fbpx
4.9
(39)

Доброто съдържание за блог не е просто красиви думи и привлекателни снимки.

Доброто съдържание носи стойност на вашите читатели и ви носи положителни бизнес резултати като нови лийдове и клиенти, повишена информираност за бранда и т.н.

Сигурна съм, че вероятно сте прочели много статии, пълни със съвети и трикове как да пишете страхотно съдържание за блог и как да станете копирайтър.

Но се обзалагам, че все още се мъчите да намерите ефективен метод стъпка по стъпка, за да създавате убийствени публикации в блога, без да се обърквате и изнервяте, ако е възможно.

Затова съм тук!

Следвайте тези 13 стъпки, за да се развиете от новак до уверен автор на съдържание за блог. Кликни и сподели в Twitter

Подготвителната работа: Първо най-важното

Определете какви са вашите цели за съдържание за блога?

Всяко парче от маркетинга на съдържание може да се разглежда като средство да отведе клиента от точка А до точка Б по време на пътуването му в процеса на вземане на решение за покупка.

Поради тази причина, без ясни бизнес цели, тази маркетингова практика се превръща в безсмислено упражнение.

Защо искате да създавате съдържание? Какво искате да постигнете?

Да имате ясен отговор на тези въпроси е в основата за създаването на страхотно съдържание.

Обикновено основните ви цели ще бъдат:

 • Привличане на нови посетители към вашия сайт
 • Изграждане на силни отношения с вашата публика
 • Изграждане на вашия авторитет
 • Подобряване на лоялността на клиентите
 • Показване на предимствата на вашия продукт / услуга
 • Разбиране на проблемите на вашите клиенти
 • Преодоляване на страховете и възраженията на клиентите
 • Класиране високо в търсачките
 • Тестване на нова бизнес идея

Можете да използвате един и същ вид съдържание, за да постигнете няколко цели наведнъж, но не всички от тях.

Така че не прибързвайте и отделете време, за да се съсредоточите върху целите си за маркетинг на съдържание, преди да започнете да пишете.

Photo by Nick Morrison on Unsplash

Знайте с кого говорите, когато пишете съдържание на блога си.

Представете си, че четете публикация в блог по тема, която ви интересува, но авторът изглежда не разбира какво точно ви трябва…

И усещате нещо като:

 • Информацията всъщност не е това, което търсите
 • Статията е адресирана до успешния предприемач, вашия чичо, вашия съсед и куп други хора, но със сигурност не към вас
 • Изглежда написано от някакъв кибер-блог, който не изпитва емоции, а не от истински човек
 • Просто не говори за вашите истински проблеми
 • Пълно е с клишета и неща, които чувате за милиарден път

Звучи ли ви познато?

Е, повечето блогъри извършват тези грешки за писане на съдържание, просто защото всъщност не разбират с кого говорят.

Може да изглежда малко опростено, но това е истината.

Колкото повече се опитвате да разберете тези хора, които четат вашия блог, толкова по-добро ще бъде писането ви. Защото хората ще ви четат само ако адресирате техните специфични нужди и използвате правилния език.

Но не можете да разберете от какво наистина се нуждае някой, ако го познавате само на повърхността, нали?

Така че, за да изградите по-силна връзка с вашите читатели, трябва да слушате (истински) какво говорят.

Точно както при всички добри отношения.

И за да го направите, трябва да отидете там, където ходят те. Е, поне виртуално.

Например, ако продавате хранителни добавки, проверете онези места, където хората говорят за тях.

Прочетете техните разговори и коментари за свързаните със здравето или фитнеса групи във Facebook, subReddits, акаунти в Instagram и Twitter, блогове, отзиви в Amazon и други сайтове за търговия на дребно.

Какви са основните им интереси? Какви думи, изрази, глас и тон използват, за да изразят себе си? Какви са техните проблеми (малки и големи)? Как бихте могли да ги разрешите? Какви проблеми вашите конкуренти не успяват да решат, но вие бихте могли?

Помислете за всичко това, докато се гмурнете в мислите им и не се срамувайте да задавате на хората въпроси или да си чатите малко с тях, независимо дали е във вашия блог или не.

Ако планирате стратегия за съдържание, след това трябва да запишете всичката подходяща информация, която сте придобили, на хартия, в електронна таблица на Excel или където искате.

