fbpx
4.9
(74)

В уводната част от тази серия направихме преглед на 4-те основни етапа на целия процес по оптимизация на публикацията в блога за SEO и ROI, които разглеждаме в това пълно ръководство от 6 части.

4-те основни етапа от процеса на оптимизация на блог публикация

4-те основни етапа от процеса на оптимизация на блог публикация

В предишната статия от тази поредица разгледахме първите 4 стъпки от предварителната оптимизация на блог публикацията: генериране на идеи, проучване на ключови думи, проучване на теми и подбор на конкретна тема.

Сега продължаваме с останалите 5 стъпки от предварителната оптимизация – създаване на план, заглавие, подзаглавие, увод и заключение.

Ще ги направим така, че да са оптимизирани за търсачките и читателите, като използваме ключовите думи и прозренията, до които достигнахме на предишния етап.

Научете как да направите рамка на блог публикацията си, преди да започнете да пишете, за силна оптимизация за търсачките и читателите и по-бързо писане в днешната статия на Медиа Вива от @StoikaT Кликни и сподели в Twitter
Оптимизация на блог статия: напишете силно заглавие и план

Оптимизация на блог статия: Очертайте плана на вашата публикация и напишете силно заглавие, подзаглавие, увод и заключение, които водят до резултати

Съдържание:

Преди писането: След проучването на теми и ключови думи направете подготовка за суперсилна блог оптимизация и най-добри резулати

Когато очертаете рамката, в която ще се съдържа вашата публикация – това ще ви помогне да пишете бързо, фокусирано и резултатно.
Всички части във вашата блог публикация са взаимно свързани, следват една от друга и трябва да се допълват, за да заведат читателя до мястото, където искате. Тоест до вашия призив за действие (CTA). И да го подготвят да предприеме това желано от вас действие.
Това може да е абонамент, покупка или записване. Но може да бъде също така правилно разбиране на определена концепция, оставяне на коментар или последващо действие и четене. Може да бъде също потвърждение на това, какво е научил вашият читател и къде да го използва, каква да е неговата следваща стъпка.
Не трябва да изпускате читателя си от вашата ръка. Трябва да го преведете през всички стъпки, за да бъде той удовлетворен и да не се почувства загубен и да не знае какво да прави. Читателят трябва да знае защо е на страницата на вашата статия, през какви стъпки ще мине и какъв резултат ще получи накрая.
Ако в някой момент не е сигурен какво да прави – ще го загубите.
За да не се случи това, ще ви помогне да имате рамка на вашата публикация.
 1. Това включва да напишете план, който ви осигурява нужния фокус и правилна последователност;
 2. Силно заглавие, което привлича внимание и кликвания;
 3. Подазаглавие, което допълва заглавието и засилва вниманието;
 4. Уводен параграф, който привлича интереса на читателя, за да продължи да чете;
 5. И накрая – да увиете всичко със заключително резюме на основната концепция, основните стъпки, през които сте го превели и да го подтикнете към действие, което трябва да предприеме.

  Всички тези части трябва да следват една от друга и да се допълват, като водят читателя към призива за действие в края (CTA).

  Oчертайте рамката, в която ще се съдържа вашата публикация. Това ще ви помогне да пишете бързо, фокусирано и резултатно.

  Oчертайте рамката, в която ще се съдържа вашата публикация. Това ще ви помогне да пишете бързо, фокусирано и резултатно.

Нека заедно да преминем през оптимизацията на тези 5 стъпки, за да можем по-бързо да се потопим в същинското писане.

Преди публикацията: За по-висока ROI – направете рамка на публикацията в 5 стъпки:

напишете план, заглавие, подзаглавие, въведение и заключение

За по-добро съдържание: направете план на своята статия

Ако и вие сте от хората, които при тази мисъл започват да стенат и се хващат за главата, може би се питате:
Наистина ли ми трябва?

Защо ми е нужен план на публикацията?

Нека да ви кажа:
 • Скицирането на план ви помага да покриете всеки детайл, за да сте сигурни, че публикувате цялостно съдържание, което решава всички предизвикателства на вашите читатели по темата.
 • Планът ви подсигурява, че не пропускате нищо, като същевременно ви предпазва от прекалено детайлизиране.
Може да ви прилошава от идеята за създаване на план за вашия блог пост, но това е полезна стъпка за оптимизация, която не бива да пропускате.

