fbpx
5
(1)

Насоки от професионален копирайтър, за да започнете сега

10 съвета за писане на силна начална страница

 1. Поддържайте я кратка.
 2. Използвайте ключови думи.
 3. Напишете копието от гледна точка на читателя.
 4. Осигурете конкретика, като се фокусирате върху ползите.
 5. Опростете навигацията.
 6. Персонализирайте подхода си.
 7. Използвайте заглавия и подзаглавия.
 8. Вложете ентусиазъм, но не прекалявайте.
 9. Редактирайте вашето копие.
 10. Уверете се, че вашият дизайн е професионален.

Тъй като началната страница е първата страница, която повечето посетители ще видят, тя е и най-важната страница. Целта и е да привлече вниманието на читателите и да им помогне да намерят информация бързо и лесно.

Ако на началната ви страница липсват факти или копирайтингът е объркващ, посетителите ви ще излязат, преди изобщо да получите шанс да ви опознаят. Ето няколко съвета от професионален копирайтър относно ефективността на началната ви страница:

1. Поддържайте я кратка

Днешният читател в мрежата има кратък период на внимание. Копието на началната страница трябва да бъде ясно и да грабва вниманието на точния читател или ще го загубите. Не губете много време, като давате подробности и предистория.

Кажете на посетителя за какво става дума в уебсайта ви веднага. Копирайтингът трябва да бъде кратък и фокусиран. Добрият размер е от 200 до 300 думи. Това трябва да ви даде достатъчно възможност, за да рекламирате най-големите си предимства и също така да обхване най-важните ключови думи. Запазете обширното, подробно копие за вътрешните страници.

Според CXL, компания, специализирана в онлайн конверсии, точната точна дължина зависи от неща като „какво искате да направят посетителите ви на страницата, каква информация им е необходима, за да вземат решение за предприемане на действия, или доколко са наясно с решенията, които съществуват за техните проблеми.”

2. Използвайте ключови думи

Търсачките използват ключовите думи и синонимите, за да определят кога и къде да ви показват в списъка с резултати. Не забравяйте когато пишете началната си страница, да включите думите, които най-добре описват вашия бизнес, и по-важното – които потенциалните ви клиенти вероятно свързват с вашия бизнес. Трябват ви думи, и то точните думи. Дори да имате повече изображения на уебсайта си, думите трябва да бъдат в техните описания, заглавия, ALT тагове, за да може търсачките да разберат за какво е вашата страница.

Отделете малко време, за да премислите какви ключови думи и фрази най-добре описват вашите предложения. Не знаете какви заявки за търсене могат да бъдат използвани за достигане до вашия сайт? Отидете на www.wordtracker.com, където можете да тествате ключовите си думи и да получите предложения за свързани термини.

Изследване за ключови думи за начална страница

Определете какви ключови думи хората използват при търсене на продукти или услуги като вашите.

Също така направете проучване на ключови думи чрез различни търсачки. Не забравяйте да насочите ключова дума, която има голям обем на търсене. В крайна сметка, каква полза е насочването към ключова дума, която никой не търси, нали?

И накрая, получете обратна връзка от клиенти, доставчици, търговци и приятели. И не забравяйте да проверите уебсайтовете на конкурентите си. Как те описват своите продукти или услуги? Сега определете какво ще работи най-добре за вас.

3. Напишете копието от гледна точка на читателя

Първо, трябва да познавате читателите си. Какво е най-вероятно да ги заинтересува? Посетителите търсят отговора на въпроса „Какво има тук за мен?“ Те не искат да четат фирмени профили или дълги корпоративни истории. Може да искат да научат повече по-късно, но първоначално искат да знаят, че предлагате нещо, което те искат.

Напишете копието на началната си страница за вашия читател

Посетителите ви трябва да могат бързо да разберат какво предлагате или ще си тръгнат.

Ето един бърз тест, който можете да направите, за да видите дали вашето копие е ориентирано към читателя. Пребройте колко пъти използвате термините „аз“ и „ние“. След това пребройте колко пъти използвате термините „вие“ и „вашето“. Ако „аз“ и „ние“ надхвърлят „ти“ и „твоето“, вероятно ще загубите своя читател.