Направете това, така че да имате ясна картина на всичко важно за вашия идеален клиент / читател, което бихте могли да проверите всеки момент.

По този начин разбирането на вашата идеална публика ще се повиши, заедно с шансовете ви за успех.

За съжаление не можете едновременно да задоволите нуждите на всички. Така че винаги ще намерите някой, който не се интересува напълно от написаното.

Но затова, за да бъдете ефективни, трябва да говорите с един единствен човек. Конкретен човек със своите много специфични нужди. Вашата маркетингова или читателска персона или конкретен приятел, например.

Разбира се, след като сте се свързали с вашите читатели, не е нужно да правите проучване на аудиторията всеки път, когато пишете.

Изберете темата за съдържание на вашия блог

Сега, когато знаете хората, с които разговаряте, и какво искате да правят, можете да изберете тема, която ще ангажира вашите читатели и ще послужи за вашата бизнес кауза.

Ето няколко начина за това:

 • Проверете успешните блогъри във вашата ниша: просто погледнете какво правят и кое хората вече оценяват.
 • Отидете на Quora: можете да намерите много въпроси с относителните отговори по всяка тема. Ако въпросът, свързан с вашата ниша, е популярен и можете да дадете доста добър отговор, защо не напишете публикация в блога за това?
 • Отидете на Buzzsumo: въведете ключова дума и тя ще ви покаже най-споделяните публикации по тази тема. Намерете успешна публикация, която можете да напишете по-добре или да подходите от оригинална гледна точка и там я имате, открихте вашата тема.
 • Отидете на Reddit: така наречената „първа страница в интернет“ е пълна с subreddits (известни още като общности), свързани с почти всяка тема. Какво го прави толкова готин? Е, всъщност много неща? Но що се отнася до темите, понякога можете да намерите горещите тенденции, когато те започват да бъдат модерни.
 • Четете коментарите: хората обичат да изразяват мнението си и да говорят за своите проблеми. И това е страхотно, защото коментарите в блога понякога могат да ви просветлят по конкретен проблем, за който никога не сте се замисляли.
 • Колкото повече пишете съдържание на блога, толкова повече ще откривате, че идеите за теми могат да идват буквално отвсякъде.

Създайте страхотно заглавие или работно заглавие

Когато имате обща идея за публикация в блога, трябва да излезете със заглавие или работно заглавие (временно заглавие, което ще промените, когато приключите с писането на тялото).

Виждате ли, целта номер едно на заглавието е да накара хората да прочетат първия ред от вашата статия.

За тази цел трябва да привлече вниманието на читателя, като му обещавате нещо, и след това да изпълните това обещание с вашето прекрасно съдържание.

Но създаването е много по-лесно, когато имате ясна картина за това, което всъщност трябва да създадете. Така че заглавието не толкова ограничава писането ви, колкото ви дава ясен път, който да следвате.

За съжаление заглавието често е най-пренебрегваната част от процеса на писане.

Но, както каза легендарният рекламист Дейвид Огилви:

„Средно пет пъти повече хора четат заглавието, отколкото текста. Когато напишете заглавието си, сте похарчили осемдесет цента от вашия долар ” - Дейвид Огилви Кликни и сподели в Twitter

Затова не забравяйте да отделите време за създаване на много хубаво заглавие.

За целта можете да опитате да използвате тези трикове:

 • Числа: „10 начина да продадете повече“ е много по-добре от просто „Начини за повече продажби“ . Числата не винаги са необходими, но те работят добре много често.
 • Интригуващите прилагателни: „10 брутални / мръсни / пренебрегвани / рискови / честни / законни / честни / незабавни / идеални начини да продадете повече» би било още по-добре.
 • Уникална обосновка: избягвайте думата “неща” на всяка цена, вместо това използвайте “причини”, “идеи”, “начини”, “трикове”, “уроци”, “принципи”, “факти”, “тайни” и така нататък и така нататък.
 • Какво, защо, кога или как: тези задействащи думи също са добър пряк път за мощно заглавие. „ Какви законни начини можете да използвате, за да увеличите незабавно продажбите?“ изглежда добро заглавие.
 • Смело обещание: „10 пренебрегвани тактики, за да развиете бизнеса си почти веднага“, например, ми обещава, че ще открия тактики, които ще развият бизнеса ми наистина бързо. Опитайте се да бъдете смели по този начин, но не обещавайте прекалено, защото ще трябва да изпълните обещанието си в съдържанието си.

