fbpx
4.9
(34)

Какво е бриф на статия и защо ми трябва?

Когато възлагаш написване на статии или когато пишеш статии, да получиш или предадеш цялата необходима информация е критично важно за добрия резултат и бързия работен процес.

Това е особено важно, ако в производството на съдържание са въвлечени повече хора.

Този бриф е за вас ако:

 • Делегирате написване на статии и друго съдържание.
 • Прaвите аутсорсинг на съдържание и писане на статии.
 • Пишете статии за клиенти.
 • Пишете статии и съдържание за вашия бизнес или работа.

Вече съм го казвала и ще го кажа отново: по-добрите инструкции за подизпълнителите, авторите и хората на които делегираме, водят до по-добро изпълнение на проектите. Не можете да започнете да пишете или да поръчате писане на статии за блог или друго съдържание без добра информация.

Затова реших да споделя с вас един стандартизиран бриф на статия, който ще ви помогне да обхванете, предадете или поискате цялата информация, необходима за една статия или друго парче съдържание.

Това ще ви помогне да напишете качествено съдържание или да поръчвате писане на статии без риск, че ще получите не това, което сте очаквали. Също ще ви спести време, ще избистри целите ви и ще получите по-добри резултати във вид на възвращаемост на инвестициите.

Продължете да четете, за да видите как.

А долу след статията можете да намерите шаблона за изтегляне в Word формат, готов за изтегляне и попълване.

Този стандартизиран бриф ще ви помогне да поръчвате писане на статии без риск, ще ви спести време и ще получите по-добри резултати във вид на възвращаемост на инвестициите. Вижте как в тази статия в блога на Медиа Вива от @StoikaT Кликни и сподели в Twitter
Как да напиша бриф на публикация?

Как да напиша бриф на публикация?

Но първо нека да кажем:

Какво е бриф?

Според HubSpot брифът е кратко ръководство – често създадено от консултант или ръководител на проекта, което обобщава мисията, целите, предизвикателствата, демографията, съобщенията и други ключови подробности на проекта. Информацията често се представя на клиент или компания, преди проектът да започне.

Какво да включите във вашия стандартен бриф за писане на статии?

Стандартизиран бриф на статия

Ето един бриф за съдържание, който да попълните за вашия автор, когато делегирате написване на статии или да поискате клиентът ви да попълни, ако сте автор. С него ще получите най-добрите резултати от вашето взаимодействие, без да хабите нерви, време и пари, от която и страна да се намирате.

Този бриф на статия ще ви бъде от полза и за казуси, съобщения за пресата и всички други парчета съдържание, които трябва да създавате или делегирате.