Как написването на план ще помогне за оптимизацията на публикацията ми?

След като имате една или две ключови думи, допълнителни ключови думи и солидна тема за писане, създаването на план:
 • Ще даде насока и организация на публикацията ви в блога (помислете за това като карта или план за писане на публикацията);
 • Ще ви помогне да планирате оптимизирани за ключови думи заглавия и подзаглавия;
 • Ще се подсигурите, че покривате всички точки, които се нуждаят от внимание, за да разбере читателят ви вашето съобщение;
 • Ще увеличите скоростта си на писане (защото ще знаете точно за какво да пишете и кога);
 • Ще избегнете да се разпростирате в несвързани теми или такива, които имат малко общо с вашата тема, но не покриват целта и не допринасят за нейното развитие;
 • Ще премахнете неяснотите и разконцентрираността, които могат да досадят на вашите читатели.
Как писането на план ще помогне на вашата оптимизация на блог публикация

Как писането на план ще помогне за оптимизация на вашата блог публикация

В допълнение:
 • Да направите писмен план ще ви държи фокусиран върху основните точки, които трябва да покриете и основните неща, които трябва читателите ви трябва да получат и да научат – това за което са дошли.
 • Читателят идва на вашата страница с конкретна болка или проблем, които иска да реши, и то бързо. Също така не иска да губи време, за да разбере дали вашето решение е подходящо за него. Трябва да му го кажете бързо и структурирано.
 • Освен това, за разлика от учителката ви по литература, читателите не са длъжни да прочетат написаното от вас. Няма нужда да украсявате написаното с лирични отклонения, сложни изречения и обстоятелствени пояснения.
 • Трябва да пишете силно, фокусирано, мотивиращо и подчертаващо това, което читателите искат да научат, когато четат вашата статия.
Добре е да знаете:
В наши дни хората възприемат информацията фрагментарно, така че тя трябва да е много структурирана и много фокусирана.
За да задържите тяхното внимание и да направите така, че те да получат вашето послание, ще ви помогне да имате добре направен и обмислен план на вашата публикация.
Не подценявайте и не прескачайте тази стъпка.
Бях ли достатъчно убедителна?
Ако отговорът е да, тогава вероятно се питате:

Колко подробен трябва да е моят план за статията?

Най-добрата част е, че вашият план може да бъде толкова прост или подробен, колкото искате. Колкото и свободно или точно да обичате да организирате мислите си, планът ви ще служи като инструмент за по-добър краен продукт.

Как лесно да напиша план? Два метода за планиране на публикацията.

Аз използвам два метода за планиране на моите статии.
Първият метод е:
Направете плана преди да напишете публикацията
В повечето случаи това просто включва изброяване на точки, които започват с вашия увод, а след това в следващите ви точки са секциите.
Всяко заглавие трябва да представлява основна точка, която искате да разработите.
Ето как може да изглежда обикновена структура на плана:
Обикновена структура на плана на блог публикация

Обикновена структура на плана на блог публикация

Съвети за писане на план:
 • Не е необходимо да се усложнява. Просто трябва да бъде бързо и ефективно в ръководенето на вашия процес на писане.
 • Преди да направите плана, си направете мозъчна атака или мисловна карта, за да нахвърляте какво може да бъде включено в публикацията ви.
 • Правете асоциации, обмисляйте свързани идеи, не се ограничавайте. Аз предпочитам да си драскам с лист и химикалка на този етап.
Планирането означава да структурирате вашите драсканици. Вие решавате кои идеи за публикации ще покриете и кои ще изключите. И вие определяте логически поток.
Ако правя много обемна публикация, като тази например (Най-доброто пълно ръководство за оптимизиране на блог публикация), на този етап обичам да спра, да правя нещо друго, например да готвя или да се разходя, за да дам възможност на ума ми да подреди тези идеи в структура. След което се връщам отново.
Общият план на публикацията в блога винаги обхваща следните основни точки:
 • Встъпителният параграф описва за какво е публикацията ви и защо читателите трябва да положат усилия да я прочетат. Как ще ги направите по-щастливи, с какво ще улесните живота им, какъв техен проблем ще решите? Как, за колко време, за кого точно е? Дали е точно за тях? Колко усилия ще им отнеме да решат проблема си?
 • Основната част на блога ви обсъжда как читателят да направи нещо или как да разбере дадена концепция – поредица от съвети или стъпки с или без примери.
 • Последният параграф включва кратко резюме на това, на което сте научили вашия читател и призив за действие, който го насърчава да приложи вашите съвети.
 • И накрая – под всяка секция или логически раздел, включете точки и подточки, които ще разгледате.
Тогава вашето съдържание ще трябва да изглежда така:
Подробна структура на плана на блог публикация