Ако искате някои формули за заглавие за вдъхновение, можете да проверите тази публикация от Sumo.com, където можете да намерите 51 от тях.

Друго нещо, което може да ви бъде полезно, е Анализаторът на заглавия на CoSchedule . Това е инструмент, който дава процент на сила на заглавието ви и ви помага да напишете по-добро заглавие.

Не е перфектен, но е добър вариант за начинаещи, поне можете да се позабавлявате. Той отчита точно тези неща, които са написани по-горе и няма някаква магическа способност да предвижда.

С практиката ще се научите да пишете добри заглавия по тези формули.

Изграждане на вашата публикация

Изградете своя план на съдържанието на блога

Сега, когато сте намерили тема, трябва да създадете структура на основните точки, за които ще говорите.

Например, ако напишете ръководство за здравословните въглехидрати, можете да започнете с нещо като:

 • Какво представляват въглехидратите?
 • Рафинирани въглехидрати срещу бавни въглехидрати
 • Списък с хранителни продукти с добри въглехидрати срещу лоши въглехидрати
 • Балансиране с други макронутриенти

И т.н.

Когато общата структура е почти готова, можете да започнете да добавяте информация към параграфите.

Изследвайте и пишете

Вие сте специалист по хранене и здравословните въглехидрати нямат тайни за вас? Страхотно!

Започнете да попълвате параграфите с всяка информация, която вече знаете.

Не сте експерт по въглехидратите? Няма проблем.

Можете да започнете изследователския процес, като записвате само необходимата информация. Просто се уверете, че получавате информацията само от надеждни източници.

Целта тук е да се създаде много огромен и много суров проект. Много информация, която има логичен поток, ако погледнете голямата картина.

Запишете данните, концепциите, личните мнения, анекдоти, истории и всичко друго, което искате да поставите в своя блог пост.

Но не се притеснявайте колко отвратителни или тромави са думите ви. Те трябва да бъдат такива.

Ще ги направите страхотни и лесни за четене по-късно.

Навлезте в дълбочина

През последните няколко години наблюдаваме тенденция за създаване на по-задълбочени публикации в блоговете (и слава богу)

Така че сега всъщност сега има малко дебати относно това, дали да напишете публикации в блога в дълга форма, защото това търсят търсачките.

Виждате ли, всички резултати на първата страница на Google за най-конкурентни ключови думи надхвърлят 2000 думи.

Но търсачките не са единствения канал във вашия арсенал. Кратките статии все още могат да получат много внимание чрез източници на трафик като имейл списъци, лоялна аудитория на блога, социални медии, публикации в Medium и т.н.

Ключът тук е да се избегне тази повърхностност, която просто копира едни и същи елементарни публикации със същите съвети и трикове. Няма да изминете дълъг път с този подход.

Влезте дълбоко в детайлите и тънкостите на основната тема на вашия блог. Хората ще оценят това.

Безкрайно редактиране

Овладейте въпросите във ваето съдържание за блог

Бъдете честен…

… Наистина ли харесвахте, когато вашите учители ви изнасяха лекции по даден предмет?

Обзалагам се, че през повечето време не ви е харесвало.

Освен ако темата не е била нещо много интересно за вас.

Но какво ставаше, ако ви ангажират в разговор за това? Не беше ли по-стимулиращо?

Отново се обзалагам, че беше.

И това е, което трябва да направите: направете писането си по-разговорно.

Вашият читател трябва да усети, че говорите с него, а не на него.

Но как ще го направите?

Просто направете това, което току-що направих: поставете въпрос.

Въпросите принуждават ума на вашия читател да инстинктивно да мисли за това, което питате и да го оценява.

По този начин го превключвате от режим на сканиране в режим на мислене и му помагате да разбере по-добре за какво говорите.

Но, разбира се, не можете да хвърляте въпросите си навсякъде.

Добрият писател трябва да овладее уместното използване на въпроси, там където им е мястото. Поставете ги на правилното място и в точното време, в хармония с потока на разговора.

