, трябва да си поставите целите, които бихте искали да постигнете с помощта на своето писане.

 • Търпение.

Спомняте ли си поговорката: „Рим не е построен за ден“? Вашата кариера или бизнес за копирайтинг на свободна практика също няма да се изгради за ден. Така че, трябва да сте търпеливи. Без значение с какви предизвикателства може да се сблъскате, просто продължавайте. Как можете да спечелите състезанието, ако не го довършите?

 • Фокус.

Концентрирайте се върху това, което трябва да направите, за да развиете своята кариера като копирайтър. Направете го основен приоритет и правете нещо, което ще ви доближава всеки ден до постигането на целта ви.

„Ключът към успеха е да съсредоточим съзнателния си ум върху нещата, които желаем, а не върху нещата, от които се страхуваме.“ - Брайън Трейси Кликни и сподели в Twitter
 • Вдъхновение.

За да създадете голямо количество висококачествено съдържание, вие със сигурност се нуждаете от много вдъхновение. Как можете да го получите от? Е, всеки път, когато завършите някой проект, си давайте награда. Правете си паузи и почивка, след като изпълните важна задача. Вдъхновете се от топ инфлуенсъри във вашата ниша, известни блогъри, успешни предприемачи, любимите си музикални изпълнители и т.н.

 • Желание да научите и да подобрите уменията си.

Човек се учи докато е жив. Това е чудесна поговорка, която ни разкрива много ценен съвет. Никога не е късно да се учиш и трябва да го правиш през целия си живот. Ако искате да станете професионален копирайтър на свободна практика, трябва да научите занаята и да подобрявате уменията си ежедневно. Има теория, че за да станете истински експерт във всяка ниша или дейност, трябва да отделите поне 10 000 часа за това. По този начин, бъдете готови да учите и практикувате много.

За да станете истински експерт във всяка ниша или дейност, трябва да отделите поне 10 000 часа за това.

За да станете истински експерт във всяка ниша или дейност, трябва да отделите поне 10 000 часа за това. Кликни и сподели в Twitter
Photo by Nick Morrison on Unsplash

Photo by Nick Morrison on Unsplash

5 неща, които трябва да направите, преди дори да започнете с копирайтинг на свободна практика

Сега, да преминем от общи съвети към това как да станете копирайтър на свободна практика онлайн, за да си изясните стъпките, които трябва да предприемете, преди дори да започнете.

 • Направете изследвания. Научете колкото е възможно повече за копирайтинг и маркетинг на съдържание. Научете историята на копирайтинга и онлайн рекламата. Прочетете книгите, написани от признати експерти в нишата. Ще ви помогне да разберете какви умения и знания трябва да придобиете, за да успеете.
 • Научете колко печелят професионални копирайтъри и задайте вашите тарифи. Това е жизненоважно, тъй като ще получите ясна представа колко можете да спечелите, ако овладеете занаята. Можете да направите свои собствени изследвания върху това.
 • Изберете вашата ниша. Тя трябва да бъде търсена, за да можете да печелите от нея. Можете да проверите най-новите тенденции в Google и да изберете нишите, които най-много ви харесват. Избраната от вас ниша трябва да отговаря на вашата страст.
 • Създайте бизнес план. Важността на добрия и добре обмислен бизнес план никога не бива да се подценява. Дава ви ясна визия за това къде да отидете и ви помага да решите какви стъпки ще трябва да предприемете, за да успеете.
 • Създайте печелившо портфолио. Това е още едно жизненоважно нещо. Ако имате публикувани публикации в свой блог или публикации на гости в други блогове, не се колебайте да ги използвате като ваши мостри. Не забравяйте да го създадете, преди да започнете да търсите клиенти, защото първото нещо, което те ще ви поискат, е вашето портфолио.

7 вида съдържание, които може да искате да изберете за копирайтинг на свободна практика

Нека продължим нататък….

Сега знаете общите съвети как да станете копирайтър на свободна практика и знаете какво да правите, преди да започнете.

Сега, нека разгледаме в какви видове копирайтинг на свободна практика можете да специализирате.

 1. Блогинг. Това е чудесен начин за привличане на целевата аудитория към вашия сайт и показване на вашия опит. Работи наистина добре, ако положиш достойни усилия. Бъдете готови да направите обширни изследвания и добавете привлекателни висококачествени изображения към вашите публикации, както и полезни инфографики, когато е необходимо. Блогът е много ефективен начин за развитие на добре разпознаваем бранд.
 2. Продаващ текст / Рекламен текст. Обикновено рекламното копи предполага създаването реклама за кликване, което има за цел да привлече вниманието на посетителите и да ги насърчи да кликнат върху необходимата връзка.
 3. Текстове за уебсайт. Този тип съдържание се публикува на уеб страници. То описва услугата / продукта в най-добра светлина, така че потенциалните клиенти да разберат каква стойност ще получат, ако я купят.
 4. Съдържание в социалните медии. Мрежите на социалните медии са от съществено значение за насърчаването на бизнеса онлайн.
 5. Журналистика. Ако имате опит в журналистиката можете да пишете статии за утвърдени онлайн списания и вестници или портали за новини и да получавате заплащане за всяка статия, която изпращате.
 6. Индустриално писане. Това е писане на задълбочено съдържание за конкретна индустрия. Предполага голямо количество изследвания.
 7. Креативно писане. Този вид писане обхваща съставянето на речи, лични есета, пиеси, измислици, поезия и др.

Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

Как да започна с копирайтинг на свободна практика: Научете изкуството на копирайтинг от истинските професионалисти

Ако сте много сериозни относно вашата копирайтърска или бизнес кариера, трябва да отделите време за изучаване на пътя и творбите на най-добрите копирайтъри за всички времена. Времето, което инвестирате, ще ви се изплати значително. Можете да използвате Google и да ги намерите сами.

Тук можете да намерите списък с най-добрите книги за копирайтинг.

Заглавията са това, което ще ви помогне да успеете или да се провалите, когато започнете с копирайтинг на свободна практика

Заглавията са от най-голямо значение, защото те са първото нещо, което читателите виждат и оценяват. Ако заглавието не е ангажиращо, има вероятност читателите да не прочетат статията.

„Пет пъти повече хора четат заглавията, отколкото копието на тялото.“ - Дейвид Огилви. Кликни и сподели в Twitter

Затова трябва да превърнете заглавията си в мощен инструмент за привличане на вниманието. Разгледайте тази диаграма, за да добиете представа какъв тип заглавия работят най-добре.

Съдържание: Винаги пишете за клиентите си, а не за вашето его

Ако искате да получите нещо, първо трябва да дадете. Този закон може да се прилага във всяка ниша, дейност или област. Той също е валиден, когато става въпрос за копирайтинг на свободна практика и писане на съдържание.

Имайте предвид клиентите и читателите си,докато пишете и направете всичко възможно, за да създадете стойност за тях. Съдържанието ви трябва да им помогне да решат проблемите си и да адресира техните точки на болка. Никой не се интересува от това, което искате вие. Така че, забравете за своето Аз и се съсредоточете върху нуждите на вашите читатели. Това е златно правило за създаване на високоефективно копие.

Структура: Направете текста привлекателен за окото

Форматирането е друго жизненоважно нещо, което трябва да имате предвид, докато създавате съдържание. Не забравяйте да разделите текста си на абзаци. Всеки параграф трябва да включва не повече от 3-5 реда. Всеки 3-4 параграфа се разделя с подзаглавия. Използвайте списъци, за да направите статията си още по-привлекателна. Използвайте обикновени шрифтове, които са добре приети от читателите.

Стил и поток: Направете го пикантно и оригинално със собствен стил на писане

Развийте свой личен стил на писане чрез публикациите си. Това ще добави допълнителна подправка и автентичност към създаденото от вас съдържание. Вашата публика ще хареса това.

Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Допълнителни съвети за писане, за да направите вашия копирайтинг още по-добър

 • Никога не лъжете. Никога не трябва да лъжете, само за да направите продукта или услугата, за която пишете, за по-привлекателни. В дългосрочен план това ще има много негативен ефект, тъй като ще загубите доверието.
 • Направете изследване преди да започнете. Намерете колкото се може повече информация за продукта, услугата или нещото, за което трябва да пишете, и го проучете подробно. Анализирайте го и помислете какви факти ще бъдат подходящи за използване във вашата статия.
 • Поставете се на мястото на вашите читатели. Почувствайте и споделете точките на болка, които имат вашите потенциални клиенти. Помислете за трудностите или предизвикателствата, с които те се сблъскват и как услугата или продуктът могат да ги решат.
 • Избягвайте самохвалството. Досадно е, ако просто напишете, че това е най-доброто от най-добрите, защото се предоставя от най-добрите експерти.
 • Създайте стойност за читателите. Ако искате да продавате, без да сте твърде натрапчиви, трябва да продавате предимства, а не функции. Това е тясно свързано със съветите, че трябва да се поставите на мястото на клиентите си.
 • Яснота и простота. Направете своя текст ясен, прост и сбит. Предавайте идеите си по прост и ясен начин.

Заключение

Има много неща, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за копирайтинг на свободна практика. Надявам се тази статия да ви помогне да започнете като писател и да ви даде ясна картина за това какво трябва да направите, за да успеете.

Ако имате нужда от копирайтинг или съдържание, проверете какво предлагаме сега.

Какви са вашите мисли относно това как да станете копирайтър на свободна практика?

Ако тази публикация ви беше полезна, споделете я с вашите приятели:

Стойка Стефaнова

Стойка Стефанова е магистър по Реклама и медийни комуникации и учи Софтуерно инженерство. Тя помага на бизнеса и предприемачите със SEO, уебсайтове, WordPress, копирайтинг, рекламни кампании и други неща, свързани с представянето на техния бизнес онлайн. Ако не чете, пише, учи или взема поредния изпит, може да я видите да танцува или да пътува.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 39

Досега няма гласове! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

След като намерихте тази публикация полезна ...

Може да искате да ни последвате в социалните медии!

Pin It on Pinterest

Share This