Подробна структура на плана на блог публикация

Когато преглеждате някоя от моите публикации в блога, ще намерите подобен модел: въведение, списък със съвети (понякога номерирани, но често не), заключение с резюме и последен параграф, който ви напомня да предприемете действие.
Правенето на план на публикацията ви помага да пишете по-бързо. Вече знаете какво трябва да покриете и по-важното е, че вече сте решили какво да изключите. Избягвате писането на абзаци, които по-късно трябва да премахнете.
Планирането ви е вашият контролен списък, за да прецените дали сте покрили всичките си точки в правилния ред.
Но трябва да си призная нещо:
Аз не винаги правя план.
Когато публикацията в блога е сравнително кратка, използването на план може да задуши потока на писане.
Писането става по-механично, когато следвате строги рамки. Не получавате възможност да дадете на ума си възможност да открие нови прозрения.
Затова, когато пиша кратка публикация или вътре в отделните части на голяма статия като тази, обичам да използвам този втори начин.
Направете плана след като сте написали публикацията
Когато пишете публикацията си без конкретно определен план, все още трябва да сте сигурни, че вашата публикация в блога следва логически поток. За това е предназначено „Обратното планиране“.
Обратното планиране е план, който пишете след като приключите с писането на публикацията си.
Вместо да използвате план, за да насочвате и ограничавате писането си, създавате план след това, за да проверите потока на мисълта си и посланията, които искате да предадете и дали отделните части си съответстват и следват една от друга.
Основни съвети за обратно планиране:
 • Трябва да напишете основната мисъл във всеки логически раздел и подраздел, който сте написали.
 • Тогава проверявате: Следват ли ключовите мисли една след друга логично? Водят ли вашия читател до мястото, където искате да го заведете? Включили ли сте някакви излишни мисли, които са не на място, не добавят нищо към темата и които могат да бъдат премахнати или преместени? Може би трябва да преподредите някои параграфи или раздели?
Бонус съвет: за търсачките
 • Опитайте да напишете първоначални версии на заглавките и подзаглавията си с кратко обяснение за това, което (ще) има във всеки раздел.
 • Или по-просто: Направете списък на основната си тема и подтеми, като използвате само ключови фрази.
Да кажем, че сте направили страхотно проучване на ключови думи, за да намерите основната си ключова дума за вашия пост. Ако имате някои други свързани ключови думи обаче, помислете дали да ги включите в подпозициите си, където е подходящо.
Това може да ви помогне да уловите допълнителен трафик от търсачките.
Освен това, тъй като тези ключови думи също получават обем на търсене, той ви позволява да разберете, че те също са думи, които вашата аудитория използва, когато търси вашата тема.
Бонус съвет: за аудиторията
Как да донесете съобщението си до читателите?
• Това, което пишете, е също толкова важно, колкото и това, за което не пишете.
• Не отвличайте вниманието на читателите си със забавни анекдоти, ако те са без значение. Не бавете читателите си с лирични отклонения, ако те не допринесат за вашата тема.
• Независимо дали планирате или не, всяка публикация в блога се нуждае от едно ключово съобщение. Една голяма идея. Един призив за действие.
• Вашата публикация в блога е добра, когато накарате читателите да усетят нещо, когато ги накарате да мислят, усмихват се или предприемат действия.

И в заключение:

Планирането е чудесно начало да пишете лесно и да изложите всичките си идеи последователно.

Ангажирайте се да правите план и публикациите ви ще станат по-обмислени и организирани – всичко това е чудесно за вашите читатели и оптимизация.

Експериментирайте. Опитайте хибриден подход.

Следвайте процеса, който работи най-добре за вас.

Най-важното е, да се наслаждавате на процеса на писане.

Защото когато се забавлявате, вашите читатели го забелязват.