Продължете да тренирате и ще започнете да го правите добре..

Това не е лесно да се направи, но добре се получава. Нали??

Други техники за разговор

Разговорът не може да се състои само от въпроси.

Трябва да знаете как да изработите добре и другата част, нали?

По принцип трябва да опростите цялостното изживяване. Тоест да направите публикацията ви възможно най-лесна за четене.

Но има стена, която ви отделя от доброто разговорно писане. И тя е е изградена върху академичните правила, които използвате от времето, когато сте ходили на училище..

Писането трябва да предава идеите с яснота. Става въпрос за писане за вашия читател, а не за добри оценки.

И ако нарушаването на правилата ви помага да предадете идеите си по-ефективно, защо да не го направите?

Така че, използвайте тези хакове за редактиране, за да проведете добър разговор с вашия читател:

 1. Махнете страдателния залог: вместо „на вашият имейл ще бъде отговорено след 24 часа“ напишете „Ще отговоря на имейла ви в рамките на 24 часа“
 2. Разделете големите блокове текст и дългите абзаци: това дава време на читателя да си поеме въздух и прави писането ви сканируемо.
 3. Избягвайте сложни думи и жаргон: използвайте ги само там, където е абсолютно необходимо.
 4. Разделете дългите изречения на две: не сте в гимназията, можете да започнете изречения с и, защото, но, а и т.н.
 5. Прочетете текста си на глас: ако не изглежда като разговор, продължете с редактирането.
 6. Използвайте много “ви” и “вас”: хората обичат да мислят за себе си повече, отколкото за вас.
 7. Ритъм: използвайте дълги и кратки изречения, за да забавите или да забързате темпото си, както ви е необходимо.
 8. Добавете снимки, които допълват и обясняват вашите думи: понякога една снимка може да бъде по-добра от хиляда думи. По този начин ще дадете време на читателя си да осмисли информацията до тук..
 9. Добавете малко хумор: добрият смях често може да продаде повече от безкрайни обяснения, но внимавайте да не прекалявате, особено ако сте в B2B. Тествайте различни подходи и намерете добър баланс, който работи за вас.
 10. Насърчавайте действията: често ние, хората, вече знаем какво да правим, но по подразбиране заемаме мислено зародишна поза с пръст в устата, когато трябва да действаме. Вашите читатели са ваши приятели и като добър приятел трябва да проявите известна съпричастност и внимателно да ги подтикнете да предприемат някои действия.

Ако оцелеете при процеса на писане на съдържанието на вашата публикация, следващата стъпка е да го опаковате с въведение и заключение.

Въведение

Понякога въведенията могат да направят или разрушат вашата статия.

Едно добро въведение ви привлича. Лошото ви кара да напускате сайта, увеличавайки процента на отпадане.

Хората често отварят няколко статии наведнъж. Така че, ако първият параграф не изглежда интересен или да има казва, че ще намерят точно това, което търсят, те ще затворят страницата и ще продължат с друга публикация.

Не искате това да се случи с вашето съдържание, нали?

Разбира се, че не искате. Затова следвайте тези прости съвети, за да изработите убедително въведение:

 • Напишете го кратко и структурирано
 • Използвайте думата „вие“ поне 1 път
 • Ясно посочете за кого е. Например, “Ако сте начинаещ програмист…”
 • Напишете 1-2 изречения относно проблема, който ще решите в тялото на публикацията
 • Напишете 1-2 изречения относно ползите, които ще получи читателят от публикацията ви в блога
 • И ако искате да разработите началния си абзац по-подробно, можете да проверите това ръководство за писане на въведение от Нийл Пател.

Обобщете съдържанието си в хубаво заключение

Началото на вашата публикация в блога има значение. Краят също.

Помогнахте на вашите читатели с доста полезна информация във вашата публикация.

А сега какво?

Добър начин да завършите публикацията си в блога е да обобщите основните точки, които сте засегнали, да дадете на читателя накратко най-важните неща, които трябва да запомни и да включите един или два CTA (Call-To-Actions / Призив за действие).

По този начин показвате на читателите си основните точки, с които си тръгват от вашата публикация и им казвате какви действия трябва да предприемат по-нататък и ги насърчавате да ги предприемат, преди да напуснат.