 • Тема. Темата е конкретният ъгъл, през който разглеждате една обща тема. Тя трябва да бъде по-тясна и достатъчно фокусирана, за да ви позволи да кажете точно определено нещо на точно определени хора. Темата не трябва да бъде твърде обща, защото вашето съдържание ще се размие в нея. Не трябва да бъде и твърде специфична, защото това ще накара много малко хора да прочетат вашата статия. Избирането на темата със съответните инструменти и човешка преценка от специалист по маркетинг на съдържание, може също да бъде част от работата, възложена по написването на статията или част от работата, която трябва да свършите ако сте автор.
 • Заглавие. Името на статията или проекта. Това не е задължително да бъде заглавието на статията. Ако имате проучено и избрано заглавие, може да го включите, иначе изберете просто заглавие за обозначаване на проекта. Заглавието също може да бъде възложено за проучване, за най-добри резултати.
 • Клиент. Данните за контакт на лицето, което поръчва статията и (ако е различно) на лицето за контакт и на лицето, което ще я подпише и приеме като завършена.
 • Ключова дума. Проучването на ключовите думи е пазарното проучване в наши дни. То показва колко хора се интересуват от това, което предлагате (информация или продукт), колко струва да стигнете до тях, какви са намеренията на тези хора спрямо тези ключови думи, които търсят и колко можете да спечелите вие от това търсене. С проучването за ключови думи решавате в коя ключова думи си струва да инвестирате за създаване на вашето съдържание и статии. Помнете, че ключовите думи са свързани с хората, с техните намерения и взаимодействия, а не нещо, което е свързано само с търсещите машини. Трябва да търсите ключова дума с дълга опашка, която отразява вашата читателска персона, нейните намерения, вашите бизнес, маркетингови и цели за маркетинг на съдържание, вашата цел с писането на статията, вашата тема и вашите възможности за класиране по тази ключова дума. Можете да имате резултати от ваши проучвания или да поръчате проучване.
 • Допълнителни ключови думи. Това са синоними на основната ключова дума, които използват вашите читатели. Можете да включите във вашия бриф на статия тези синоними, които хората използват и които сте намерили, когато говорите с вашите клиенти и читатели, от въпросите, които те ви задават, от форуми и групи, в които те пишат.
 • Автор. Името на автора и агенцията, на които възлагате написването на съдържанието.
 • Краен срок. Крайният срок, в който трябва да бъде получена статията или съдържанието. Трябва да има достататъчно време за преглед, одоберенеи или ревизии преди датата на публикуване.
 • Дата на публикуване. Датата, в която вашето съдържание трябва да е “На живо” според вашия редакционен календар.
 • Призив за действие (CTA). Какво ще е следващото действие, което ще поискате от вашия читател да направи? Да прочете повече? Да остави данните си във формуляр, да се свърже с вас, да насрочи среща?
 • Цели. Какво искате да се случи, когато тази статия е написана и публикувана? Как това се свързва с вашите бизнес цели, маркетингови цели, цели за последващи кампании? (Последователни и реалистични ли са тези цели?) Целите са най-важното нещо във всяка работа, кампания и комункация, затова помислете добре и включете правилните във вашия бриф на статия, за може авторът да ги има предвид, когато пише.
 • Дължина. Колко думи трябва да е статията? Удивително е колко клиенти дори не мислят за това, но за писателя това е фундаментално важно.
 • Целева аудитория. Към кого е насочена статията? Колкото повече подробности имаме за това, толкова по-добра работа можем да свършим. В идеалния случай се стремете към аватари на идеалните ви клиенти (клиентски персони). Какво още четат? Какви са притесненията и приоритетите им? Статията трябва да е насочена към една читателска персона и да решава един неин проблем или въпрос. Фокусирайте се. Трябва да мислите за пътя на покупка и вземане на решение на този въображаем човек (вашата читателска пресона), В кой етап от вземането на решение се намира той. Какви въпроси и възражения има? Какво знае за вас и вашия продукт и какво трябва да научи?
 • Вашите цели спрямо вашата целева аудитория с тази статия? Какво трябва да научи вашият идеален читател от тази статия? Фокусирайте се върху едно.
 • Специфичен речник и лексика. Има ли думи или фрази, за които можем да приемем, че публиката знае и използва? Или напротив. Трябва ли да се избягва специализираната терминолигия? Например писането за аудитория от програмисти изисква различен речник от писането за лекари. Има ли думи, които задължително трябва да използваме или да обясняваме? Особено внимание трябва да се обърне тук на думите и фразите, които означават много за клиента и нищо за читателя. Такива например са специфичните за всеки бранш жаргонни думи, изрази и шеги.
 • Стил. Съвременен или ретро, модерен, делови, разговорен? Статиите, казусите, прессъобщенията и ръководствата имат различно значение за различните хора, така че трябва точно да се посочи какво е необходимо. При необходимост дайте за справка други медии или публикации. Например „Това парче трябва да се чете като статия във в. “Капитал” или списание “Жената днес”. Има ли специални изисквания на клиента като тон на гласа, търговска марка или ръководство за стил и тон на гласа, брандук или подобно? Ако е така, предоставени ли са те и има ли посочен контакт за референция при нужда и съдействие при работата с тях? Включете задължително такива указания във вашия бриф за статия или посочете линкове към други парчета съдържание на бранда, които трябва да се имат предвид.
 • Резюме. Един абзац или списък, в който са посочени основните точки, които трябва да се покрият и техния ред.
 • Формат за доставка. Microsoft Word? HTML? Изискват ли се снимки, изображения? Колко? Бележки под линия и посочване на източници?
 • Трети лица. Има ли други страни, които трябва да участват, било чрез предоставяне на съдържание или за одобрение? Това може да са някои лица от компанията на клиента, които предоставят информация, ПР или рекламна агенция или други.
 • Клиентски ресурси. Какво ще предостави клиентът, за да се случи написването на парчето или статията: договорки за интервю, достъп до говорители, мостри, доклади, данни и т.н.
 • Такси, права, график. Какви средства, медии и географска територия са включени? Чие име ще бъде на статията или парчето? Чии са авторските права? Моралните права и отговорност? Какъв е графикът ако има разбивка по дейности – например ако се отнася за електронна книга или авторитетна публикация, в която са въвлечени повече дейности и хора – и техните крайни срокове? Какво е заплащането и кога се дължи? Какъв е процесът на одобрение? Каква е политиката за ревизии? Какви права са запазени, например правото да използвам парчето за моя маркетинг? Поверителност.
 • Дребен шрифт. Вашите стандартни условия.

Какво мислите за това? Имате ли шаблон, който използвате за бриф на статия за вашите автори? Споделете мислите си в коментарите по-долу.

Приготвила съм ви шаблон с този бриф за изтегляне. Можете да го свалите като натиснете върху картинката по-долу:

Шаблон за бриф за статия- за изтегляне

Шаблон за бриф за статия – за изтегляне

А ако ви трябва помощник в писането на статиите, проверете какво предлагаме.

Поръчай писане на статии

Поръчай писане на статии

Дизайн на корицата: Poster vector created by macrovector – www.freepik.com

Ако тази публикация ви беше полезна, споделете я с вашите приятели:

Стойка Стефaнова

Стойка Стефанова е магистър по Реклама и медийни комуникации и учи Софтуерно инженерство. Тя помага на бизнеса и предприемачите със SEO, уебсайтове, WordPress, копирайтинг, рекламни кампании и други неща, свързани с представянето на техния бизнес онлайн. Ако не чете, пише, учи или взема поредния изпит, може да я видите да танцува или да пътува.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 34

Досега няма гласове! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

След като намерихте тази публикация полезна ...

Може да искате да ни последвате в социалните медии!

Pin It on Pinterest

Share This