За оптимизация на блогове с висока ROI: Привлечете вниманието със силно заглавие

Време е да създадете оптимизирано заглавие, което увеличава процента на кликвания
Друга стъпка, която участва в подготовката на блога ви за най-много кликвания, трафик и споделяния, е оптимизиране на заглавието ви.

Какво означава да оптимизирам заглавието на статията си?

Това означава, че правите заглавието на блога си възможно най-примамливо, което гарантира, че изглежда добре в резултатите от търсенето в Google.
И ако заглавието ви изглежда добре, повече хора ще кликнат върху него и ще проверят публикацията ви.

Причината заглавията да са толкова важни е, защото те са първото нещо, което потребителят гледа, когато види уеб страница.

Ето едно проучване, демонстриращо силата на заглавието. То проследява къде попада и къде се задържа погледът на читателите. Според картата, хората прекарват повече време с очи върху заглавието, отколкото върху всяка друга част на страницата.

Проучване, демонстриращо силата на заглавието

Проучване, демонстриращо силата на заглавието

Ето няколко бързи съвета за писане на заглавия

Напишете 20 – 30 различни варианти на заглавието си. Някои от тях няма да са добри. Опитайте да стесните вариантите само до един, който ще използвате. Можете също да изберете няколко алтернативни заглавия, които да тествате в публикациите в социалните медии.

Заглавието ви трябва да улавя темата и предложението за стойност. Това означава, че ще включите ключовата си дума и ползата, която вашите читатели ще получат, когато прочетат вашата публикация в блога.

Поставете ключовата си дума в началото или близо до началото на заглавието. Това помага на читателите да разберат по-бързо уместността на публикацията ви за тяхното търсене.

Освен това GOOGLE подчертава ключовата дума. Това помага на читателите бързо да се ориентират и да вземат решение дали тази публикация отговаря на техния въпрос и дали да кликнат на този резултат.

Нека заглавията ви са не по-дълги от 50-60 знака. Ако са по-дълги, GOOGLE ще ги отреже.

Дръжте заглавията си по-къси, около 8-14 думи.
Дръжте заглавията си по-къси, около 8 - 14 думи.  Изследване от HubSpot показа, че заглавията, които попадат в този диапазон на дължината, получават най-голям ангажимент в Twitter и Facebook.

Дръжте заглавията си по-къси, около 8 – 14 думи.
Изследване от HubSpot показа, че заглавията, които попадат в този диапазон на дължината, получават най-голям ангажимент в Twitter и Facebook.

Изследване от HubSpot показа, че заглавията, които попадат в този диапазон на дължината, получават най-голям ангажимент в Twitter и Facebook.
Зависимост между дължината на заглавията на блог публикациите и социалните споделяния

Зависимост между дължината на заглавията на блог публикациите и социалните споделяния

Пишете за читателя. Ако заглавието ви не прави нищо друго, освен ясно да описва за какво се отнася публикацията ви, няма да изглежда много примамливо.
Вместо това напишете заглавието си, така че да се хареса на аудиторията ви.

Изпробвани формули за заглавия

Неустоими заглавия видяни от BuzzFeed, които можете да завъртите така, че да използвате за вашата публикация.

Хвърлете един поглед на BuzzFeed за идеи, които можете да взаимствате: Ето някои формули, които взех за вас.

 • 25 ___ Това ще промени начина, по който ___ .
 • Опитах ___. И дори се изненадах какво се случи по-нататък.
 • Това ___ прави ___ 10 пъти по-добре.
 • Тук са 11 ___ Това ____. И те са подкрепени от резултати от изследвания.
 • Използвайте тези 20 прости хака за още ____. А номер 7 не е ли страхотен?
 • Когато научите за ___, никога няма да ____ отново.
От друга страна:
Избягвайте откровени заглавия – примамки. Старайте се да напишете кратко основната полза за вашия читател и за кого се отнася публикацията. И не мамете читателите.
Съобразявайте се с тона и гласа на вашия бранд, дали е уместно да ги използвате, съобразявайте се вашата аудитория и повода, за който пишете.
Например, различно е дали пишете за B2C или за B2B.
За щастие:
Има изпробвани думи, комбинации от думи и формати, които са доказали, че карат хората да искат да кликват. Ето някои от най-добрите от тях.
Доказани формули и формати за заглавия
 • Започнете с число, т.е. „ 10 начина да се забавлявате в Лондон през уикенда без да харчите пари“.
 • Адресирайте читателя, т.е. ” Вие имате нужда от тези 10 съвета, с които ще се забавлявате в Лондон през уикенда без да харчите пари“
 • Започнете с „Как да“, т.е. с „ Как да да се забавлявате в Лондон през уикенда без да харчите пари „
 • Използвайте въпрос т.е. “Искате ли да се забавлявате в Лондон през уикенда, без да харчите пари?”