И така, обобщихте вашите ключови точки и сега искате вашият читател да предприеме незабавни действия.

Но какви?

Можете да поискате:

 • Да се запише за вашия бюлетин, за да съставите имейл списъка си
 • Да остави коментари, за да предизвикате дебат
 • Да кликне на линк към свързан ресурс в блога ви, за да го накарате да остане на вашия сайт
 • Да предложите безплатна консултация или безплатна пробна версия на вашия продукт / услуга
 • Да купи вашите услуги / продукти
 • Да сподели съдържанието ви в социалните медии
 • Да се регистрира за вашия уебинар
 • И почти всичко, което бихте искали да направи

Но не забравяйте, че CTA, които ще използвате, трябва да са в унисон с други важни елементи.

Като например етапа на пътуване на купувача на вашия идеален читател и други CTA-та на блога на страницата.

И независимо от CTA, който ще изберете, не бъдете твърде продаващи.

Тествайте различни подходи, намерете баланса си и се опитайте да включите CTA органично в своето кратко заключение.

MacBook Pro on brown wooden table inside room

Добавете нещо приятно за окото

Дългият текст може да бъде много труден за смилане за някои хора, затова блогърите винаги добавят снимки и GIF файлове.

Нещо повече, изображенията могат незабавно да показват какво казвате с думите си. По този начин, помагайки на вашите читатели бързо да получат това, което искате да им предадете.

И всички са щастливи!

Затова разбийте своя неспирен поток от думи с няколко освежаващи визуализации.

Финален кръг

Сега, когато всичко е на мястото си, дайте на ума си време да се отпусне и изпратете своя блог пост в подсъзнанието си.

Прочетете книга, гледайте филм, слушайте любимия си подкаст, научете се да жонглирате, почистете къщата си, мислете за целта на живота си на планетата Земя или просто хапнете и спете.

Нуждаете от свеж поглед върху работата си.

След това прочетете на глас статията си. Направете го.

И всеки път, когато не ви харесва потока на вашите думи, ги променяйте или безмилостно режете ненужното. Изрежете дори цели параграфи, ако имате нужда. Бъдете безмилостни.

И когато потокът е наред, можете да проверите граматиката и типографските грешки.

Направете го сами или го дайте го на редактор.

И това е.

Вашият шедьовър най-накрая е готов.

Заключение

Добрият автор на съдържание е едновременно поет и учен.

Доброто съдържание изисква научен подход, като се започне от фазата на планиране.

Но също така трябва да бъде малко креативен, за да направите съдържанието по-привлекателно и да го напишете по-бързо.

Всички тези стъпки са важни, но не е нужно винаги да ги следвате.

Нито трябва винаги да следвате този конкретен ред, тъй като всички сме различни и всеки има личен подход към писането.

Да се ​​научиш да пишеш страхотно съдържание за блог е безкрайно пътуване. Колкото повече тренирате, толкова повече подробности, перспективи и подходи ще откриете.

И затова ми харесва толкова много! Винаги има още нещо интересно зад ъгъла.

Не забравяйте да се запишете в нашия бюлетин за други ценни знания.

Искате ли да пишете и да получавате заплащане за това и не знаете откъде да започнете? Разгледайте нашето ръководство.

И ако сте бизнес с нужда от някакво страхотно съдържание, не се страхувайте да се свържете с нас.

Ще се радваме да ви доставим по-добри резултати с внимателно планирано и ангажиращо съдържание в блога. Вижте какво предлагаме:

Междувременно, ще ме поздравите ли в коментарите, ако тази статия ви хареса !? 🙂

Ако тази публикация ви беше полезна, споделете я с вашите приятели:

Стойка Стефaнова

Стойка Стефанова е магистър по Реклама и медийни комуникации и учи Софтуерно инженерство. Тя помага на бизнеса и предприемачите със SEO, уебсайтове, WordPress, копирайтинг, рекламни кампании и други неща, свързани с представянето на техния бизнес онлайн. Ако не чете, пише, учи или взема поредния изпит, може да я видите да танцува или да пътува.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 39

Досега няма гласове! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

След като намерихте тази публикация полезна ...

Може да искате да ни последвате в социалните медии!

Pin It on Pinterest

Share This