4. Предоставете подробности, като се фокусирате върху предимствата, а не върху характеристиките

Вместо да давате широки обобщения за функции като „Нашата машина е много бърза“, по-добре е да напишете конкретни изявления за ползи като „Нашата машина ще увеличи производителността ви с цели 25%.“

Фактите са по-убедителни от думите. Както всеки копирайтър ще ви каже, ако можете да предложите данни или препоръки, които подкрепят вашите твърдения, е по-вероятно да спечелите доверието на посетителя.

Имайте предвид разликата между характеристиките и ползите. Характеристиките на даден продукт ще ви помогнат да направите нещо (или ще го направят вместо вас). От друга страна, ползите са това, как продуктът ще ви помогне да постигнете целите, мечтите си или да преодолеете проблем или точка на болка.

5. Опростете навигацията

Посетителите ви трябва да могат незабавно да определят къде да кликнат върху уебсайта ви, за да намерят желаната информация. Хипервръзките трябва да бъдат лесни за намиране. Използвайте добри описателни фрази, когато пишете етикетите за елементите от менюто.

Опростете навигацията на началната страница на вашия уебсайт

За да осигурите най-доброто пътуване на посетителя през вашия сайт, използвайте ясна навигация на началната страница.

Според Orbit Media Studios, уеб дизайнери, вашата навигация играе важна роля за успеха на вашия уебсайт:

 • Навигацията влияе върху трафика: колко високо ще се класирате, колко трафик ще получите от търсенето.
 • Навигацията влияе върху реализациите: колко лесно е да се използва сайтът, какъв процент от посетителите се конвертират в потенциални клиенти и в клиенти.

Имайте предвид също, че вашата начална страница предлага възможност за популяризиране на някои от вътрешните страници на вашия уебсайт. Изберете 2 до 3 от най-важните си страници и ги посочете в своето копие заедно с връзки към тях, за да насърчите посетителите да навигират до тях и в крайна сметка да прекарат повече време на вашия сайт.

6. Персонализирайте подхода си

Повече хора ще купуват от вас, когато усетят, че говорите директно с тях за техните индивидуални нужди. Копирайтингът ви трябва да бъде приятелски настроен и разговорен. Използвайте прости думи, прости изречение и кратки параграфи.

Въпреки това, което са ви преподавали в училище, е добре да пишете и да мислите във второ лице. Както бе споменато по-рано, поръсването на думите „вие“ и „вашето“ в цялото копие ще персонализира вашия подход.

Също така е важно да напишете копието на началната си страница така, сякаш говорите с един човек. В крайна сметка, когато го чете посетителят – той е само един човек. Така че – не говорите на събрание или пред тълпа хора. Това означава, че говорите директно с този един човек, който в момента чете, а не с „всички потребители“ или „тези, които се интересуват“. Още веднъж думите „вие“ и „вашият“ ще ви помогнат да установите връзка с вашия посетител.

7. Използвайте заглавия и подзаглавия

Големите блокове текст карат хората да ги прескачат. Използвайте запомнящи се заглавия и информативни подзаглавия, за да разделите дългите параграфи и да насочите читателя. Те също така правят страницата ви „сканируема“. Смисълът може да бъде извлечен за няколко секунди, което е толкова, колкото хората отделят за да разглеждат уеб страниците.

Добре е да използвате ключовите си думи в заглавията и подзаглавията си, когато е възможно, тъй като това може да ви помогне да засилите позициите си в търсачките.

Освен това, това ще задържи вашия читател на страницата, защото той разбира, че там пише нещо, което той е търсил – и намерил – и ще отдели време, за да го прочете. Повечето време, което читателят прекарва на вашата страница, преди да се върне в страницата с резултатите, е сигнал за търсачката, че вашата страница е добра за това търсене и следващият път ще я класира по-високо.

Използвайте прост, но мощен език, за да сте сигурни, че съдържанието ви получава необходимия трафик и внимание. Когато използвате думи, които са скучни, не много вдъхновяващи или непознати за повечето хора, вашите потенциални читатели няма да се заинтересуват.