Ето резултатите от едно проучване, в което на участниците са били показани заглавия от всеки стил за три различни статии и са били помолени да изберат заглавието, което най-много им резонира.

Предпочитания за заглавието на публикация

Резултати за предпочитанията на читателите относно заглавията, според MOZ

Допълнителни съвети за писане на добри заглавия

 • Не използвайте кръгли и цели числа. Това увеличава достоверността. Например: “Как увеличих трафика си с 162,3 % за последния месец” изглежда по-достоверно от “Как увеличих трафика си със 150 %”
 • Използвайте силни глаголи и прилагателни, за да илюстрирате действие.
 • Включете емоционален език, за да хванете читателския интерес. Включете една силна емоционална дума. Не прекалявайте. Включете само една, и то на място.
Примери за емоционално заредени думи:
    • Луд
    • Сега
    • Бърз
    • Грешка
    • Нов
    • Откритие
    • Удивителен
    • Невероятен
    • Безплатен
 • Ако можете, използвайте „Страха от пропускане“
Психолози в различни експерименти са установили, че хората се мотивират не толкова от вероятните ползи, които ще получат, колкото от страха, че ще изпуснат някакви ползи за в бъдеще.
Това не е приложимо при всички случаи, но ако имате (или създайте), някакво ограничение по време или количество, използвайте го. Това отключва силна емоционална реакция у читателя, която го кара да иска да научи какво имате да му кажете.
 • Използвайте елемент на интрига, не разкривайте цялата информация, накарайте читателя да иска да кликне върху заглавието, за да разбере повече. Понякога по-малко е равно на повече. Отново не мамете и не се подигравяйте с читателя. Евтините трикове не вървят пред всяка аудитория. Направете го с мярка и вкус.
 • Запомнете: най-важните думи в заглавието ви са първите три и последните три. Ето защо най-добрите заглавия често са дълги само шест или седем думи.
 • Изберете внимателно думите, които включвате. Опитайте се те да са максимално точните, тези, които точно и най-силно описват това, което искате да кажете.
Ето някои други изпробвани формули, които да използвате, за да подобрите вашето писане още днес:
 • Списък: 21+ начина за {да се направи нещо}, което ще {произведе желания ефект}
 • Как да: Как да направим {нещо} за да {произведем желания ефект}
 • Въпрос: Какво може {нещо} да ви научи за {друго нещо}?
 • Спор: Бихте ли направили {немислимо нещо}? Току що го направих.
 • Числа: 105 лесни начина да {направите нещо}, което ще увеличи {резултат} с 206% за 1 година (Не използвайте цели и кръгли числа. Това увеличава достоверността)
Бонус съвети:
° Не се мъчете да лъжете, мамите и манипулирате. Освен ако не сте много вещ в занаята, това ще си проличи. Вместо това се съсредоточете върху това да мислите за ползата, която давате на вашия читател и кой е той.
° Съсредоточете се върху това, да предадете същността, какво ще научи читателят, основната полза. Опитайте се да адресирате читателя. Опитайте се да включите за кого е тази публикация, на кого ще помогне.
° Напишете честни варианти. Прегледайте ги, фокусирайте ги, отстранете думите, които не казват нищо.
° Сведете заглавието до честна, фокусирана, кратка фраза, която наистина описва вашата публикация, така както я бихте резюмирали на кратко пред човек, устно.
° Кажете го на глас и вижте дали можете да го кажете на колега или на приятел. Ако ви извучи странно или неясно, значи не е наред.
° След което се опитайте да включите емоционална дума или да включите интрига или спешност. Направете го с мярка и добър вкус.

