fbpx
4.9
(46)
Много хора мислят, че създаването на редакционен календар на блога им е свързанo с това, да знаят за какво ще пишат, за да избегнат синдрома на белия лист, когато трябва да седнат и да напишат нещо, a всички мисли се изтриват от ума им.
НО ТОВА Е САМО ЕДНА СЕДМА ОТ НЕЩАТА, за които трябва да помислите, когато съставяте редакционния си календар.
За да получите максимална полза от вложените време, труд и пари и за да имате успешен маркетинг, трябва да свършите малко предварителна работа.
Тайният коз на успешния интернет маркетинг е редакционният календар.

Тайният коз на успешния интернет маркетинг е редакционният календар

Правенето на дигитален маркетинг на вашия бизнес, без стратегия и план, обикновено води до разпиляване на усилията, стрес и в крайна сметка разочарование.

Да вложите усилия и време, за да поставите солидни основи на маркетинга си на съдържание, е нещо, което ще ви се отплаща многократно и продължително.

ТРЯБВА ЛИ ВИ РЕДАКЦИОНЕН КАЛЕНДАР ЗА БЛОГА ВИ?

РЕДАКЦИОННИЯТ КАЛЕНДАР НЕ Е НЕЩО, КОЕТО БИ БИЛО ДОБРЕ ДА ИМАТЕ, НО МОЖЕТЕ ДА МИНЕТЕ И БЕЗ НЕГО.

Редакционният календар ви служи да останете фокусирани върху вашите маркетингови цели и начините за постигането им, както и средствата за това.
Ако блогът ви е връзката на стратегията ви за социални медии, тогава трябва да имате план за това, за което ще пишете в блога си.
Така ще можете да го приведете в план за маркетинг на бизнеса ви и за продажба на вашите продукти, услуги или абонамент.
Ако искате да използвате блога и страниците си в социалните медии, за да изградитете връзка с вашите читатели и да ги превърнете в страстни фенове и лоялни клиенти, трябва да имате ПЛАН, как ще постигнете това.
И ако искате да продавате неща с блога си, трябва да сте сигурни, че блогът ви работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, независимо от това, за какво пишете.
Това означава да изберете това, което пишете внимателно, а не просто да пишете за обяда си.

РЕДАКЦИОННИТЕ КАЛЕНДАРИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА БЪДАТ КРАЙЪГЪЛЕН КАМЪК НА ПЛАНИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕ

За всеки, който иска да направи бърз удар с маркетинг на съдържание, бих искала да кажа направо: Маркетингът на съдържание не е техника или дори сбор от техники “до ключ”, които работят с една стратегия за всички.
Ако искате бърза печалба и автоматични чудодейни рецепти “Как да спечелим 10 000 от първия месец”, можете да спрете да четете и да се опитате да намерите друга чудодейна рецепта.
Трябва да ви разочаровам – дигиталният маркетинг в наши дни повече прилича на дълга любовна връзка и на маратонско бягане, отколкото на извънбрачна любовна афера или спринт.
Процесът на създаване на съдържание и маркетинг на съдържание е повече занаятчийско производство, отколкото поточна линия.
Но това не означава, че няма някои изпитани инструменти, които можете да използвате, за да получвате резултати от усилията си.
За да получвате резултати, трябва да систематизирате и автоматизирате процесите.
Може го правите сам, да имате малък екип, на когото възлагате част от задачите или да аутсорсвате част или изцяло процеса по създаване на съдържание и дигиталния си маркетинг.

ЕДИН ТАКЪВ ИНСТРУМЕНТ, БЕЗ КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА МИНЕ МАРКЕТИНГЪТ НА СЪДЪРЖАНИЕ, Е РЕДАКЦИОННИЯТ КАЛЕНДАР

Календарите могат да приемат много форми – от обикновена електронна таблица, която насочва екипа ви през производствения процес до напълно интерактивна карта на жизнения цикъл на съдържанието ви.
По-долу сме сложили за изтегляне електронна таблица с три листа, която моята да използвате, за да планирате удобно и без стрес.
Но независимо от това как го изграждате, воденето на точна отчетност на вашите редакционни активи и дейности ще направи вашият маркетинг по-ефективен за вас и вашия екип, а всички – по-малко стресирани.
АКО СТЕ САМ, МОЖЕ БИ СИ МИСЛИТЕ, ЧЕ МОЖЕТЕ И БЕЗ ТОВА
Ако сте сам, може да си помислите, че може да минете и без това, защото тъй и тъй държите всичко в главата си и го правите сам.
Повярвайте, бизнесът става бизнес, когато може да се автоматизира и делегира, иначе е просто работа и гасене на пожари.
Ако имате план, разписани документи, инструкции и процедури, по-лесно ще можете да делегирате част от задачите.
Това ще ви позволи да имате време да работите върху мащабирането на бизнеса си.
Ще си осигурите последователност, постоянство и съгласуваност на тона и гласа на публикациите, комуникацията с аудиторията и цялостните ви маркетинговите усилия.
А също така ще можете по-лесно да привличате сътрудници и да правите целите и средствата ясни и еднозначни за собствения си екип.
Независимо дали сега започвате да създавате редакционния си календар или искате да го усъвършенствате и да направите текущия си процес по-сложен, по-лесен за проследяване, управление и мащабиране – тези 6 въпроса ще ви помогнат да останете фокусиран и да постигнете целите си:
Медиа Вива - 7 въпроса на редакционния календар

6-те К-та на успешния и работещ редакционен календар

КОЙ? КОГА? КЪДЕ? КАКВИ? КАКВО? КАК? ( и бонус въпрос – ЗАЩО? )
Трябва да сте в състояние да отговорите на 6 – те К – та за вашия блог и на всички публикации, които планирате да напишете, ако искате блогът ви да бъде ефективен инструмент за маркетинг и продажба на вашия бизнес.
Но първо трябва да си отговорим на въпроса “Защо?”.