8. Вложете ентусиазъм, но не прекалявайте

Читателите са доста разумни в наши дни. Те също са доста скептични. Ако сте от типа копирайтър, който изпълва съдържанието си с очевидни преувеличения, ще загубите доверието им. По-добре намалете ентусиазма и нищо незначещите думи като несравним, неустоим или “Вярвайте ни!” или ”Можете да ни вярвате!”

Не прекалявайте с ентусиазма и суперлативите, когато правите копирайтинг на началната си страница

Ентусиазмът продава, но не прекалявайте с него в копието на началната си страница.

По същата причина не запълвайте копието си с удивителни знаци, удебелен шрифт, подчертаване и твърде много стилове и цветове на шрифта. Използвайте тези привличащи вниманието техники с мярка. Преувеличената начална страница ще намали доверието към вашия бранд. Вместо това смесете равни части от ентусиазъм с правдоподобност и ще видите резултати.

9. Редактирайте вашето копие

Лесно е да намерите грешки в граматиката, правописа и пунктуацията в Интернет. Всички сме ги виждали. Но това не ги прави правилни. Нищо не накърнява повече професионализма ви от грешно написани думи или изречения, които нямат смисъл. Дори и най-опитните копирайтъри редактират и коригират работата си.

Ако не смятате, че това е ваша сила, помолете приятел или колега да погледне копието. Допълнителен поглед върху вашата работа може да улови грешки, които сте пропуснали.

Още един съвет: поставете бележка в календара си, за да проверите отново след един месец и коригирайте отново страницата. Ще се изненадате какво забелязвате, когато четете сайта си със свежи очи.

10. Уверете се, че вашият дизайн е професионален

Първите впечатления са важни, още повече в интернет. Уверете се, че вашето онлайн представяне, особено вашата начална страница, предава професионализъм както в писменото си съдържание, така и в дизайна си, или ще загубите доверието на посетителя. Не е необходимо вашият сайт да има лъскава графика и скъпи ефекти, но също така не трябва да изглежда така, сякаш е създаден и написан от непрофесионалист.

Направете вашия уебсайт адаптивен

Вашият уеб сайт, особено началната ви страница, трябва да е адаптивен, за да може да се чете на екрана на таблет или смартфон.

Освен това трябва да е адаптивен, което означава, че страниците ще се коригират или ще се “адаптират”“ според размера на екрана на зрителя, независимо дали става въпрос за настолен компютър с голям екран, таблет със среден екран или смартфон с малък.

Още малко бонус съвети за копирайтинг на начална страница

Тези 10 съвета са чудесно начало за вашата начална страница.

За да имате още по-неустоима начална страница, HubSpot, агенция за маркетинг на съдържание, подчертават дванадесетте елемента, които те смятат за критични за успешната начална страница. Те са:

 • Заглавие
 • Подзаглавие
 • Основни призиви за действие
 • Поддържащо изображение
 • Ползи
 • Социално доказателство
 • Навигация
 • Оферта за съдържание
 • Призиви за действие
 • Характеристики
 • Ресурси
 • Показатели за успех

Чувствате ли се готови да напишете началната си страница? Направете го! Но ако искате малко професионална помощ или просто нямате време, обърнете се към нас. Ние сме готови да напишем вашата начална страница и цялото съдържание на уебсайта ви така, че вашият бизнес да блесне. След като този уебсайт започне да генерира потенциални клиенти за вас, ще се радвате, че сте го направили.

Свържете се с нас

Имате нужда от помощ при написването на началната ви страница?

Ако тази публикация ви беше полезна, споделете я с вашите приятели:

Стойка Стефaнова

Стойка Стефанова е магистър по Реклама и медийни комуникации и учи Софтуерно инженерство. Тя помага на бизнеса и предприемачите със SEO, уебсайтове, WordPress, копирайтинг, рекламни кампании и други неща, свързани с представянето на техния бизнес онлайн. Ако не чете, пише, учи или взема поредния изпит, може да я видите да танцува или да пътува.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Досега няма гласове! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

След като намерихте тази публикация полезна ...

Може да искате да ни последвате в социалните медии!

Pin It on Pinterest

Share This