Напишете подзаглавие и въведение, които да допълват заглавието

Напишете допълващо подзаглавие

Какво е подзаглавие?
Подзаглавието не е задължително, но помага да създаде интерес у читателя да продължи да чете.
Помислете за подзаглавията във вестниците.
То трябва да допълва и пояснява заглавието.
Подзаглавието е заглавието, което е непосредствено след основното заглавие.
Ето пример:
Това е вторичен ред текст, който разширява, усъвършенства и по друг начин информира потребителя извън стандартното заглавие.
Ето още един пример:
Подзаглавието е текст, поставен под заглавието, често с по-малък шрифт, който задълбочава това, което казва заглавието.

Подзаглавията са важни, защото не можете да кажете всичко, което трябва да кажете само в едно заглавие.

Вашето заглавие трябва да привлече вниманието на читателя.

Но какво следва?

Подзаглавията имат силата да задържат читателя. Докато заглавието може да привлече вниманието на му, трябва да направите повече от това, за да остане на вашата страница. Искате да го накарате да гледа, да щраква, да тества, да превърта или да прави каквото си поискате. Това обикновено отнема повече от 10-20 думи.

Какво мога да направя с моето подзаглавие?

Ето три неща, които можете да направите с подзаглавието си:

 • Обяснете още. Ако вашият продукт, услуга или тема се нуждае от малко повече обяснение, опитайте да го разширите с подзаглавието си.
 • Говорете за ползите. Заглавията съсредоточени върху ползите са страхотни. Като подчертаете как даден продукт, услуга или разбирането на дадена концепция ще подобрят живота на потребителя, можете драстично да увеличите мощта на страницата.
 • Насърчете действията. Подзаглавието също е чудесен начин да накарате потребителите да направят нещо. Ако успешно насърчавате действията, е достатъчно само да направите малък преход, за да стигнат те до бутона ви за призив за действие (CTA) по-надолу.

Как ще направите вашето подзаглавие, зависи от заглавието ви. Можете да изберете една от техниките по-горе или да направите А / B тестване, за да видите кой метод е най-подходящ за вашите потребители.

А сега:

Нека да се потопим по-дълбоко в четирите неща, които ще ви помогнат да направите изключителни подглавия.

4 елемента, които ще направят вашето подзаглавие неустоимо

Ето основните фактори, които ще накарат накарат вашето подзаглавие да блесне:

 • Използвайте правилните думи. Избирайте думите си внимателно, защото не можете да използвате много. Ето някои опции, взети от „Големия списък от 189 думи, които конверират“ на Buffer: нови, сензационни, забележителни, тайни, вземете, вие, представяне, подобряване, невероятни, безплатни, защото, изведнъж, насърчавайте, увеличавате и т.н.
 • Изберете правилната дължина. Доброто подзаглавие трябва да отнеме само няколко секунди, за да се прочете. Препоръчвам да запазите дължината на подзаглавието си между 10 и 30 думи. Дължина на заглавието, умножена по две е добра формула за правилна дължина.
 • Стремете се към точния обем информация. Кажете на потребителя достатъчно. Но не обяснявайте всичко. Нека той остане с част от любопитството си, така че да кликне върху CTA по-долу.
 • Включете правилното количество убеждаване. Важно е да използвате подзаглавието по предназначение – да накарате потребителя да се заинтересува да прочете и да е подготвен да се конвертира.