ЗАЩО?

Защо пишете този блог и публикация?

Не трябва да пишете нищо, освен ако не можете да отговорите на този въпрос, защото отговорът ви казва къде се вписва всяка публикация в цялостната ви стратегия за маркетинг, съдържание, социални медии и за писане на блог.
Искате ли да привлечете повече посетители и повече хора да научат за вас и за това, което правите?
Да генерирате потенциални клиенти?
Да увеличите доверието към вашата марка и личен бранд, продукт или услуга?
Да се позиционирате като авторитет във вашата сфера и пред вашата аудитория?
Да привлечете посещаемост на вашите събития?
Планирате ли след 6 месеца пускане на нова услуга и искате да съберете имейл списък и да подготвите аудиторията?
Може би искате да проучите нагласите на аудиторията по отношение на услуга, която планирате?
Вашата мисия и цели за маркетингово съдържание ще повлияят върху това, което публикувате, къде публикувате и колко често, както и как вие или вашият екип определяте приоритетите, организирате и категоризирате усилията си за създаване на съдържание.

6-те въпроса, които трябва да държите в ума си, когато съставяте вашия редакционен календар

КОЙ?

За кого пишете?

Кой е вашият идеален читател?
(Един намек: идеалният ви читател е този, който се превръща в клиент!)
Ако имате само един профил на вашия идеалния читател, вероятно нямате нужда от колона за това, но ако имате повече от един, уверете се, че знаете на кой читател ще се хареса всеки пост.
Винаги го дръжте в ума си и говорете само с него и на него, мислете как му помагате да реши проблема си и улеснявате живота му с информацията, която му споделяте.
Накъде го водите, как ще работите с него, кои са неговите основни проблеми и мечти и как можете да ги решите.
Имайте предвид, че идеалният ви читател не е група хора, вашата целева аудитория. Идеалният ви читател е фиктивна персона, един измислен човек, на когото вие пишете и помагате да реши проблема си.

КАКВО?

За какво ще пишете?

Това е мястото, където отговаряте на този древен въпрос, който измъчва писателите във всички времена, епохи и географски ширини. Но ако имате по-голям общ план, не бива да е твърде трудно да се отговори.

КОГА?

Кога ще напишете всеки пост? Кога ще го публикувате? Кога ще го промотирате?

В най-основния смисъл това е календарната част на вашия редакционния календар.
Но също така се отнася и за този по-голям план, който има предвид вашите продажбени цикли, пускането на продукти, отстъпки и купони, гост-блогър постове и други подобни.
Започнете с вече написаните в календара неща (например стартиране на продукт или празник, за който искате да рекламирате) и работете назад.

КЪДЕ?

Къде ще го популяризирате?

Писането на статията за блога е само 20% от работата, а популяризирането му са останалите 80%. Ако не мислите за това, къде ще популяризирате работата си, губите много от усилията си.

КАКВИ?

Какви умения и ресурси имате на ваше разположение?

Независимо дали имате специализиран екип от писатели и видеооператори, стабилни професионалисти, които искат да споделят своите познания или аутсорсвате стратегията си за съдържание, форматите, честотата и общия работен процес, които следвате в календара си, вероятно ще зависят от това кой пише и какъв е неговият опит.

КАК?

Как ще го напишете?

Ще използвате ли изображения, видео, аудио или каквито и да е други медии, за да ви помогнат да постигнете своята цел?
Трябва ли да правите някакви изследвания, преди да го напишете?
Трябва ли да планирате времето, за да го напишете, в дневния си календар?
Трябва ли да планирате времето на сътрудника, на когото ще го възложите или ще го поръчате на външна фирма?
Това са все въпроси, които трябва да имате предвид, когато пишете в тази колона.

И В ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Помислете как ще се откроите?

Какви неудовлетворени нужди могат да бъдат адресирани към съдържанието, което създавате?
Какви пропуски съществуват в настоящите усилия за създаване на съдържание – или усилията на вашите конкуренти?
Какви индустриални събития можете да обвържете със съдържанието си за допълнителен потенциал на експозиция?
Да знаете къде можете да играете водеща роля в привличането на вниманието на аудиторията ще ви помогне да попълните редакционния си календар с впечатляващо съдържание, което ви помага да постигнете бизнес целите си.
Медиа Вива - Редакционен календар

И какво по-нататък?

Можете да прочетете повече подробности по всеки въпрос, като последвате връзките по-горе.
Имате ли въпроси? Задайте ги по-долу в коментарите си и ще се радвам да им отговоря! 🙂 А ако намерихте публикацията за полезна, дайте ни пет звездички, за да ни зарадвате и нас 🙂

Ако тази публикация ви беше полезна, споделете я с вашите приятели:

Стойка Стефaнова

Стойка Стефанова е магистър по Реклама и медийни комуникации и учи Софтуерно инженерство. Тя помага на бизнеса и предприемачите със SEO, уебсайтове, WordPress, копирайтинг, рекламни кампании и други неща, свързани с представянето на техния бизнес онлайн. Ако не чете, пише, учи или взема поредния изпит, може да я видите да танцува или да пътува.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 46

Досега няма гласове! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

След като намерихте тази публикация полезна ...

Може да искате да ни последвате в социалните медии!

Pin It on Pinterest

Share This