Напишете кратко и насочено въведение

Голяма част от вашите читатели, след като кликнат на резултата в търсачката и попаднат на страницата на статията ви, ще прочетат само заглавието, подзаглавието и ще сканират увода.
Така ще преценят дали вашата публикация ще им свърши работата, за която са дошли.
Хората имат много задачи и малко време и искат да решат проблема си възможно най-бързо.
Помислете как вие търсите информация.
Ако не привлечете интереса им бързо с кратко и фокусирано въведение, те ще се върнат в резултатите на търсачката и ще отидат на друга страница. А това е лошо за вашето класиране.
Мисля за тези неща като за основа, защото заглавието и след това въведението са това, което кара читателя да прочете всъщност публикацията ви.
Въведението ще бъде нещо, което ще прегледате, когато приключите с проекта си.
Но написването му преди да започнете да пишете ви помага да се фокусирате върху ползите, които давате и върху конкретната читателска аудитория – например собственици на малък бизнес или служители и под какъв ъгъл им поднасяте темата си, каква точно точка на болка решавате с нея.
Може първоначалният вариант да е тромав, но това ще ви поведе в написването на действителното копие. След това можете да се върнете към него и да го направите невероятно и пълно с примамки по-късно, след като завършите пълната си чернова.
Ето няколко съвета за изграждане на вашето въведение:
1. Стойност: Помислете за вашия уникален ъгъл за публикацията в блога.
Подобно на заглавието ви, подчертайте ползата, която вашите читатели ще получат, ако продължат да четат публикацията ви в блога. Един от начините да се мисли за това е с класическата маркетингова техника, WIIFM, иначе известна като “Какво има тук за МЕН?”
2. Факт: Започнете с интересен факт или статистика относно съдържанието ви.
Като алтернатива можете да започнете с факт или история, които може да изглеждат несвързани, но да ги свържете чрез въведението.
3. Анекдот: Кое лично мнение смятате за вярно, което може да привлече вниманието на вашите читатели?
4. Въпрос: Задайте въпрос, за да помогнете на читателите си да разберат, че отговорът е обхванат в цялата ви публикация в блога.
Какво става, ако (някакъв въпрос, който работи за вас): Ами ако никога повече не ви се наложи {да се притеснявате за нещо}?
Бонус съвет:
 • Дръжте увода кратък – 7–8 реда, 7-8 кратки изречения. Най-добре всяко в отделен абзац.
 • Ако включите история или анекдот, трябва да са много кратки – в едно изречение.
 • Ако имате голяма публикация с подтеми, всяка от които може да бъде отделна тема – напишете кратък увод към всеки раздел.
Професионален съвет:
Използвайте PAS формулата (Problem, Agitate, Solve) за да създадете вашия увод.
Това означава:
Problem: Започнете с проблема на вашата читателска персона, който решавате с вашата статия. Отбележете колко е досаден този проблем, колко много хора се сблъскват с него и подскажете решение. Започнете с факт, статистика или твърдение, с което всички хора (повечето) могат да се съгласят.
Agitate: Направете преход от това потенциално общо решение, към начина който вие предлагате, във вашата статия, да решите този проблем.
Solve: Опишете ползите, които ще получи читателя, като реши този проблем по този начин и какво трябва да направи, през какви стъпки ще го преведете, за да свърши това.

И накрая, за резултат – опаковайте всичко със силно заключение

Доброто заключение трябва да обвърже публикацията ви в едно смислово цяло.

Основни стъпки за писане на добро заключение

На най-основното ниво, вашето заключение трябва да направи следното:
 • Да обобщи основната гледна точка на публикацията ви;
 • Да резюмира това, което вашият читател трябва да е научил.

Допълнителни стъпки за писане на добро заключение

Това е основното. Ако обаче искате да направите заключението си по-полезно, можете да предприемете тези стъпки:
 • Добавете връзки към допълнителни ресурси за по-нататъшно четене.
 • Завършете с действие, което вашият читател трябва да предприеме. (CTA)
 • Оставете читателя си с интересен цитат или с една последна точка за размисъл.
Поръчай авторитетно съдържание за блог и уебсайт

Поръчай авторитетно съдържание за блог и уебсайт

Това беше втората част от предварителната оптимизация на блог публикацията ви.

В следващата част ще преминем към това, как да оптимизирате блога си, докато го пишете: Как да оптимизирате блога си (докато го пишете) в 7 лесни стъпки – 4 част

Полезна ли ви беше тази статия? Кои от тези техники използвате?

Пишете ли план предарително или след като сте написали съдържанието? Правите ли A / B тестове на заглавията и подзаглавията?

Ще се радвам ако ми напишете в коментарите по-долу!

Ако тази публикация ви беше полезна, споделете я с вашите приятели:

Стойка Стефaнова

Стойка Стефанова е магистър по Реклама и медийни комуникации и учи Софтуерно инженерство. Тя помага на бизнеса и предприемачите със SEO, уебсайтове, WordPress, копирайтинг, рекламни кампании и други неща, свързани с представянето на техния бизнес онлайн. Ако не чете, пише, учи или взема поредния изпит, може да я видите да танцува или да пътува.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 74

Досега няма гласове! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

След като намерихте тази публикация полезна ...

Може да искате да ни последвате в социалните медии!

Pin It on Pinterest

Share This